Høyre-ordførere ikke særlig interesserte i å konkurranseutsette sykehjemmene sine
– Jeg har et pragmatisk, ikke et ideologisk, forhold til om tjenestene driftes offentlig eller privat, sier Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H).
Vegard Velle
– Jeg ønsker best mulig tjenester til flest mulig personer og er ikke så opptatt av ideologi, sier Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H).
vegard.velle@fagbladet.no
En fersk NHO-rapport mener private sykehjem i Oslo er billigere og bedre enn de kommunale. Men antallet konkurranseutsatte sykehjem er på vei ned. Verken i Kristiansand, Drammen eller Sandefjord er Høyre-ordførerne særlig ivrige etter å konkurranseutsette sykehjemmene sine.
– Den kommunale driften er effektiv
– Prinsipielt er jeg åpen for å konkurranseutsette sykehjem. Men når vi sammenligner driften vår med de ti største kommunene i landet, finner vi at Kristiansand kommune drifter sykehjemmene effektiv. Også brukerne er tilfredse, forteller Harald Furre, ordfører for Høyre i Kristiansand kommune.
Kommunen hadde en runde med konkurranseutsetting på nittitallet. Den gang var det kommunen som vant anbudet, forteller han. Muligens kan spørsmålet bli aktuelt igjen på 2020-tallet, når kommunen bygger et nytt sykehjem, oppgir Furre.
• Ina og Vigdis har samme jobb. Vigdis tjener 65.000 kroner mer enn Ina. Hvorfor?
Mer interessert i fakta enn ideologi
– Jeg har et pragmatisk, ikke et ideologisk, forhold til om tjenestene driftes offentlig eller privat. Dette er ikke svart-hvitt. Jeg ønsker best mulig tjenester til flest mulig personer, sier Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H).
Skal kommunen konkurranseutsette sykehjem, forutsetter det at kommunen må styrke sin juridisk kompetanse, mener Gleditsch. Han betviler ikke at de firmaene kommunen ville inngå kontrakt med ved en konkurranseutsetting, stiller med skarpskodde kontrakteksperter.
I Sandefjord kan det bli en diskusjon rundt sykehjemsdriften i forbindelse med kommunesammenslåingen med kommunene Stokke og Andebu, fra 1. januar 2017.
Ikke noe aktuelt tema
– Private sykehjem er ikke noe aktuelt tema hos oss akkurat nå. Vi er mer opptatt av å bygge ut alternative boformer til sykehjem, sier Drammens-ordfører Tore Opdal Hansen (H).
I Drammen var det aktuelt å konkurranseutsette et sykehjem for fem-seks år siden, men interessen fra private firmaer for å drifte sykehjem i byen var ikke særlig stor, erfarte kommunen.
– Alle kommuner er opptatt av at kvaliteten på tilbudet er høyest mulig, og det er godt mulig at en konkurranse på kvaliteten kunne høyde denne. Økonomisk tror jeg ikke forskjellen er særlig stor, sier Hansen.
• Høyre tar ikke ansvar for at sykehjemsansatte tapte titusener i lønn
Lite å hente på konkurransutsetting
Forsker Heidi Gautun, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, bekrefter at iveren etter å konkurranseutsette sykehjemmene ikke er særlig stor her til lands, uansett partifarge.
– Forskning viser at forskjellene i kvalitet mellom private og kommunale sykehjem er små, sier Gautun, til magasinet Ta Del.
Noen undersøkelser viser at private drifter billigere, men det betyr ikke at kommuner tjener på å konkurranseutsette sykehjemmet. Det skyldes kostnadene knyttet til anbudsrunder, kontroll og skifte av leverandør i kontraktsperioden, påpeker Gautun.
Komplisert og lite å spare
– Uansett politisk farge lar de fleste kommunene være å konkurranseutsette sykehjem. Kanskje fordi erfaringer viser at det er komplisert, lite å hente på kvalitet og mest sannsynlig ikke noe å spare penger på, om man inkluderer andre kostnader for kommunen enn selve driften, sier hun.