Søppelkaoset i Oslo
– Bør heve kontrakten med Veireno
RENOVASJON: Det har ikke gått helt knirkefritt med Veireno som ny renovatør i Oslo. Nå er spørsmålet om kontrakten kan sies opp.
Werner Juvik
Mens byrådets rådgivere mener Oslo kommune er bundet til masta, slår annen juridisk ekspertise fast at kontrakten med Veireno bør heves.
kathrine.geard@fagbladet.no
Advokat Marianne H. Dragsten omtales som en av landets fremste eksperter på offentlige anskaffelser. Hun mener Veireno har brutt så mange vilkår i kontrakten med Oslo kommune at driften er ulovlig. På spørsmål fra NRK Østlandssendingen om kommunen bør heve kontrakten svarer hun et klart ja.
Dragsten mener også det faktum at kommunen har tillatt Veireno å endre kjøreruter og kjøre med færre biler er et brudd på regelverket om offentlige anskaffelser. Hun sier offentlige oppdragsgivere generelt ikke er flinke nok til å reagere når en leverandør ikke oppfyller kontrakten.
– De lar det bare skure og gå, sier Dragsten til NRK.
Det er også avdekket at Veireno i januar kjørte med ulovlig vekt 113 ganger. Renovasjonsetatens svar til NRK er at de ulovlig lastede bilene er Veirenos ansvar, og at de har forsøkt å få Veireno til å holde de avtalte vektgrensene.
• Arbeidstilsynet avdekket 344 lovbrudd på én måned i Oslo-renovasjonen
En sjef måtte gå
Så langt har søppelkaoset ikke fått andre konsekvenser enn at Pål Sommernes 16.januar måtte gå av som sjef for Renovasjonsetaten i Oslo, og ble erstattet med Arild Sundberg, som tidligere var kommunaldirektør i byrådsavdeling for finans.
Både ansvarlig byråd Lan Marie Nguyen Berg og byrådsleder Raymond Johansen har uttalt at kontrakten vurderes kontinuerlig. Men at de juridiske rådene de har fått foreløpig tilsier at det ikke er grunnlag for å heve den. Selv om selskapet har fått 30.000 klager siden oktober i fjor, det er rapportert uttallige brudd på Arbeidsmiljøloven og ofte har kjørt med ulovlig vekt, mener byrådet at kommunen er bundet av kontrakten som er inngått.
• Kløyvde tommelen – flere i livsfare
Privat monopol
Johansen innrømmet riktignok at kontrakten åpner for å heve avtalen med Veireno. Han var også forundret over at Veireno vant med et anbud «som i realiteten er et privat monopol».
– Men nå er vi engang bundet av denne kontrakten. Bruddene på arbeidsmiljøloven er ikke akseptable. Men selskapet har rettet opp disse bruddene som ble påpekt i oktober. Nå lager vi nye regler for anskaffelser, sier Johansen til VG, og viste til at brudd på arbeidsmiljøloven ikke uten videre fører til at man kan si opp en kontrakt, slik mange kontrakter er utformet i dag.
Han har også sagt at de nå ser på muligheten for å bygge en noe større kommunal reservekapasitet. Og Renovasjonsetaten er bedt om å forberede en ny anbudsrunde, som en plan B, om det blir nødvendig.
Risiko å heve kontrakten
En ekspert Dagbladet har snakket med understreker på sin side at det er risiko forbundet med å heve avtaler.
– Hvis Oslo kommune hever avtalen uten at det viser seg å være grunnlag for det, risikerer Oslo kommune i verste fall å måtte betale flere titalls millioner kroner i erstatning til søppelselskapet Veireno, som kompensasjon for tapt fortjeneste med mer, sier førsteamanuensis ved BI, Harald Benestad Anderssen til Dagbladet.
Men samtidig kan han ikke utelukke at de mange bruddene på Arbeidsmiljøloven, samt klageflommen, kan gi grunnlag for å heve kontrakten. Det er en sammensatt vurdering der ulike faktorer kan tale for og i mot.
Mistillitsforslag venter
Partiet Rødt, som har foreslått å heve kontrakten med Veireno fra 1.1.2018, mener dette er fullt mulig og viser til ordlyden i avtalen. Her står det blant annet at
«Brudd på plikter etter denne bestemmelsen som ikke er av ubetydelig karakter, gir oppdragsgiver rett til å heve kontrakten. Selv om leverandøren retter forholdet overfor egne ansatte er ikke dette til hinder for at oppdragsgiver kan heve kontrakten.»
Forslaget fra Rødt er til behandling i bystyrets samferdsels- og miljøkomité, og kommer trolig opp for bystyret 1. mars, melder NTB. Dersom byrådet ikke innen den tid varsler at kontrakten med Veireno skal sies opp, vil Rødt fremme et mistillitsforslag mot byråden Lan Marie Nguyen Berg.
Vil ha positivt omdømme
Dagbladet avdekker for øvrig at Renovasjonsetatens prosedyre for mediehenvendelser ikke har faktaformidling som hovedmål, men «Å sikre et positivt omdømme for Renovasjonsetaten». Det er heller ikke fritt fram for hvem som helst å ytre seg. Alle skal ta kontakt med kommunikasjonsavdelingen hvis de blir kontaktet av en journalist, for å bli enige om hvem som håndterer saken. Ytringsfrihetseksperter reagerer mot reglene.
Johansen, som tidligere har understreket at det skal være åpenhetskultur i Oslo kommune, sier til Dagbladet at denne prosyren er ukjent for ham.
Konkurranseutsetting av søppel i Oslo
• Våren 2015 konkurranseutsatte Renovasjonsetaten (REN) innhenting av husholdningsavfall for femte gang siden 1992. Konkurransen var for innsamling av papir-, mat-, plast- og restavfall i hele Oslo.
• Konkurransen var inndelt i fire områder, hvor leverandørene kunne gi tilbud på ett eller flere områder. Kontraktene varer fra og med 03.10.2016 til og med 01.6.2021 for to av områdene, og til og med 01.10.2021 for de andre to områdene.
• REN signerte kontrakt med Veireno AS for alle områdene den 02.09.2015.