JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå slipes de politiske knivene...

Dette blir det bråk om i 2017

Trodde du 2017 ble et stille og fredelig politisk år? Da har du glemt alle stridssakene som ligger og ulmer.

2017010312381920230821171436

helge@lomedia.no

– Det blir et turbulent politisk år, ja. På mange måter, både i forhold til saker og retorikk. Ikke minst retorisk, sier kommentator i avisen Nordlys, Skjalg Fjellheim til LO-Aktuelt.

Partilandsmøter, LO-kongress, stortingsvalg. Det blir nok å gjøre for politiske journalister og kommentatorer også i 2017. Stikkord som peker seg ut på agendaen er konsekvensutredning i Nord-Norge, EØS, arbeidstid og rovdyr.

Fagforbundet til kamp mot lofotolje

Konsekvensutredning

Skjalg Fjellheim tror 2017 år blir året hvor bruken av sosiale medier i valgkampen virkelig vil ta av.

– Medienes posisjon som arena for diskusjon i det politiske livet er svekket, mener han.

Han føler seg ganske sikker på at største striden både i Arbeiderpartiet og LO vil ende med et kompromiss.

– Det vil ende opp med et kompromiss som både fylkeslagene i Nord-Norge, tilhengere og motstandere av konsekvensutredning samt Arbeiderpartiets ledelse kan si seg tilfreds med. E konsekvensutredning i enkelte områder der sokkelen er aller smalest utenfor Lofoten vil bli vernet, er et sannsynlig scenario, mener Fjellheim.

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

– At partiet skal si nei til en konsekvensutredning vil være et stort brudd på partiets tradisjon om å skaffe seg kunnskap før man tar viktige avgjørelser.

Arbeiderpartiet legger fram sitt utkast til nytt partiprogram på landsstyremøtet 7. til 8. februar. Landsmøtet arrangeres 20. til 23. mars.

Foran forrige stortingsvalg, vedtok landsmøtet i Ap at oljeutvinning i nord skal være gjenstand for en konsekvensutredning.

EØS-avtalen blir ventelig ingen stor verkebyll for Ap. Men den omstridte Holship-avgjørelsen i Høyesterett kan likevel føre til en debatt. At Norsk Transportarbeiderforbund og LO tapte boikott-saken om boikott forsterker EØS-motstanden i Arbeiderpartiet.

Mye kan gå galt i 2017

LO-kongressen

Forholdet til EØS-avtalen, konsekvensutredning i Nord-Norge og 6-timersdag vil skape høy temperatur på LO-kongressen 8. til 12. mai. Landsmøtet kan vanskelig vedta en uttalelse om konsekvensutredning uten at Fellesforbundet blir tilfredsstilt. Samtidig kan mye av lufta i ballongen ha gått ut hvis Ap-landsmøtet vender tommelen ned.

Holship-dommen i Høyesterett gir EØS-motstanderne kraftig vind i seilene. I tillegg har Fagforbundet varslet kamp for en langt sterkere formulering i forhold til å innføre 6-timers dag i arbeidslivet.

Havnearbeiderne tapte i Høyesterett

At Hans-Christian Gabrielsen blir ny LO-leder, hersker det liten tvil om. Heller ikke om at Peggy Hessen Følsvik rykker opp som nestleder.

Hvem som blir den andre nestlederen, er imidlertid usikkert. Fagforbundet holder kortene tett. Gunn Karin Gjul er ønsket fra sentrale LO-folk, men er etter det vi skjønner uaktuell. Det kan derfor være duket for nestleder i Fagforbundet, Odd Hallgeir Larsen.

Regjeringspartiene

5. til 7. mai samles Fremskrittspartiet til sitt landsmøte. Også her blir barnetrygd og kontantstøtte tema. I sitt foreløpige utkast til nytt partiprogram heter det at partiet mener EØS-avtalen bør reforhandles. Men det er et gryende opprør mot hele avtalen i partiet. Det er også stortingspolitikere og andre sentrale partimedlemmer som mener klimaforandringene ikke er menneskeskapt og som vil kjempe for å få dette programfestet.

Høyre er for tiden rammet av en intens ulvestrid, hvor fylkeslaget i Hedmark har gjort opprør mot partiets egen statsråd, Vidar Helgesen. Det har blant annet ført til flere utmeldelser av partiet. Striden kom komme til å sette sitt preg også på landsmøtet 9. til 12. mars.

I det første utkastet til nytt partiprogram er det uenighet om blant annet pappaperm, barnetrygd og pelsdyr. I dissenser mener mindretallet at permisjonstiden skal fordeles fritt mellom mor og far, og at pelsdyrnæringen må avvikles. Et flertall vil erstatte dagens barnetrygd med gratis barnehage og skolefritidsordning.

Størrelsen på skattekutt er også et stridstema i Høyre. Det er også en dissens på spørsmålet om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Endelig innstilling til nytt partiprogram er ventet om kort tid.

– Oljen er viktig for velferden

Stortingsvalget

Det går mot et jevnt og spennende stortingsvalg i september. Hvem skal styre landet etter valget. Blir Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre statsminister. Og hvem skal samarbeide med hvem? Venstre og KrF vil danne regjering uten Frp, men det vil ikke Høyre. Og Frp vil ikke støtte en regjering uten selv å være endel av den.

Skjalg Fjellheim mener det er to aktuelle regjeringsalternativ. Dagens H/Frp-regjering eller Ap/Sp-regjering.

– Jeg tror dette kan bli Senterpartiets store valg med sin sterke antisentralisme. Kommunereform, regionreform, rovdyrspørsmål er områder hvor Senterpartiet scorer stort, mener Fjellheim, som ikke tror Venstre eller KrF vil bytte side.

En rekke andre saker ulmer i tillegg.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har en tikkende bombe i form av «Arbeidstidsutvalget» liggende på sitt bord. Ledigheten er høy og vil garantert prege valgkampen. Det samme gjelder de økte forskjellene.

Lønna har stått stille i årevis for lavtlønte i privat sektor

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy