JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sveriges LO-leder Karl-Petter Thorwaldsson

Hvert femte LO-medlem i Sverige stemmer Sverigedemokratene. LO-lederen kaller partiet nazistisk

Karl-Petter Thorwaldsson, Sveriges LO-leder, kommer blant annet til Oslo til uken.

Karl-Petter Thorwaldsson, Sveriges LO-leder, kommer blant annet til Oslo til uken.

Sissel M. Rasmussen

Hvert femte LO-medlem i Sverige støtter Sverigedemokraterna.

2017011313580020230821171436

helge@lomedia.no

LO i Sverige tar nå opp kampen mot Sverigedemokraterne (SD), som har stor oppslutning også blant deres medlemmer. Hvert femte LO-medlem stemmer på partiet som den svenske LO-lederen, Karl-Petter Thorwaldsson, kaller et nazistisk/fascistisk parti.

– Kombinert med fremmedfrykten har SD vokst kraftig etter tusenårsskiftet. Nå er de Sveriges tredje største parti. Framgangen er i hovedsak skapt av fremmedfrykt, sier Thorwaldsson til LO-Aktuelt.

«Når folk får det dårligere, vender man seg til det populistiske»

Den andre bølgen

Til å begynne med var det mest borgerlige velgere som rømte til Sverigedemokraterna. Men den andre sympatibølgen kom fra arbeiderklassen. Det vil si LOs medlemmer.

– Vi har hatt det tøft med å hindre denne frammarsjen. Men nå begynner arbeidet å lykkes. For en måned siden kom en måling blant våre medlemmer som viste at støtten til Sverigedemokraterna hadde gått ned med fire prosentpoeng på ett år. Det har vi oppnådd gjennom å prate sak i stedet for om partiet. De har ekstreme synspunkter på skatter, bidrag til velferd og arbeidsrett. Vi har fokusert på spørsmål som berører LO-medlemmene i deres hverdag. Det gir resultater, mener svenskenes LO-leder.

Få nyhetsbrevet vårt

Frykter ny regjering

Frykten hans er at de borgerlige partiene i Sverige skal danne regjering med støtte fra nettopp Sverigedemokraterne.

– I dag vil ingen partier samarbeide med SD. Men de borgerlige kan ta over makten når de vil. Enn så lenge sier de nei til det, konstaterer Thorwaldsson.

Mandag og tirsdag er det nordisk sosialdemokratisk toppmøte i Oslo. Fem partiledere, inkludert Sveriges statsminister Stefan Løfven, tre LO-ledere og 30 topp-tillitsvalgte er samlet til årsmøte i den nordiske samarbeidskomiteen for sosialdemokrater og LO – kalt SAMAK.

• Følg oss på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy