JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerkonferanse med tøffe tak

DEBATT: Mange nøt frisk debatt i det fine været.

DEBATT: Mange nøt frisk debatt i det fine været.

Martine Grymyr

De kritiske spørsmålene haglet fra salen da de politiske ungdomspartiene møttes til debatt på Fagforbundet Ungdoms sommerkonferanse på Sundvolden.

2015061712000020230821171436

tips@fagbladet.no

Temaene privatisering, arbeidsliv og boligpolitikk sto på plakaten på konferansens andre dag, som var med politisk debatt mellom ungdomspartiene.

På programmet resten av helgen sto blant annet besøk hos AUF på Utøya, volleyball, verve-workshop og kostymefest.

170 ungdommer

I motsetning til tidligere år ble konferansen denne gangen holdt på vakre Sundvolden hotell ved Tyrifjorden. Her skal 170 av Fagforbundets ungdom tilbringe ei helg med skolering, kultur, debatter og sosial hygge.

– Jeg håper dette blir en av deres beste helger noensinne, sa leder av Fagforbundet Ungdom, Christina Beck Jørgensen, da hun åpnet årets sommerkonferanse på Sundvolden.

Flittig diskutert

På sommerkonferansens andre dag inviterte Fagforbundet Ungdom de politiske ungdomspartiene til debatt. Temaene har vært flittig diskutert siden høyresida inntok regjeringskontorene høsten 2013. Rød Ungdoms Herman Thamdrup Lund var rask med å sette tonen.

– Siden 2013 har regjeringa gått systematisk til angrep på arbeidsmiljøloven. Fortsetter det sånn vil snart ikke loven være til å kjenne igjen. Arbeidsmiljøloven er arvesølvet vårt, jeg vil ikke ha en Adecco-stat, og jeg vil ikke ha en arbeidsmiljølov som er skrevet i Brüssel. Skal vi ta hensyn til lederne på toppen, eller de som holder landet i gang, spurte Lund, og fikk støtte av AUFs Mani Hussaini.

– På høyresida virker det som man tror at arbeidsmiljøloven ble oppfunnet under jorda et eller annet sted. Men det er folk som har jobbet med den i hundre år, gått med faner i tog for den, så hvorfor vil dere ikke inkludere arbeiderbevegelsen når dere lager en ny versjon?

Gir Eriksson full støtte

Blant alle reformene den borgerlige regjeringa har satt i gang er det endringene i arbeidsmiljøloven som har vekket størst harme i fagbevegelsen. Fagforbundet Ungdom mener arbeidsminister Robert Eriksson skyver de unge foran seg når han åpner for bruk av flere midlertidige stillinger. Eriksson fikk derimot full støtte fra Fredrik Johansen i Fremskrittspartiets Ungdom.

– Når du har vært innenfor arbeidslivet får du papirer på det, som gjør det lettere for deg når du søker jobb senere. Flere midlertidige stillinger gjør risikoen mindre for arbeidsgiver, og vil gjøre at flere får prøve seg i arbeidslivet. Sånn sett er den nye arbeidsmilljøloven en vinn-vinn-situasjon, sa Johansen, og trakk fram både skatteletter og større BSU-innskudd som viktige ungdomssaker den blå regjeringa har fått til.

– Hjelper ikke

– Hva hjelper det med skattelette og BSU når du ikke har fast jobb, svarte Senterungdommens Erling Laugsand, og fortsatte:

– Vi har en fagbevegelse i Norge som er offensiv, men også ansvarlig, og da får man resultater. Vi vet at vi kan store på norsk fagbevegelse, og derfor velger vi å høre på dere. Når det gjelder faglige rettigheter er det Venstre som er i ferd med å bli det mest fagforeningsfiendtlige partiet. Dere har ikke dratt regjeringa med dere i riktig retning, snarere tvert imot, sa Laugsand.

Kritisk til jernbanereformen

Heller ikke den norske jernbanen har fått stå i fred for den borgerlige regjeringas reformer. Med jernbanereformen legger regjeringa opp til privatisering og konkurranse på norske skinner.

– Det blir ikke flere tog, det blir ikke større kapasitet, det er de samme skinnene som i dag. Det eneste vi oppnår ved å privatisere er å ta penger som kunne gått til å ruste opp norsk jernbane, og heller sende dem rett i lomma på profitørene, sa AUFs Hussaini, og trakk fram de dårlige erfaringene Sverige har gjort seg etter at de privatiserte sin jernbane.

Det skyldes ikke nødvendigvis privatiseringen, mente Anders Hurum fra Unge Venstre.

– At togene går litt tregere i Sverige er ikke nødvendigvis fordi de er privatiserte. Det kan jo bare være at de er dårligere med tog i Sverige, sa Hurum.

Sosialistisk Ungdoms Nicholas Wilkinson var derimot kjapp med å minne om Arbeiderpartiets privatiseringseventyr under Stoltenberg I-regjeringa på begynnelsen av 2000-tallet.

– Den norske regjeringa som har privatisert mest, mer enn noen blå regjering, er Stoltenberg I, sa Wilkinson, og fikk svar fra AUF.

– Senere gjorde Arbeiderpartiet sitt dårligeste valg og folke stemte dem ut. Det viste at de var i utakt med LO og i utakt med folket, svarte Hussaini.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy