JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fersk undersøkelse:

Høyre- og venstresida samlet: Nesten alle er positive til private helseaktører

VIKTIG POLITIKKOMRÅDE: I Kantars undersøkelse er befolkningen positive til private helseaktører og bekymret for økende sosiale forskjeller. Flertallet mener tilstrekkelig helsepersonell med rett kompetanse må prioriteres framover.

VIKTIG POLITIKKOMRÅDE: I Kantars undersøkelse er befolkningen positive til private helseaktører og bekymret for økende sosiale forskjeller. Flertallet mener tilstrekkelig helsepersonell med rett kompetanse må prioriteres framover.

Colourbox

78 prosent av befolkningen synes det er greit at private helseaktører leverer offentlig finansierte helsetjenester, hvis det gjør at de får den hjelpen de trenger.

2023041112212220230411122122

marte.bjerke@fagbladet.no

«Helsepolitisk barometer» er tittelen på Kantars årlige og uavhengige undersøkelse om befolkningens holdninger til ulike helsepolitiske spørsmål. Over 2000 mennesker har svart på årets undersøkelse som ble lagt fram 30. mars.

Positive til private

Velgere langs hele det politiske spekteret stiller seg positive til private helseaktører på flere spørsmål:

• 82 prosent etterlyser tettere samarbeid mellom offentlig og privat helsetjeneste.

• 63 prosent mener det er positivt at private sykehus bistår det offentlige med å dekke behovet for behandlingskapasitet.

• 62 prosent foretrekker å bli behandlet på et privat sykehus for å slippe å stå i kø i det offentlige helsevesenet. Så mye som 46 prosent av Rødts velgere stiller seg bak denne påstanden.

• 67 prosent av de spurte er villige til å betale for lettere og raskere tilgang til nødvendige helsetjenester.

– Dette kan jo virke rart, kommenterer Eva Fosby Livgard i Kantar under presentasjonen av undersøkelsen.

Dette er de viktigste sakene for LO-medlemmene i valgkampen

Hun sikter til at velgere på venstresiden uttrykker seg positivt til private tilbydere av helsetjenester, og forklarer svarene med et utsagn fra en SV-velger:

«Det er forskjell på individ og gruppenivå! Hva jeg ville gjort som privatperson dersom jeg eller en av mine ble syke, er ikke det samme som hvordan jeg mener samfunnet bør innrette seg. Som privatperson gjør jeg ikke alltid det «riktige». Enhver tenker på seg og sine når man er under press, sånn er det å være menneske…»

• Les presentasjonen her

Bekymret for sosial ulikhet

På spørsmål om hva respondentene mener er de største utfordringene Norge står overfor i dag, svarer 50 prosent økende sosiale forskjeller og 48 prosent oppgavene i helsetjenesten. Bekymringene for disse to utfordringene øker fra i fjor.

• LES OGSÅ: Dette endres for Sykehus-Norge: – Flere skritt i riktig retning

Nok personell må prioriteres

Kantars undersøkelse slår også fast at helse og omsorg er det desidert viktigste politikkområdet for velgerne. 36 prosent mener helse og omsorg bør prioriteres i statsbudsjettet. På andreplass kommer klima og miljø, 12 prosent av velgerne mener dette bør prioriteres.

De spurte er også opptatt av helsepersonellkrisa og mener at regjeringen først og fremst skal prioritere tilstrekkelig helsepersonell med riktig kompetanse i årene framover, etterfulgt av psykisk helse og rusbehandling.

Er Kristofer profitør, sabotør eller reparatør? – Historien vil takke meg

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy