JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygdesjefen

Trygdekontor-sjef Thomas Seltzer mener Nav-ansatte er for problemorienterte. Han tror folk har mer nytte av korttidsterapi hvor de lærer å se mulighetene.

2013052807355320131216225550

Som ung psykologistudent fikk Thomas Seltzer innblikk i «Systemets» problemtenking. En tenking som bør endres, mener han:

– Barn har vokst opp under helt jævlige forhold, men det blir folk av dem også. Bare de har en kontaktperson som kan være ankerpunkt i tilværelsen.

– Barnevernet gjør en god jobb, tar mange vanskelige valg og får mye uberettiget kritikk, mener programlederen som startet Trygdeeventyret under kummerlige forhold i NRK3. Kanalen for de unge og urbane. Gjennom sju sesonger har reprisene av programmet vokst seg inn i NRK1, kanalen for folk flest.

– Trygdekontoret er litt som pultost. Ikke dyrt å lage. Virker litt rart i begynnelsen, så venner man seg til det og liker det.

I programmene rasker Seltzer sammen en salig blanding av folk som diskuterer, og temaene spenner vidt: utviklingshemming og fotball. Klarsynte og ondskap. Noen ganger går deltakerne fra hverandre med flere spørsmål enn de hadde da de kom, som i møte med Nav.

– Det er et program hvor problemene baller på seg. Men forhåpentlig blir folk litt klokere. Det er jo meningen med allmennkringkastingen.

I fjor ble Thomas Seltzer kåret til årets mannlige programleder.

Han skapte årets tv-øyeblikk da den dødssyke sosialmedisineren Per Fugelli oppsummerte visdommen fra et levd liv med «Ikke vær en ener på jorden. Bry deg om flokken din.» I stillheten etterpå legger Seltzer sine hender over Fuggelis og får publikum til å rope «Stay alive, Per» istedenfor stammebrølet «Stay trygda».

Trygdebeistet fra Vevelstad i Follo er sidekommentator i programmene. Figuren er en syntese av folk Seltzer har møtt gjennom årene.

Den tidligere blandingsmisbrukeren har kapret en plass bak mikrofonen i en privat radiostasjon. Fra posten langer han ut mot velferdsstaten og makteliten.

– Han er kriminell, men vil ha lov og orden. Han er en blanding av Frp og Arbeiderpartiet.

I likhet med folk flest kjenner Seltzer av og til på Trygdebeistet inni seg. Når han snakker om flyge­lederne som stanset Ferie-Norge for å få mer i lønn, kryper sinna-mann-nyven fram i panna.

Programlederen har vokst opp med beretninger om sosialt arbeid. Faren underviste på sosialhøgskolen, og familien Seltzer bodde i Wisconsin fram til de flyttet til Nesodden utenfor Oslo. I barndomshjemmet var systemet ofte under debatt.

– Jeg er kulturmarxist. Vi skal ikke være redd for å dekonstruere makt.

Den gangen var Nesodden en salig blanding av sørlandsk bibelbelte og Oslo øst hvor den sosiale nøden gikk i arv.

Som 11-åring startet Thomas Seltzer sitt første punkrock-band. I ungdommen røyka han litt hasj som de fleste på Nesodden gjorde på den tida.

– Det var ikke noen big deal, sier han.

Kokainen kom seinere. De hvite stripene var en del av hverdagen i musikkmiljøet. Happy-Tom, som han kaller seg i Turbo Neger, var på turne i Tyskland og han var sliten av konsertkjøret.

– Da tenkte jeg at jeg får begynne med det jeg og.

Etter noen år var narkotikaen i ferd med å ødelegge livet til hardrockeren. Han beskriver seg selv som en psykotisk drittunge da det stod på som verst.

Seltzer mener vi skal være forsiktig med å kalle det selvmedisinering.

– Jeg har alltid hatt depressive sider. Når det kommer, kan jeg slutte å se farger. Med kokaen vendte aggresjonen seg både innover og ut.

Han roser psykiateren som hjalp ham ut av avhengigheten. Mannen jobbet sammen med moren på Rikshospitalet med kreftsyke barn som skulle dø.

– Jeg følte meg ynkelig. Jeg tenkte: At du gidder å høre på dette her!

Nå holder Seltzer bølgedalene under kontroll ved hjelp av omega 3, B12 og fysisk aktivitet.

– Jeg må kjøpe flere av de kapslene, jeg har spist for få av dem i det siste.

Trygdekontorets sjef mener det er feil å sykmelde folk på grunn av lette depresjoner.

– Det kan fort bli en vond sirkel. Da hjelper det mer å komme ut og være i interaksjon med andre.

Seltzer forbereder sendingen Rus spesial som sendes til våren. Han vil til livs myten om at de som ruser seg er folk som vil ha fest hele tida.

– Hverdagen til dem som står på Plata, er like døll som hverdagen til alle andre. Men tidsklemma for en narkoman er enorm, de må sikre at de ikke blir sjuke. Det er det det hele handler om. Abstinensen er som en tung influensa.

Også myten om mentalt syke vil han til røske opp i. Schizofrene er ikke mer kreative enn andre, mener Seltzer.

– Det er bra om vi kan normalisere det å være narkoman eller sinnslidende. De er vanlige folk.

Uten å kjenne tallene er Seltzer bekymret for hvordan deler av arbeiderklassen blir til en trygdeklasse. Han forteller om favorittonkelen som dro til sjøs rett etter konfirmasjonen, og levde et hardt arbeidsliv på sjøen og Nordsjøen.

– Han var ferdig i arbeidslivet da han var 50 år. Og det var ikke fordi han sutra seg til å få penger av staten. Mange manuelle yrker sliter ut kroppen til folk.

Han vil ikke harselere med de levde livene bak stati­stikken. Tungrockeren og NRK-mannen understreker at folk flest har godt av å jobbe.

– Ja, det derre med interaksjon og samhandling med andre mennesker som vi snakket om.

Thomas Seltzer deler ikke Trygdebeistets negative syn på innvandring. I en periode underviste han innvandrerungdom i Gamlebyen i Oslo. Læreren var bekymret for elevene. Flere av dem kom hit som 15-åringer, og var mellom barken og veden i forhold til utdanning.

– Jeg følte at en del av de folka belaga seg på et liv på trygd. Noen hadde bodd i flyktningleirer og var marginaliserte fra før av. Det er litt deprimerende.

Litt deprimerende var også den offentlige krangelen med tidligere bandmedlem Hans-Erik Dyvik Husby. Etter at de skilte lag har Hank von Helvete funnet Jesus. Mens Thomas Seltzer inviterer dem som vanligvis ikke slipper inn i medievarmen til sitt bord for å dele ordene med samfunnstoppene.

– Kanskje det er du som er Jesus?

– Når man oppnår C-kjendisstatus, kommer Messias­tankene fort. Men jeg prøver å holde fristelsen på avstand.

– Greier du det?

– Så vidt.

Født: 1969

Yrke: Programleder i NRK.

Aktuell: I gang med sesong sju av Trygdekontoret, kåret til beste mannlige programleder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy