JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verneombudene markedsførte seg

Torsdag og fredag markerer verneombudene ved Oslo universitetssykehus seg.

2011102716030520131216172733

per.flakstad@fagforbundet.no

Verneombudenes dag er noe helt nytt, men Alicia Altier og Ramona Braanen håper denne markeringen av en viktig gruppe tillitsvalgte kan bli en årlig tradisjon.

Vise seg fram

– Vi ønsker å vise oss fram for de ansatte som har valgt oss, og samtidig minne dem på at de kan bruke oss i arbeidet med å forme sitt eget arbeidsmiljø, sier Altier og Braanen som begge er hovedverneombud og stedfortredende foretaksverneombud ved Oslo Universitetssykehus.

Torsdag hadde de stand på Rikshospitalet og Aker, og fredag finner du dem sammen med flere verneombud på Ullevål og Radiumhospitalet.

Der deler de ut en helt ny brosjyre om verneombudene ved Oslo Universitetssykehus i tillegg til generell informasjon om verneombudene.

– I tillegg til å være synlige, håper vi også at noen av dem som kommer til oss disse dagene selv får lyst til å bli verneombud, sier Altier og Braanen.

Da Fagbladet besøkte standen torsdag formiddag, begynte de allerede å bli redd for å gå tom for brosjyrer. Så stor var interessen blant dem som passerte forbi.

– Det skal nok gå bra, og det er jo flott når mange er interessert, smiler Braanen og Altier.

Omstillinger

Med rundt 20.000 ansatte har Oslo Universitetssykehus mange verneombud på ulike nivåer.

– Som hovedverneombud og stedfortredere for foretaksverneombud Per Oddvar Synnes, arbeider vi mest med de store linjene, mens det er klinikkverneombudene og de lokale verneombudene som får de fleste enkeltsakene, forteller Braanen og Altier.

Selv om sykehusforetaket har vært gjennom store omstillinger de siste årene, synes begge arbeidsmiljøet de fleste steder er godt. En av hovedutfordringene er å lage en felles kultur og samhold blant ansatte som kommer fra forskjellige sykehus.

– Vi har jobbet mye med dette oss verneombud imellom. Allerede ett år før de enkelte sykehusene ble slått sammen begynte vi å samarbeide. Vi møtes ofte, og av og til drar vi på faglige turer sammen. Vi har også turt å snakke om problemstillingene og tatt de vanskelige diskusjonene. Nå synes vi samholdet blant verneombudene – enten de kommer herfra eller derfra – er godt, forteller Braanen og Altier.

Oppgaver

Verneombud er en person som er valgt av sine kolleger. Han eller hun representerer de ansatte i saker som har betydning for det fysiske og det psykiske arbeidsmiljøet. Sammen med de andre tillitsvalgte skal verneombudet bidra til at alle skal ha en trygg og god arbeidsplass.

Verneombudet kan kontaktes når ansatte opplever at arbeidsmiljøsaker stopper opp eller når de trenger råd og støtte. I tillegg deltar de aktivt med å påvirke beslutninger som har betydning for arbeidsmiljøet.

Alle ansatte skal ha et verneombud på sin arbeidsplass. Ved Oslo Universitetssykehus er det et klinikkverneombud på hver at foretakets ti klinikker som koordinerer de lokale verneombudene, mens hovedverneombudene koordinerer hele vernetjenesten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy