Karin E. Svendsen
hege.bakken@fagbladet.no
Ikke før hadde jeg hengt på meg adgangskortet som ny redaktør i Fagbladet, før Donald Trump stakk av med seieren i det amerikanske presidentvalgkampen. Takket være arbeiderklassen. Valget i USA, i likhet med Brexit, Pirat-partiets brakvalg på Island og høyrepopulistenes fremgang i nær sagt alle europeiske land, blir omtalt som grasrotas oppgjør med en stadig mer ignorant elite av politikere, akademikere og journalister.
Og ikke før hadde jeg tenkt å slå fast at Norge ikke er som USA - forskjellene er jo så små her til lands - før det dukket opp stadig flere eksempler på at avstanden mellom topp og bunn også i annerledeslandet Norge er mer åpenbare enn noen gang. I høst er det lansert flere undersøkelser som viser at forskjellene i både levekår, lønn og helse øker i de nordiske landene, inkludert vårt eget.
• Les også: Lønnsforskjellene i Norge øker
Andre eksempler handler om hvordan vi snakker om eller til hverandre. Fagbladet har de siste ukene skrevet om hvordan politikere har en tendens til å unnlate å nevne en av de største yrkesgruppene i helsevesenet, nemlig helsefagarbeiderne. En fillesak, vil noen mene. Som helseminister Bent Høie selv unnskyldte seg med: «Jeg snublet visst i ordene». Men slik føles det ikke for dem han glemte. De som faktisk sørger for at det fins varme nok hender i eldreomsorgen. Eller for dem som opplever at politikerne som i utgangspunktet skal representere dem, er mer opptatt av å tekkes middelklassen og finanseliten enn å ivareta arbeidsplasser og et anstendig arbeidsliv - det som skaper trygghet i hverdagen for folk flest. Konkurranseutsettingen av en rekke offentlige tjenester er eksempler på at denne tryggheten er truet.
• Les også: Har kjørt søppel i Oslo 90 timer i uka
Er det rart folk blir forbanna? Er det rart vi får lyst til å fylle kommentarfeltene med STORE BOKSTAVER og ørten utropstegn?
- Det er et problem at store yrkesgrupper blir oversett. Det bygger opp frustrasjon. Når det skjer systematisk, kan det føre til at grupper føler seg oversett og utelatt fra politikken, uttalte sosiolog Magne Flemmen til Fagbladet nylig. Resultatet kan bli mistillit til dem som skal representere oss.
Frp og Sylvi Listhaug prøver allerede å fiske stemmer i dette urolige vannet. Paradoksalt nok ved å late som de selv ikke har ansvaret for at forskjellene øker mer enn noen gang.
Men er det ikke snarere fagbevegelsen som skal representere grasrotas bekymringer og frustrasjon? Når vi nå går inn i et valgår, har nå Fagforbundet, LO og alle andre arbeidstakerorganisasjoner en gyllen mulighet og et tungt ansvar for å spille en viktig rolle i neste års valgkamp - på vegne av veldig, veldig mange.
Er det rart vi får lyst til å fylle kommentarfeltene med STORE BOKSTAVER og ørten utropstegn?
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
MODELL: Mange lavlønte går igjen glipp av lavlønnstillegget – og LOs nye lønnsmodell kom ikke i betraktning.
Karin E. Svendsen