JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Voksne tar fagbrev

Wenche Birkenes er en av mange ansatte i Bergen som nå tar fagbrev som praksiskandidat. Etter noen overvinnelser, stort pensum og praksis på nytt arbeidssted, venter hun på tur hos prøvenemnda.

2011021012112820131214154657

karin.svendsen@fagforbundet.no

Hun gikk direkte fra gymnaset og inn i en barnehage for over 30 år siden. Siden har hun hatt lyst på en utdanning, men inntil i fjor ble det med drømmen. Og så, etter alle disse årene i barnehager og arbeidsstuer, dukket det opp en mulighet til å ta fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. Bergen kommune hadde utviklet et tilbud som passet. Og nå var hun klar.

Inspirert av kollega

Det var en av kollegene i Skjold barnehage som fortalte at hun skulle ta fagbrevet. Wenche Birkenes trengte ikke lang betenkningstid før hun heiv seg på.

– Jeg blir med deg, sa hun. Og det gjorde hun. Dette ville hun virkelig. Men hun kjente også en viss motstand.

– Jeg lurte på hva jeg hadde begitt meg ut på da jeg fikk vite at vi skulle gjennom tre bøker på kort tid, ­forteller hun.

Lærere kan mer enn teori

Heldigvis liker Wenche Birkenes å tilegne seg ny kunnskap. Hun arbeidet strukturert, konsentrerte seg om pensum og var godt forberedt hver gang hun og de andre 19 praksiskandidatene fra ulike barnehager og skoler møttes til studiering.

– De som underviste, hadde alle jobbet i barnehage eller SFO, forteller hun. For dem som selv hadde lang fartstid i arbeidslivet, var det viktig at kurslederne ikke bare kunne teorien, men også hadde praktisk erfaring.

Kom over bøygen

Wenche Birkenes har mange års erfaring fra arbeid med barn i førskolealder. Som veileder for lærlinger i Skjold barnehage har hun også til­strekkelig erfaring med ungdom. Men hun manglet praksis fra arbeid med barn fra 6 til 12 år for å ta fagbrev.

– Det var en bøyg å skulle arbeide tre måneder et helt nytt sted, innrømmer hun.

Wenche fikk praksisplass på Tveiterås skole. Denne er tilrettelagt for barn med ulike funksjonshemninger. Her trivdes hun så godt at hun i blant tenkte at kanskje det var her hun skulle arbeide i framtida.

– Men jeg savnet kollegene mine i barnehagen, og jeg valgte det som var kjent og trygt.

Wenche har 100 prosent stilling i Skjold barne­hage. Også på Tveiterås skole fikk hun arbeide full tid.

Smittsomt

Wenche Birkenes tok teoriprøven i desember 2009. I år har hun skaffet seg bred nok praksis. Siden oktober har hun vært klar for å ta fagprøven.

Det kan virke som utdanningslysten er smittsom i Skjold barnehage. Nå har tre nye assi­stenter begynt på omtrent samme løpet.

Wenche sier hun fikk mye støtte fra kollegene underveis.

– Jeg fikk mulighet til å vokse. Nå skal jeg prøve å støtte dem som kommer etter meg, sier hun.

Bergen kommune har rundt 1000 ansatte uten fagbrev i oppvekstsektoren. Torunn Ask har opplegget klart for alle som vil videre.

Tre store, grå arkivskap dominerer det lille kontoret til Torunn Ask. Prosjektlederen for kompetanseheving i barne- og ungdomsarbeiderfaget i Bergen kommune vil lose alle som vil fram til fagprøven i barne- og ungdomsarbeid. Hun har én mappe på hver av de 180 personene som for øyeblikket er inne i systemet.

Mangfold

Det er et sinnrikt arkivsystem, for bakgrunnen til de 180 praksiskandidatene som for tida er under utdanning, er variert. Det eneste de har felles, er at de er ansatt i kommunen, og at de ønsker å ta fagbrevet.

I dag har hun flest mapper på voksne/ansatte som har tatt den teoretiske ­eksamen, men som mangler praksis for å gå opp til den praktiske fagprøven. En annen gruppe, i det andre arkivskapet, er personer over 25 år som har rett til en utdanning. Tredje og siste arkivskap rommer mapper med unge under 25 år og folk med annen utdanning.

– Hver gang en av dem har oppfylt et nytt krav, flytter jeg en mappe. Det må jeg for å holde oversikten, sier hun. Målet er flest mulig mapper i en egen skuff for dem som bare venter på fagprøven.

Fleksibel

Torunn Ask inviterer alle som ønsker å ta fagbrevet, til å ta kontakt med henne.

– Jeg regner ikke med at alle som begynner samtidig, også avslutter samtidig. Det er for mye som skjer i livet til det, sier prosjektleder Torunn Ask.

Derfor har hun tråklet sammen et system som skal fange opp alle uansett hvor i løpet de befinner seg.

– Men de må si fra når de er klar, sier hun.

Ellers får hun ikke tak i dem. Hun sier de kan hive seg på når som helst. Så kan hun, uansett hvor de står, legge til rette.

Ingen behøver å frykte press. Torunn Ask understreker at hvert skritt er frivillig. Og at folk skal få hjelp i alle faser, og i sitt eget tempo.

Studieringer

Voksne som mangler teori, går på studiering en halv dag i uka i om lag tre måneder. Torunn Ask, som selv har fagbrev som barne- og ­ungdomsarbeider, er en av dem som veileder og underviser.

– Fordi vi ikke ønsker at det skal være så stor forskjell på en praksiskandidat og en lærling, råder vi arbeidsstedene til å innføre elementer av lærlingordningen rundt den enkelte, forteller hun.

Ansatte over 25 år som ikke har fullført videregående utdanning tidligere, går på Lønborg videregående skole en dag i uka.

Kobler lærebedrifter

Et stort puslespill er å fylle praksishullene. Særlig fordi de ansatte har ulik stillingsprosent.

Torunn Ask ser på hva de mangler og prøver å kople skole og barnehage.

– Selv om jeg trekker meg ut etter at jeg har foreslått et samarbeid mellom for eksempel en skole og tre barnehager, er det en krevende prosess, sier hun.

– Men heldigvis er mange styrere og rektorer veldig løsningsorienterte. Det skal jo noe til å bli enige om stillingsprosenter og hvem som betaler ved fravær.

Siden Torunn Ask begynte i prosjektstillingen høsten 2009, har om lag 80 ansatte mellom 23 og 60 år bestått teoretisk eksamen, og rundt 20 ansatte er nå oppmeldt til den praktiske fagprøven.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy