Bruker milliarder på helsevikarer
Vidar Ruud, ANB/Arkiv
– Det er meningsløst at sykehusene betaler milliarder for å leie inn sykepleiere og annet helsepersonell, mener Fagforbundets leder Mette Nord.
KATHRINE GEARD
Tall som Norsk Sykepleierforbund (NSF) har samlet inn fra vikarbudsjettene til alle helseforetakene, via Helseforetakenes innkjøpsservice (Hinas), viser at sykehusene fra 2012 til nå, har brukt over 2,6 milliarder kroner til vikarer. 60 prosent av vikarutgiftene går til sykepleiere, ifølge Sykepleierforbundet.
Fakta på bordet
Forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By, sier til Sykepleien at de ville ha fakta på bordet når det gjelder innleie av sykepleiere, leger og annet helsepersonell.
Hun slår fast at det brukes for mye penger på å leie inn helsepersonell, og vil at pengene heller skal brukes til å gi helsepersonell fast ansettelse i hele stillinger.
By får støtte av Fagforbundets leder Mette Nord.
– Dette synliggjør at det i utgangspunktet er for lav bemanning. Det er meningsløst å betale så mye ekstra, sier Nord, med henvisning til at vikarer som hentes eksternt koster mer enn interne.
- Sykehusene bør opprette egen vikar/rekrutteringsbase som kobles mot kompetanseutvikling, sier Nord.
Dyrere eksternt
En rapport fra DeFacto fra september, om bruken av vikarer i Bergen kommune, viser for eksempel at vikarbyrået Orange Helse AS tjener 300.000 kroner for hvert av de mange årsverkene kommunen leier inn.
Orange Helse bestred rapporten og sa til Fagbladet at den var full av faktafeil. Bergen kommune hevdet først at innleide vikarer ikke koster mer enn faste, men daværende helsebyråd innrømmet seinere overfor NRK at forskjellen kan dreie seg om 42.000 kroner per årsverk. Ifølge DeFactos rapport er forskjellene større.
Sikkerhet
Sykepleierforbundets leder understreker også at skal vi ha god kvalitet på helsetjenester så er det fast ansatte som gjelder.
– Faste ansatte kjenner pasientene, og kollegaene. De vet også hvor alt befinner seg. Det er lettere at det skjer feil når det er mange vikarer på jobb, sier By til Sykepleien.
Dette er avdelingsdirektør i Helsetilsynet, Ragnar Hermstad enig i.
– Det er større fare for at feil skjer når vikarer er på jobb. Det ser vi blant annet i tilsynssaker som opprettes med bakgrunn i uønskede hendelser. I en relativt stor andel av sakene er det vikarer på vakt når det går galt.
Grunnbemanning
Også helseministeren deler bekymringen for pasientsikkerheten.
– Midlertidighet er ikke ønskelig ut fra pasientsikkerhet- og kvalitetshensyn, sier helseminister Bent Høie til NRK.
Han sier det er en oppgave for ledelsen lokalt å sørge for at grunnbemanningen er så god at det forventede kortsiktige fraværet kan dekkes opp av egne ansatte.