Tjener ikke nok på it

Bedre system i de elektroniske pasientjournalene vil gi høyere faglig gevinst av it i helsevesenet.

2007102512582920131216024141

Subjektivt

Raskere journaler

– Bruk av informasjonsteknologi i helsevesenet har ikke gitt de faglige gevinstene en regnet med. En viktig forutsetning for å oppnå slike gevinster kan være å strukturere de elektroniske journalnotatene, skriver geriater Kjell Krüger i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Mye av det som skrives i pasientjournaler er subjektiv tolkning som ofte varierer fra person til person. Å skrive inn data strukturert vil si at data ikke skrives som tekst av fri lengde, men må oppfylle visse kriterier. Kriteriene gjør at brukerne kun kan velge fra forskjellige alternativer. Strukturert journal er således et hjelpemiddel for å gjøre dokumenteringen mer objektiv.

Studier viser at leger og sykepleiere foretrekker strukturert dataregistrering.

Strukturert dataregistrering synes å være et viktig element ved vellykkede elektroniske journalsystemer. Slike pasientjournaler kan gi raskere dataregistrering, høyere kvalitet og notater som er tilfredsstillende for daglig klinisk bruk.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy