JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her blir en vaktmester til byggdrifter

PÅ JOBB MED SENSOR: Thomas Kebely avlegger siste praktisk prøve med prøvenemnda på slep. Bak leder av prøvenemnda for byggdriftere i Vestfold, Svein Morten Sørensen.

PÅ JOBB MED SENSOR: Thomas Kebely avlegger siste praktisk prøve med prøvenemnda på slep. Bak leder av prøvenemnda for byggdriftere i Vestfold, Svein Morten Sørensen.

Ola Tømmerås

Her avlegger vaktmester Thomas Kebely i Stokke kommune fagprøva som byggdrifter. Han var blant de aller første i landet.

2015093009483320230821171436

Byggdrifter ble godkjent som fag i august i fjor, ni år etter at Fagforbundet startet jobben med å få utdanning på plass for vaktmestere. I disse dager går de første praksiskandidatene opp til eksamen.

Så langt Fagbladet har brakt på det rene, har fem personer avlagt alle eksamener og bestått praktisk test overfor prøvenemnder de siste dagene. De fem første som kan kalle seg byggdriftere er Thomas Kebely i Stokke, Grethe Halvorsen, Roar Karlsen og Øystein Kjernet i Eleverum og Kjell Andersen i Hamar.

Lang vei til fag

Allerede i 1972 forsøkte daværende Norsk Kommuneforbund å få etablert fagbrev for sine vaktmestere. Forsøket strandet. I 2005 tok Fagforbundet opp jobben igjen, og i fjor – ni år senere - ble fagbrevet godkjent.

– Det har vært en lang vei, samtykker Svein Morten Sørensen, som både er leder av prøvenemnda for byggdriftere i Vestfold og styremedlem i Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk.

– Frøst og fremst har det vært vanskelig å definere arbeidsoppgavene til en vaktmester. Det har vært viktig å unngå en situasjon der faget ble litt maler, litt tømrer og litt blikkenslager. Byggdrifteren skal ha systemforståelse, det vil si kompetanse på å forstå de andre fagarbeidernes fag, ikke kompetanse på å utøve fagene deres, forklarer han.

– Sterkere med fagbrev

Prøvenemnda for byggdriftere i Vestfold møtte fredag på Soletunet sykehjem i Stokke, til sitt aller første oppdrag som prøvenemnd. Det er siste eksamen for praksiskandidat Thomas Kebely, som har vært gjennom ett år med teoretisk utdanning og bestått teorieksamen. Prøvenmnda skal være med på inspeksjon av brannvarslingssystemet på sykehjemmet.

– Jeg står tryggere og sterkere med fagbrev, ikke minst med tanke på den kommende kommunesammenslåinga med Sandefjord kommune, sier Kebely til Fagbladet.

– I tillegg har jeg hatt veldig god nytte av året med undervisning. Jeg har truffet kolleger fra hele fylket, og vi har spilt på hverandres kunnskap, forteller han.

Mange underveis

Undervisning i regi av AOF og Folkeuniversitetet var på plass kort tid etter godkjenningen av fagbrevet. I år kom også Fagakademiet med nettbasert undervisning.

– I februar var det registrert 220 deltakere, som betyr at det vil bli avlagt mange fagprøver framover, sier Sørensen.

Vaktmester gjennom tidene

1890: Det ble vanlig å ansette en pedell/vaktmester i skoler og offentlige bygninger. Vanligvis rekruttert blant bønder.

1945: I årene etter krigen ble det stadig mer vanlig med vannbåren varme. Vaktmestere ble rekruttert blant skipsmekanikere som kjente disse systemene.

1970: Digitaliseringen begynner. Det blir vanlig å rekruttere vaktmestere blant elektrikere.

1972: Norsk kommuneforbund ser at vaktmester bør bli et eget fag, og gjør første forsøk på å etablere fagbrev.

2000: Rekruttering skjer i økende grad fra industrien, av fagfolk med automatikerutdanning.

2005: Fagforbundet begynner igjen arbeidet med å få på plass et fagbrev.

2014: 1. august godkjennes byggdrifterfaget som 1+3 års utdanning. De første lærlingene begynner. AOF og Folkeuniversitetet starter teoriutdanning. Senere kommer Fagakademiet med nettkurs.

2015: September: De første praksiskandidatene avlegger teoretiske og praktiske prøver etter ett år med kurs.

Jeg står tryggere og sterkere med fagbrev.

Byggdrifter Thomas Kebely

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy