JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

20 år med Burn Camp

De kommer i høyhalset genser, men reiser hjem i singlet

Sterkt vennskap og dype arr

Første dag med lek, moro og utfordringer på Burn Camp. De kommende dagene følger badelandi Bø, klatrepark, strandturer, grilling og masse team building. Åpningsdagen var også Fagforbundets leder Mette Nord på besøk (til venstre)

Første dag med lek, moro og utfordringer på Burn Camp. De kommende dagene følger badelandi Bø, klatrepark, strandturer, grilling og masse team building. Åpningsdagen var også Fagforbundets leder Mette Nord på besøk (til venstre)

Ola Tømmerås

På Burn Camp lærer barn og ungdom å leve med brannskader. Slik har det vært i 20 år.

2021062910094120210629101128

Ola.tommeras@fagbladet.no

Det er glede og liv i frisbeegolf-løypa ved Soldathjemmet like utenfor Stavern sentrum. 28 ungdommer freser rundt som på en helt vanlig sommerleir.

Men denne leiren er ikke helt vanlig.

Deltakerne har hver sin historie om brann eller skålding, om ulykker som har merket dem – veldig ofte med arr de bruker mye tid og energi på å skjule.

Behov for å møtes

Mandag startet den tjuende Burn Camp. Sykepleiere ved brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen tok i sin tid initiativ til sommerleirene. Ansatte ved brann- og redningsvesen har hvert år vært med å arrangere leiren, mens Fagforbundet er sponsor.

– Vi begynte å samle erfaring fra denne typen leirer i andre land allerede i 1994, forteller nå pensjonert sykepleier fra Haukeland sykehus, Mona Lunke. Hun har jobbet med brannskadde pasienter i 25 år, og så behovet for et sted der spesielt ungdom kunne møte andre med brannskader, et sted de kunne lære å bli komfortable med arrene.

Konseptet Burn Camp oppstod i USA på 1960-tallet, og ble etter hvert adoptert i Danmark og Belgia. Første norske Burn Camp var altså i 2001.

Kaster genseren

– Mange har aldri vært på en badestrand etter at de ble brent. De har ikke orket å kle av seg, orker ikke at folk stirrer. Så kommer de hit. Her er arr og brannskader normalen, forteller Glenn Lauvik, brannkonstabel fra Bergen brann- og redningsvesen, som selv har deltatt som organisator i 19 år.

På Burn Camp er det badeturer, grilling og båtturer. Vanlige sommeraktiviteter for de fleste, men som ofte er en kjempeutfordring for deltakerne.

– Ungdom kommer hit i høyhalsa genser. De skjuler arrene så godt de kan. Det er herlig å se når de reiser hjem igjen i singlet, forteller Lauvik.

Ikke alene

– Det er viktig å vise brannskadde at de ikke er alene, sier Lunke.

– Det er ett sykehus spesialisert på brannskader i Norge, mens brannskadde er over hele landet. Ofte opplever brente barn og ungdom seg som alene med sine arr.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy