JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stoppe G4S’ menneskerettsbrudd

Storkonserners støtte til Israels okkupasjon av Palestina skal ikke få fortsette ustraffet, mener en bred allianse av organisasjoner.

2013101712475120131213205110

vegard.velle@fagforbundet.no

Den 21. oktober starter Norsk folkehjelp, Fagforbundet, Palestinakomiteen og rundt 20 andre organisasjoner kampanjen G4S sikrer okkupasjonen, mot det store sikkerhetsselskapet G4S.

G4S er dypt involvert i Israels brudd på menneskerettighetene i okkuperte Palestina, forteller Omar Barghouti, grunnleggeren av boikottkampanjen BDS. Barghouti møter Fagbladet på sitt kontor i Ramallah, på Vestbredden i Palestina.

BDS står for Boycot, divestment and sanctions (boikott, investeringsnekt og sanksjoner), og kampanjen blir støttet av så å si hele det palestinske sivilsamfunnet, inkludert samtlige partier, fagforeninger, kulturkrefter, palestinske organisasjoner i eksil og svært mange frivillige organisasjoner.

Gjør torturen mulig

Omar Barghouti trekker fram spesielt tre brudd på menneskerettighetene som gjør det riktig å ramme G4S:

1. at de leverer produkter og tjenester til israelske fengsler, der palestinere blir holdt ulovlig fanget, og i flere tilfeller torturert. Også barn ned til 12 år blir satt i israelske fengsler.

Barn i fengsel bryter med barnekonvensjonens artikkel 37c. Og ifølge Genevekonvensjonens artikkel 76 skal ”personer som er anklaget… holdes fengslet i det okkuperte land, og hvis de dømmes skal de sone straffen der.”

2. at de leverer tjenester til israelske bosettinger.

3. at de selger utstyr til murens opprettholdelse og til sjekkpunkter, som begge bidrar til å begrense palestinsk bevegelsesfrihet.

Bør boikottes, mener FN-rapportør

G4S kjøpte i 2010 det største israelske sikkerhetskompaniet Hashmira, og er ikke bare det største sikkerhetsfirmaet i Israel, men i hele verden. Også i Norge er selskapet stort og har sikkerhetskontrakter på blant annet Gardermoen, regjeringsbyggene samt ved svært mange av de offentlige tjenestene i Oslo kommune.

Blant tjenester G4S har levert til Israel og Vestbredden er digitale overvåkningssystemer, inngangssensorer, kontrollrom, opptakssystemer, bredbånd, metalldetektorer og kommandorom. FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, Richard Falk, erklærte som en følge at G4S bør bli boikottet.

I en rapport fra 2012 anbefaler han at ”virksomheter som profitterer på den israelske bosettingspolitikken bør boikottes, helt til de bringer sin virksomhet i tråd med internasjonale menneskerettigheter og humanitære lover og standarder.”

Tror de lyver

Kampanjen mot G4S er nå raskt voksende, og spesielt i Midtøsten, der det nylig ble avslørt at Saudi-Arabia har leid inn G4S for å sikre pilegrimsreisende til Mekka. Dette oppdraget henger dårlig sammen med G4S' rolle i okkuperte Palestina, og har fått mange til å reagere.

– For ikke lenge siden lot EU være å fornye sin kontrakt med G4S om sikringen av EU-parlamentet. Dette viser at BDS-kampanjen biter fra seg. Toppledelsen i G4S har blant annet derfor, og under press, sagt at de vil trekke seg ut fra Vestbredden innen 2015. Men de har løyet før, og vi venter at de lyver igjen, sier Barghouti.

Boikott en reell trussel

I finansverdenen er boikottkampanjer en reell trussel. Selv svære firmaer som Veolia taper penger og anseelse. Veolia har tapt anslagsvis 20 milliarder dollar siden 2008 som følge av forspilte kontrakter i spesielt Sverige, Storbritannia og Irland. I Stockholm mistet de blant annet kontrakten for drift av t-banen. Som en følge av slike tap, må firmaer i økende grad informere sine aksjeeiere om de er utsatt for en boikottkampanje, siden det kan bety tap i aksjeverdiene.

– Vi håper G4S får såpass negativ omtale og taper såpass mye penger at de trekker seg ut av alle prosjekter som bidrar til overgrep mot palestinerne, sier Barghouti.

Når selskapet nå truer med å saksøke Universitetet i Oslo, som opphevet kontrakten med G4S på grunn av deres rolle i okkuperte Palestina, mener han det viser at firmaet er skremt. Ifølge EU-lovgivningen er det tillatt for lokale myndigheter å utestenge en aktør fra budgivning og kontrakttilbud, der denne står for ”alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske krav” (grave misconduct).

Tjener på okkupasjonen

I Norge følger en rekke organisasjoner oppfordringen om å boikotte G4S.

– G4S høster profitt på okkupasjonen av Palestina. Og så lenge de tjener mer på støtten til okkupasjonen enn de taper i omdømme og inntekter, vil de fortsette, sier Stein Guldbrandsen, i Fagforbundets arbeidsutvalg.

Han tror at G4S kan fortsette med sine bidrag til okkupasjon og folkerettsbrudd fordi de ikke har nok press på seg.

– Dersom flere virksomheter avslutter sitt forhold til G4S, vil det legge et press på firmaet. Dette kan bidra til at de trekker seg ut av sitt engasjement på okkuperte områder. Gjør de det, er de et like greit vaktselskap som alle andre, fastslår han.

Hverdagsliggjør brudd på menneskerettighetene

Guldbrandsen mener også at store selskaper som G4S kan bidra til å hverdagsliggjøre menneskerettsbruddene.

– Vi vil oppfordre våre fagforeninger og fylkeslag om å gjennomføre lokale kampanjer. Vi ber dem oppsøke virksomheter som bruker G4S og anbefale at disse velger et annet vaktselskap. En nydelig opptakt til kampanjen kom fra LO-forbundet Industri Energi, som sa opp sin avtale med G4S.

Han viser til at Fagforbundet har et enstemmig landsmøtevedtak om å drive politisk påvirkningsarbeid mot okkupasjonen. I forlengelsen av dette vil forbundet organisere offentlige møter, skrive i avisene og dele ut løpesedler utenfor steder som bruker G4S som vaktselskap.

Ønsker regjeringen på banen

Guldbrandsen framhever Fagforbundets og Norsk Folkehjelps suksess med å få apotekkjeden Vita samt matvarekjeden Norgesgruppen til å slutte og føre Ahavas kosmetikkprodukter.

Fagforbundet ønsker også, som LO-kongressen, at regjeringen skal komme med en generell anbefaling til næringslivet om å holde seg unna virksomheter som tjener på okkupasjon.

Les mer:

G4S svarer på kritikken.

Her er en oversikt over bedrifter som bistår i Israels okkupasjon av Israel.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy