Forslag til nytt partiprogram i Frp:

Frp vil privatisere SFO

KOMMUNEARBEIDER: Idar-Elias Hals Nilsen jobber ved Hunstad skole SFO. Om FrP får det som de vil, kan SFO i framtiden driftes av private aktører.

KOMMUNEARBEIDER: Idar-Elias Hals Nilsen jobber ved Hunstad skole SFO. Om FrP får det som de vil, kan SFO i framtiden driftes av private aktører.

Tri Nguyen Dinh

Frp vil åpne for at private tilbydere kan overta skolefritidsordningen. – Alt som er kommunalt er ikke bra, sier Bjørn-Kristian Svendsrud i FpU.

2016100309170020161003140415

tri@lomedia.no

I forslaget til nytt partiprogram for Frp, står det at skolefritidsordningen skal kunne overlates til private tilbydere eller frivillige organisasjoner.

– Det viktigste er ikke hvem aktøren er, privat eller offentlig, det viktigste er at tilbudet skal være best mulig for barna. Vi tror helheten blir bedre hvis vi slipper til private aktører, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Svendsrud, som er FpU-formann og medlem av programkomiteen, sier at ordningen i dag er bra, men tror den kan bli enda bedre ved å la private aktører ta del i ordningen.

ÅPNE OPP: FrP og Bjørn-Kristian Svendsrud vil slippe til private aktører.

ÅPNE OPP: FrP og Bjørn-Kristian Svendsrud vil slippe til private aktører.

Pressefoto: AP Lorentzen - FrP

Alt kan privatiseres

– Når folk spør seg hvorfor SFO skal privatiseres, så vil jeg heller snu spørsmålet. Hvorfor skal den være kommunal? Alt som er kommunalt er ikke nødvendigvis bra, og det er mulig å gjøre dagens tilbud bedre. Vi mener at SFO ikke skal være en del av heldagsskolen, og at det da er mulig å skille driften av skole og SFO.

Grunnen til at Frp ønsker å la private og ideelle aktører slippe til i SFO-ordningen er fordi de tror at nye aktører kan tilby noe annet, og det gjør helheten bedre, mener Svendsrud.

– Ved å slippe til et mangfold av ulike SFO-tilbud kan de ulike aktørene lære av hverandre, både de pedagogfaglige tilnærmingene, SFOs faglige innhold og hvilke ulike metoder man bruker for barns utvikling.

Kvalitet foran pris

Svendsrud understreker at det ikke skal være store prisforskjeller mellom privat og kommunal SFO. Aktørene skal ikke konkurrere på pris, men på kvalitet, ifølge Svendsrud. Programforslaget er nå er ute på høring.

Dårlig ide

Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, er sterkt kritisk til Frps forslag.

– Dette er en særdeles dårlig ide. Hvorfor skal private selskap drifte en tjeneste i offentlige skolebygg? Vi mistenker FrP for å være på desperat leting etter nye velferdsområder som de tror kan egne seg for kommersiell virksomhet, sier Larsen.

Larsen tror at drivkraften til Frp ikke er et bedre tilbud for barna, men å gi noen mulighet til å tjene penger på privat virksomhet.

– De aller fleste i Norge mener at skolen skal være offentlig og gratis. SFO drives i nær tilknytning til skolen og skoledagen og bør sjølsagt fortsatt være et offentlig ansvar. Fagforbundet mener at man heller burde gjøre SFO gratis.

UENIG MED FRP: Odd Halgeir Larsen, Fagforbundet.

UENIG MED FRP: Odd Halgeir Larsen, Fagforbundet.

Fagforbundet

– Men SFO vil uansett koste penger å drifte, selv om det er gratis for barna. Hvorfor bør ikke private drifte det?

– Kommersielle driftere tilbyr lavere lønn og dårligere pensjon for å sikre sin egen fortjeneste. De bruker i mindre grad eventuelle overskudd på vedlikehold og bedre kvalitet, men putter pengene i egen lomme. Det er bare å se på erfaringene med private barnehager og sykehjem. Fagforbundet er imot profitt på skattefinansierte velferdstjenester, sier Larsen.

Aktivitetsskole

Stortingsrepresentant i utdannings- og forskningskomiteen, Martin Henriksen (Ap), er enig i at det viktigste er å løfte kvaliteten til SFO. Men det gjøres ikke med private aktører.

– Jeg er enig i at SFO kan bli bedre enn i dag. SFO må være en viktig del av opplæringen for å redusere framtidig frafall. Da må ordningen bli en integrert del av heldagsskolen, ikke skilles fra skolen. Det blir feil vei å gå å privatisere SFO når skolen driftes av det offentlige, sier Henriksen.

UENIG MED FRP: Martin Henriksen (AP), vil gå motsatt vei; Integrere SFO i heldagsskolen.

UENIG MED FRP: Martin Henriksen (AP), vil gå motsatt vei; Integrere SFO i heldagsskolen.

Mats Johannesen

Henriksen sitter også som leder i Arbeiderpartiets familieutvalg, som vil ha ny satsing på SFO.

– SFO kan spille en viktig rolle for barna og familien, men har vært en forsømt del av utdanningssystemet i mange år. Vi trenger en nasjonal satsing på SFO for å få kvaliteten opp og prisen ned, sier Martin Henriksen.

De vil også å døpe om SFO til aktivitetsskole for å vise økte ambisjoner for ordningen.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy