JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verst i likestilling

Sju kommuner kan få tvangsmulkt. Likestillingsarbeidet får stryk.
– Flaut, syns Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Flekkefjord.

2009020410163920131216084147

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har i år kontrollert 64 kommuner. En tredel har ikke fått godkjent sin lovpålagte rapportering.

Verstingene er de sju kommunene som ikke er godkjent for andre år på rad. Det vil si at kommunenes rapport og tiltak er for dårlig tross tilbud om veileding fra LDO gjennom året.

Kommunene som blir meldt til Likestillings- og diskrimineringsnemnda er Ringsaker, Porsgrunn, Austevoll, Lærdal, Surnadal, Bjugn og Flekkefjord.

Drahjelp

Flekkefjord er eneste kommune som to år på rad overhodet ikke har levert den lovpålagte rapporten, som skal beskrive kjønnsfordeling i forhold til lønn, kjønnsbalanse, deltid, personalpolitikk, fraværstatistikk, og forslag til tiltak for likestilling.

– Dette er dårlig, men ikke nytt. Under lønnsforhandlingene ba vi gjentatte ganger om statistikk så vi kunne oppdage skjevheter i kommunen. Men vi fikk ikke noe materiale. Da blir det vanskelig å ta fatt i problemene, sier hovedtillitsvalgt Torunn Strømland. Hun vet at dette har vært et tilbakevendende problem i kommunen.

– Denne anmeldelsen kan jo gi oss god drahjelp til å ta kommunen fatt, håper hun.

Nokså trist

Omkring en tredel har fått godkjent sin lovpålagte rapportering. Den siste tredelen har fått godkjent under tvil.

LDO viser til at få kommuner arbeider systematisk mot ufrivillig deltid. I Vegårshei kommune arbeider 83 prosent av kvinnene deltid. Skedsmo har den laveste prosenten, der arbeider 40 prosent av kvinnene deltid.

– Det er synd at så få jobber systematisk med problemet, for det gir resultater. Bamble kommune har hatt et prosjekt for å øke antall heltidsstillinger. Resultatet er en økning fra 47 prosent til 51 prosent, sier likestillingsombud Beate Gangås.

Men så har Bamble litt å ta fatt i; 95 prosent av de deltidsansatte er kvinner.

Nokså trist 2

I Mandal kommune tjener menn 15 prosent mer enn kvinner - og forskjellen har økt med 2,5 prosent på ett år.

Grimstad har gjort en innsats for å minske lønnsforskjellene mellom enhetslederne. Samtidig har Grimstad, Sirdal og Rakkestad ingen kvinner i toppledelsen. Rakkestad er en av kommunene som har store forbedringer fra i fjor. Likevel er det ikke en eneste kvinne blant kommunesjefene, enda 85 prosent av de ansatte er kvinner og 60 prosent av seksjonslederne er kvinner.

Små lysglimt

Sør-Varanger er best i likelønn, der tjener kvinner 1,4 prosent mer enn menn. I resten av landet tjener menn ansatt i kommunene drøyt åtte prosent mer enn kvinner. I arbeidslivet som helhet er forskjellen på 16 prosent.

Stavanger kommune har gjort en innsats innenfor pleie og omsorg og økt andelen menn med noen få prosent. Men lysglimtet er lite. For mennene i Stavanger tjener ti prosent mer enn sine kvinnelige kolleger.

Mål foreldrefravær

Ombudet peker også på andre måleinstrumenter for likestilling, som foreldrefravær.

– Vi anbefaler kommunene å lage tiltak slik at det blir en jevnere fordeling av foreldrefravær. Vi vet at det teller i forhold til lønn, karriere og pensjon.

LDO har også sett på personalpolitikken i forhold til seniorer. I Sandefjord tar de 20 prosent mannlige ansatte 54 prosent av seniortiltakene.

– Da er det nokså tydelig at seniortiltakene tilgodeser menns behov, påpeker Gangås.

64 kommuners likestillingsarbeid er kontrollert. 18 er godkjent, 26 godkjent med mangler, 20 er ikke godkjent.

Lønnsforskjellen er økt 0,6 prosent siste året.

80 prosent av de ansatte i kommunene er kvinner.

Deltidsprosenten i kommunene varierer fra 40 til 83 prosent.

Deltidsprosenten for menn varierer mellom 7 til 46 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy