JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kirken viser de fagorganiserte en kald skulder

BERLIN: Den evangeliske kirken i Tyskland avviser alle henstillinger fra fagbevegelsen om å gi ansatte i diakonale foretak streikerett.

2011111009493420131216173426

Over en million arbeidstakere jobber i ulike diakonale virksomheter og foretak i Tyskland, men verken den evangeliske eller den katolske kirke godtar vanlige tariffavtaler og streikerett. Fredag demonstrerte over 1500 medlemmer av fagforbundet Ver.di på domkirkeplassen i Magdeburg i forbindelse med at den evangeliske kirken (EKD) åpnet sin 11. synode (eller kirkemøte) i byen.

Men verken bønner, henstillinger eller protester hjalp. Onsdag, på kirkemøtets avsluttende dag, ble det vedtatt å forankre streikeforbudet i selve kirkelovene. Beslutningen blir oppfattet som en ytterligere skjerping av striden mellom fagbevegelsen og kirken.

– Beklagelig

– Beslutningen er beklagelig og vil skuffe mange av kirkens ansatte. Dette betyr en ytterligere tilspissing av konflikten, og en dårligere ivaretakelse av grunnleggende rettigheter, sier Ellen Paschke, en av topplederne i Ver.di.

Kirkemøtets vedtak framstilles som en ”forbedring av den kirkelige arbeidsretten”, og det er formulert ti krav til en solidarisk arbeidsrett. Men vedtaket baserer seg på å beholde den såkalte ”3. vei”, som innebærer at det ikke skal inngås ordinære tariffavtaler, og at de ansatte ikke får streikerett.

Huskommisjoner

"Den 3. vei" betyr at det i hvert enkelt diakonalt foretak eller virksomhet opprettes en egen, intern huskommisjon med representanter for begge parter. Denne kommisjonen fastlegger arbeids- og lønnsvilkår uten at de ansatte har kampmidler de kan bruke.

Mens kirkefolket sier at man ”ikke kan streike mot Gud”, svarer fagbevegelsen at den ansatte ikke streiker mot Gud, men mot hans arbeidsgiverrepresentanter.

– Den tredje vei er en blindvei, sier Ver.dis forbundsstyremedlem Ellen Paschke.

Blindvei

Bortsett fra at kirkemøtets vedtak vil innebærer en forverring av forholdet mellom kirken og fagbevegelsen, er det vanskelig å se hva kirkens opptreden kan føre til. Ver.di har allerede vunnet to rettssaker mot diakonale foretak, og disse er blitt tvunget til å akseptere at de ansatte får tariff- og streikerett. Kirken har anket i begge sakene, men i Ver.di er de meget avslappet med tanke på utfallet.

– Vi lever i 2011, ikke 1811. Denne saken vinner vi, sies det selvsikkert i korridorene i Ver.di.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy