Greenpeace saksøker Norge
Wikipedia
Natur og Ungdom og Greenpeace har i dag saksøkt den norske stat for lovstridig oljeboring i Arktis. For første gang vil miljøparagrafen i Grunnloven prøves for retten.
knut.nygaard@fagbladet.no
Natur og Ungdom og Greenpeace har i dag saksøkt den norske stat for lovstridig oljeboring i Arktis, ifølge en pressemelding fra de to organisasjonene.
For første gang vil miljøparagrafen i Grunnloven prøves for retten, heter det.
Nylig gikk også Fagforbundet ut og varslet kamp mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.
Gjennom den 23. konsesjonsrunden delte regjeringen i juni 2016 ut tillatelser til å bore etter olje i nye områder i Barentshavet. Samtidig slår Grunnlovens paragraf 112 fast at staten har ansvaret for å verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.
– Vi mener at staten har brutt med sitt ansvar for framtidige generasjoner ved å åpne opp for massiv oljeutvinning. Skal vi ha en klode å leve på i framtiden må vi ta klimaendringene på alvor og la oljen bli liggende i bakken, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.
• – Viktig med samlet LO i oljepolitikken
For å unngå irreversible og ødeleggende klimaskader må verden begrense den globale oppvarmingen til 2 minst grader og mest sannsynlig også begrense den til 1,5 grader, ifølge FN. Norge var blant de første landene som i juni ratifiserte klimaavtalen fra Paris, og har i samarbeid med EU forpliktet seg til å kutte 40 prosent av klimagassutslippene innen 2030.
– Samtidig som Erna Solberg signerte Paris-avtalen og lovte store utslippskutt, åpnet regjeringen for storstilt ny oljeleting i Barentshavet. Vi ber retten om å ugyldiggjøre disse lisensene ettersom mer olje vil føre til mer utslipp, ikke mindre, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.