JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siste innspurt i sykehjemskonflikten

Rikslønnsnemnda avgjør nå lønn og pensjon for ansatte i kommersielle sykehjem.

2012120615364220131216211134

monica.schanche@fagforbundet.no

I dag møttes Fagforbundet og NHO Service i Arbeidsrettens lokaler for å framføre sine syn før Rikslønnsnemnda i morgen fatter endelig avgjørelse om innholdet i ny pleie og omsorgs- overenskomst i private sykehjemsbedrifter.

Ansatte ved kommersielt drevne sykehjem streiket fra 22. august til 19. september for lønn og pensjon tilsvarende pleieansatte i offentlige virksomheter.

- På det meste var 173 ansatte ved private sykehjem i Oslo, Akershus og Hordaland i streik. Det var varslet omfattende sympatistreik i Oslo kommune da tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm satte en stopper for streiken med tvungen lønnsnemnd på grunn av fare for liv og helse.

Vi forventer at de ansatte på de privatdrevne sykehjemmene skal få likeverdig lønn og pensjon som våre medlemmer i de øvrige tariffområdene KS, Spekter og Virke, sa Fagforbundets Kjellfrid Blakstad til fagbladet.no før Rikslønnsnemnda trådte sammen i dag. Arbeidstakernes representant i Rikslønnsnemnda er LOs nestleder Tor Arne Solbakken.

Kjellfrid Blakstad, som er Fagforbundets forhandlingsleder på pleie – og omsorgsoverenskomsten, tiltrer nemnda som partsrepresentant med stemmerett.

Også leder av LO-kommune, Klemet Rønning - Aaby, tiltrer nemnda sammen med henne.

Unni Rasmussen i Fagforbundets forhandlingsavdeling la fram forbundets standpunkt for nemnda i dag,

Likeverdig pensjon er hovedkravet

Dette er hovedkrav fra Fagforbundet:

– Pensjon: Det forutsettes at alle ansatte likebehandles i bedriftens avtaler med pensjonsleverandører når det gjelder opptjeningsregler og pensjonsytelser.

– Regulering av minstelønnssatsene og gruppelivsforsikring.

– Generelt tillegg og øvrige krav: Fagforbundet krever et generelt tillegg på 2.7 prosent av den enkeltes grunnlønn per 30. april i år, dog minst 12.000 kroner.

Begrunnelsen for kravene er likebehandling. Våre medlemmer på pleie og omsorgsoverenskomsten skal ha samme rettigheter som medlemmer i sammenlignbare tariffområder, sa Rasmusen til nemnda i dag.

Hun presiserer at pensjonskravet betyr at Fagforbundets medlemmer i private sykehjem skal ha likeverdige pensjonsytelser som sykepleierne både i private og offentlige sykehjem.

Avviser minstebeløp

NHO Service kan gå med på 2.7 prosent i generelt tillegg, men vil ikke høre noe snakk om et minstebeløp på 12.000.

- Dersom en tar et generelt tillegg på 2.7 prosent, vil et tillegg på 12.000 først slå inn ved en årslønn på 444.444 kroner, og det er det få av våre medlemmer som har, sa Unni Rasmussen.

Mot offentlig pensjon

Advokat Terje Hovet, som framførte synspunktene for NHO Service, avviste også Fagforbundets pensjonskrav.

Advokaten framholdt at innskuddsbasert pensjon er mer i tråd med pensjonsforliket som legger opp til at man skal stå lengst mulig i arbeidslivet.

NHO Service mener ytelsesbasert pensjon på 66 prosent av sluttlønn ikke passer i næringslivet. Det er for lite forutsigbart hva utgiftene blir for arbeidsgiverne, mente Hovet.

- Men innskuddsbasert pensjon er svært uforutsigbart for arbeidstakerne, skjøt LO-nestleder Tor Arne Solbakken inn, før forhandlingene ble avsluttet og nemnda trakk seg tilbake.

Det er ventet at Rikslønnsnemnda kommer med sin kjennelse i morgen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy