Tysk barnehagestreik foreløpig avblåst

FORELØPIG AVBLÅST: Barnehagepedagog Sylke Orfert i barnehagen Schwalbennest i Falkensee utenfor Berlin er tilbake på jobb etter fire uker streik. Foto: Terje I. Olsson

FORELØPIG AVBLÅST: Barnehagepedagog Sylke Orfert i barnehagen Schwalbennest i Falkensee utenfor Berlin er tilbake på jobb etter fire uker streik. Foto: Terje I. Olsson

Terje I. Olsson

BERLIN: En over fire uker lang barnehagestreik ble midlertidig avblåst torsdag. Et meklingsforslag går nå til uravstemning blant de fagorganiserte. Først i midten av august ventes en avgjørelse.

2015062312000020150630090353

tips@fagbladet.no

Streiken er den lengste på årtier innen barnehage- og omsorgssektoren i Tyskland. Fagforbundet Ver.di hadde fremmet krav om lønnstillegg på oppimot ti prosent og en generell oppgradering av yrket. Bakgrunnen er at lønnsnivået i barnehagene år for år er blitt liggende tilbake. Resultatet er personalmangel og tilsvarende dårlig tilbud til barnefamiliene.

Situasjonen må også sees i sammenheng med at den tyske regjeringen for halvannet år siden vedtok å garantere full barnehagedekning. Men utbygging og drift av barnehager er i det føderative Tyskland tillagt delstater og kommuner, og de har ikke på langt nær greid å omsette barnehagegarantien. Eksperter anslår at bare ett av tre barn får den barnehageplassen regjeringen har lovet, og at det mangler 120.000 fagfolk.

Høyt arbeidspress

Det hører med i bildet at arbeidspresset i barnehagene er høyt. Barnehagepedagogene får stadig flere og viktige pedagogiske oppgaver, men i mange barnehager, eller "Kitas", som det heter i Tyskland (Kindertagesstätten), står ofte to pedagoger alene med 15 barn. Er en av de ansatte syk, eller er på videreutdanningskurs, kan en pedagog bli stående igjen med hele gruppen alene.

Den kommunale arbeidsgiverforeningen VKA var villig til å akseptere et avtaleforslag utarbeidet av to spesielt oppnevnte meklingsmenn. Fagforbundet Ver.di sa imidlertid et foreløpig nei, og sender hele saken til uravstemning.

– For dårlig

Ver.di peker på at forslaget ligger langt under det som var kravet, og at det kun vil gi et gjennomsnittlig lønnstillegg på 3,3 prosent over fem år. Forslaget forutsetter meget store forskjeller mellom de ulike grupper, og lønnstilleggene varierer mellom 2 og 4,5 prosent.

Ver.di-leder Frank Bsirske sier at de ikke kan slutte seg til forslaget, men vil la medlemmene bestemme.

– Nå er det medlemmene som har ordet. Og hvem skulle være bedre skikket til å avgjøre dette enn medlemmene selv, sier Bsirske.

Bildetekst:

Barnehagepedagog Sylke Orfert i barnehagen Schwalbennest i Falkensee utenfor Berlin er tilbake på jobb etter fire uker streik. Foto: Terje I. Olsson

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy