JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanningssatsing skal redusere frafallet

Målet om at alle skal med gjelder i høyeste grad regjeringens utdanningssatsing, sa statssekretær Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet da Fagforbundets landskonferanser fortsatte onsdag.

2009100712102420131214134206

per.flakstad@fagforbundet.no

Frafallet fra videregående skole, og spesielt på de yrkesfaglige linjene, er for stort, mener regjeringen. Derfor jobbes det nå med en rekke tiltak for å få flere til å fullføre utdanningen.

- Frafallet er en kvalitetsutfordring, sa Rugtvedt til forsamlingen med delegater fra alle Fagforbundets fire seksjoner. – Det er ikke elevene det er noe feil med, men kvaliteten på utdanningssystemet, fortsatte hun.

Utdanningslinja

Rugtvedt presenterte det regjeringen kaller "utdanningslinja", og hun var opptatt av at dette ikke var en motsetning, men mer et utfyllende program, som også vil være en forutsetning for å gjennomføre arbeidslinja som regjeringen har satt på dagsorden.

- Frafallet er et problem for dem det gjelder, sa Rugtvedt. – Vi finner igjen en overvekt av de som ikke fullførte videregående skole blant dem som også faller utenfor arbeidslivet, og vi ser av statistikkene at de også har større risiko for å sette seg i uheldige situasjoner, og til og med kommer på kant med loven, sa hun.

- I tillegg er det et problem for samfunnet. Det er ikke oljen som er Norges viktigste ressurs, det er våre egne hoder. Derfor er det så viktig å ta vare på hodene slik at vi hele tiden er i stand til å tilby arbeidslivet godt utdannede mennesker, enten vi snakker yrkesfag eller høyere utdanning.

Mer praksis

Regjeringen ønsker å ha en rød tråd gjennom utdanningspolitikken. Den ønsker å satse tidligere, allerede i barnehager og førskoler for å legge et godt grunnlag for videre læring. I tillegg ønsker den en mer variert grunnskoleopplæring, der elevene får større anledning enn i dag til både å bevege seg og arbeide praktisk.

- Dagens skole er blitt veldig teoretisk, og for mange av elevene er det et problem som blant annet fører til dårlig motivasjon for videre læring. Derfor ønsker vi å satse på en mer helhetlig skole, sa Rugtvedt.

Hun var også opptatt av fellesfagene på de yrkesfaglige linjene på det videregående trinnet, og sa at regjeringen kommer til å se på læreplanene for disse fagene for å gjøre dem mer relevant for den aktuelle fagutdanningen slik at yrkesfagelevene får med seg den allmenne utdanningen på en mer motiverende måte.

Videreutdanning

Også de voksnes utdanningsrettigheter må styrkes, ifølge Rugtvedt. Regjeringen ønsker å videreutvikle mulighetene for livslang læring, og ønsker å arbeide med å myke opp grensene mellom å ha tiltak under Nav-systemet og det å være under utdanning.

- Folk må få anledning til å ta opp igjen utdanning de tidligere ikke har fått og til å videreutdanne seg, samtidig som de får det de trenger til livsopphold, sa Rugtvedt.

Lærerkompetanse er en annen viktig bærebjelke i regjeringens utdanningssatsing, og Rugveit er opptatt av at elever og studenter ikke skal trekkes gjennom hele den videregående utdanningen gjennom å senke kvaliteten på undervisningen.

- I stedet må vi øke kvaliteten på grunnskoleopplæringen slik at elevene både står bedre rustet og er mer motivert for å fullføre videregående.

Fagforbundet, og spesielt Fagforbundet ungdom, har lenge etterlyst en lovfestet rett til læreplass. Regjeringen ønsker å jobbe videre med å styrke rettighetene til lærlinger, men Rugtveit kunne ikke love at de får en lovfestet rett til læreplass.

- Men vi erkjenner at det er lett å gi opp hele utdanningsløpet når du ikke får den læreplassen du hadde håpt på, sa hun.

Rugtvedt kom også med et lite spark til det offentlige Norge som arbeidsgiver når det gjelder lærlinger: - Vi har mange flinke bedrifter som stadig tar inn nye lærlinger, og da er det litt flaut at det offentlige ikke klarer noe tilsvarende, sa hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy