JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foran LO-kongressen 8. til 12. mai:

Fagforbundet: – Vi gir ikke opp vern av Lofoten

Kristian Brustad

Fagforbundet står fast på forslaget mot oljeboring i Lofoten. Samtidig sier forbundsleder Mette Nord at LO har tradisjon for å finne løsninger i vanskelige saker.

2017040313180020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

For andre gang kommer Fagforbundet med et forslag om la eventuelle oljeressurser utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja bli liggende. Dette har skapt rabalder i store industriforbund som Fellesforbundet og Industri og energi. Her er det ventet en hard debatt. For fire år siden endte debatten med et kompromissforslag om å åpne for konsekvensutredning, men en understreking av at dette ikke er det samme som å åpne for lete- og utvinniningsvirksomhet

Dette kan bli et at de største stridstemaene på årets LO-kongress.

Fagbladet kommer framover til å skrive om de viktigste sakene Fagforbundet er opptatt av fram mot LO-kongressen, som avholdes i Oslo fra 8. til 12. mai.

(Saken fortsetter under bildet)

ØNSKER OLJEVERN: Mette Nord står på Fagforbundets forslag om å la oljen utenfor Loften, Vesterålen og Senja ligge, men er åpen for kompromissforslag så lenge de bidrar til å bevege politikken i det hun mener er riktig retning.

ØNSKER OLJEVERN: Mette Nord står på Fagforbundets forslag om å la oljen utenfor Loften, Vesterålen og Senja ligge, men er åpen for kompromissforslag så lenge de bidrar til å bevege politikken i det hun mener er riktig retning.

Ole Palmstrøm

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

– Står på forslaget

– Vi kommer til å stå på dette forslaget, sier forbundsleder Mette Nord.

Tilhengerne av konsekvensutredning mener oljeutvinning fortsatt vil være en av bærebjelkene både når det gjelder arbeidsplasser og finansieringen av det norske velferdssamfunnet, og Fagforbundet er blitt beskyldt for å blande seg inn i spørsmål som i hovedsak gjelder privat sektor generelt, og industrisektoren spesielt.

Dette er Mette Nord helt uenig i.

Jeg mener det er ødeleggende for debatten å trekke opp en konfliktlinje mellom offentlig og privat sektor. Vi er gjensidig avhengig av hverandre. Ved å konstruere en konflikt mellom sektorene, stenger vi døra for en konstruktiv debatt og diskusjon om veien videre, sier hun.

– Vi har ingen garanti for at de fabelaktige inntektene vi har hatt av olje og gass vil holde seg på det nivået vi har sett til nå. Derfor vil en fortsatt satsing på olje og gass ikke være noen garanti for fortsatt velferd, slik enkelte hevder, fortsetter hun.

Oljeboring fyrte opp debatten på Gol

Håper på saklig debatt

– Alle er enige om at vi må fase ut oljeproduksjonen vår, men vi er uenige om omfanget og tidsperspektivet. Vi i Fagforbundet mener det er viktig å starte nå, slik at vi har tid til å finne alternative løsninger og bygge opp nye arbeidsplasser som erstatter de som går tapt når oljealderen er over. Vi må dreie investeringene over mot mer bærekraftig industri, og vi må starte nå, slik at vi ikke opplever en plutselig masseledighet hvis utfasingen skjer for brått, sier hun.

– Det har kommet harde utfall mot Fagforbundet fra blant andre tillitsvalgte i Fellesforbundet og Industri Energi. Er du bekymret for at det kan bli en stygg debatt på kongressen?

– Jeg håper representantene på kongressen kommer for å føre en saklig og respektfull debatt. LO har tradisjon for å finne løsninger også på vanskelige saker, og jeg både håper og tror at det vil skje også denne gangen.

Tradisjon for løsninger

– Hvor viktig er det å få et vedtak som et mest mulig samlet LO står bak?

– Etter min mening er det veldig viktig. LO-kongressens politikk blir ofte realpolitikk, men et skjørt flertall vil aldri ha den samme politiske kraften som en løsning hele LO står bak.

– Det betyr at Fagforbundet er innstilt på en kompromissløsning?

– LO-kongressen er et politisk verksted, og demokratiske beslutninger handler om å gi og ta. Vi kan ikke regne med å få full seier og alt akkurat som vi vil ha det. Men det er viktig å bevege politikken i den retningen vi ønsker, sier Mette Nord.

Mette Nord om Aps oljekompromiss:

– Det er et langt skritt i retning av vårt eget forslag

Derfor er LO-kongressen viktig

Vedtakene og uttalelsene på LO-kongressen har stor betydning for norsk politikk generelt og arbeidslivspolitikken spesielt. Mye av det som bestemmes på LO-kongressen har derfor stor betydning for dagliglivet og arbeidshverdagen til både LO-medlemmer og de som ikke er medlemmer.

Dette er LO-kongressen

Hvert fjerde år

LO-kongressen holdes hvert fjerde år. I år holdes den på Oslo Kongressenter fra 8. til 12. mai. Denne kongressen er den 34. i rekken. Representantene skal blant annet diskutere LOs handlingsprogram for de fire neste årene og den faglige og den politiske situasjonen, i tillegg til spørsmål om egen organisasjon og vedtekter. Det skal også vedtas minst sju uttalelser som omfatter tariffpolitikk, pensjon, næringspolitikk, offentlig sektor, samferdsel og infrastruktur Palestina-spørsmålet og andre internasjonale spørsmål.

Valg

LO-kongressen skal velge ny ledelse. Valgkomiteens innstilling legges fram torsdag 11. mai klokka 15. Etter alle solemerker blir Hans Christian Gabrielsen valgt til ny LO-leder. Begge nestlederposisjonene er på valg, og Fagforbundet, som det største i LO, har signalisert at forbundet ønsker å ha en av nestlederne.

Redaksjonskomiteens kompromisser

Debattene foregår fra mandag til torsdag. Fredag morgen legger redaksjonskomiteene fram sine innstillinger. Da har mange av forslagene og uenighetene i debattene blitt snekret sammen til kompromisser flest mulig representanter skal kunne stille seg bak for å sikre samlende og slagkraftige vedtak.

Representanter

LO-kongressen består av 300 representanter. 260 av dem velges av medlemsorganisasjonene, og 40 velges fra LOs fylkesorganisasjoner. Fagforbundet er det største forbundet, og har 89 representanter, noe som er mer enn dobbelt så mange som Fellesforbundet som har nest flest (42).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
ØNSKER OLJEVERN: Mette Nord står på Fagforbundets forslag om å la oljen utenfor Loften, Vesterålen og Senja ligge, men er åpen for kompromissforslag så lenge de bidrar til å bevege politikken i det hun mener er riktig retning.

ØNSKER OLJEVERN: Mette Nord står på Fagforbundets forslag om å la oljen utenfor Loften, Vesterålen og Senja ligge, men er åpen for kompromissforslag så lenge de bidrar til å bevege politikken i det hun mener er riktig retning.

Ole Palmstrøm

Kristian Brustad