Juha får borgerlønn i stedet for trygd
FORENKLER LIVET: Juha Järvinen mener borgerlønn gir trygghet for familien og vil gjøre det lettere å komme i gang igjen etter konkursen.
Ingeborg Vigerust Rangul
Men både Fagforbundet og Høyre er skeptiske til å prøve dette i Norge.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
I romjula kom det etterlengtede brevet til Juha Järvinen i Kurikka i Finland. Hele desember ventet han på det mulige vinnerloddet i borgerlønntrekningen.
J uha Järvinen tenkte at han hadde en bitteliten mulighet. 2000 skulle plukkes ut av rundt 175.000 arbeidsløse.
Järvinen hadde lest mye om borgerlønn, han fulgte med på KELAs (finske Nav) hjemmesider og visste dermed når brevene til de heldige som får være med i prøveprosjektet om borgerlønn ville komme.
– Postkassa står i tunet vårt, og jeg satt i vinduet og fulgte med da postbudet kom. Jeg gikk rett ut, fant konvolutten fra KELA og var sikker før jeg åpnet det.
– En lykkedag. Jeg fikk oppfylt ønsket mitt.
LYKKEDAG: Juha Järvinen er en av de 2000 arbeidsløse i Finland som fikk tilbud om borgerlønn i stedet for dagpenger.
Vil unngå trygdefellen
Finlands regjering startet i januar i år et to-årig prøveprosjekt med borgerlønn til 2000 arbeidsløse. Tanken bak borgerlønn er at dette er en trygg og fast inntekt som lar mottakeren tenke framover.
Den 9. hver måned settes 560 euro – rundt 5000 koner – inn på kontoen til forsøkspersonene, som alle er mellom 25 og 58 år og har mottatt dagpenger. Borgerlønna påvirkes ikke av om de skaffer seg jobb.
– Vi måtte gjøre mange kompromisser. Hvor mye skulle vi erstatte arbeidsløshetstrygden med, og hvem skulle vi plukke ut? Marjukka Turunen, leder av juridisk avdeling i Kela hadde mange spørsmål å ta stilling til.
Mottakere av alderspensjon og mottakere med verge ble luket ut. Hovedmålet med dette to-årige prosjektet er å se om deltakerne lettere kommer tilbake i jobb når de slipper unna byråkratiet i andre støtteordninger, for eksempel innsending av meldekort.
Et annet mål er å finne ut om folk nå tør å jobbe uten redsel for å miste retten til økonomisk støtte.
KREATIV: Juha Järvinen skulle ha sjamantrommer til et videoprosjekt, men fant ingen han likte. Da laget han sine egne.
Gratis penger?
– Borgerlønn vil ikke passivisere mottakerne. 560 euro er ikke så mye, så motivasjonen til å tjene mer vil være der, sier Turunen.
Arbeidsløsheten i Finland er høy – over ni prosent. Stadig flere selvstendig næringsdrivende og frilansere har fått mer usikre inntektskilder de siste årene. Arbeidsmarkedet har endret seg. Tidligere hadde mange flere heltidsjobb. Nå er mennesker fra alle samfunnslag og med ulik utdanningsbakgrunn arbeidsløse.
Hele folket på kontantstøtte
Norge står overfor de samme problemstillingene med omstilling av norsk arbeidsliv. Ifølge hovedorganisasjonen Virke er det ventet at en tredel av de tradisjonelle arbeidsplassene i Norge kan forsvinne på grunn av automatisering og digitalisering.
ALTERNATIV: Fagforbundets leder, Mette Nord, vil heller ha sekstimerdag enn borgerlønn i Norge.
Tri Nguyen Dinh
Leder i Fagforbundet, Mette Nord, mener sekstimersdagen kan være et alternativ til borgerlønn, og tror det vil senke terskelen for å få arbeidsløse i arbeid.
– Borgerlønn betyr hele folket på kontant-støtte. Dette bryter med arbeidslinja. Arbeid har mange viktige sider som bidrar til at folk kan forsørge seg selv, de bidrar i samfunnet, har et sosialt nettverk og kan realisere evnene sine, sier Nord.
Hun mener at løsningen på høy arbeidsløshet og mange som er utenfor arbeidslivet grunnet helseproblemer må løses på andre måter enn borgerlønn. For eksempel kortere arbeidstid.
– Ikke så dumt
Tidligere statsråd og professor i samfunns-økonomi ved NHH, Victor Norman, sier til E24 at det er behov for et skattesystem som gjør at folk har incentiver til å jobbe, samtidig som vi tar oss av de svakeste. Han mener ideen om en flat skatt, med en samfunnslønn i bunnen, ikke er så dum.
Statsminister Erna Solberg er derimot ikke like begeistret for borgerlønn. Ifølge E24 mener hun at vi trenger individualiserte løp for å motivere folk til å jobbe.
INDIVID: Statsminister Erna Solberg vil heller ha individualiserte løp for å motivere folk til å jobbe.
Ole Palmstrøm
Drømmene lever
Juha Järvinen er 38 år gammel og far til seks barn i alderen 4–15 år. Kona jobber som hjelpepleier, og selv drev han et selskap som lagde vinduskarmer til kunder fra store deler av Europa og Russland.
Nå skal Järvinen etablere et nytt firma. Det har han drømt om de siste fem årene. Han har ikke våget å starte på nytt, men med borgerlønna føler han seg trygg nok til å gjøre dette uten å risikere barnas framtid.
Da firmaet hans ble slått konkurs, brukte han mye tid på å fikse telefoner og pc-er, han tok bilder og laget videoer, designet websider og logoer for andre.
– Alt arbeidet var gratis. Hadde jeg tatt betaling for slike småjobber, hadde det gått ut over de stønadsordningene jeg hadde fram til jeg fikk borgerlønn. Nå kan jeg ha inntekter uten at det går ut over borgerlønna, sier Järvinen.
Hva er borgerlønn?
System for sosial trygghet der innbyggere regelmessig og uten forpliktelser får utbetalt penger fra det offentlige.
Vil reformere velferdsordningene
• I løpet av prosjektperioden på to år ønsker finnene blant annet å få svar på hvordan velferdsordningene kan reformeres for bedre å møte endringene i arbeidslivet, hvordan de kan skape sosial trygghet som bidrar til at flere er delaktige i samfunnet og motiverte til å jobbe og om borgerlønn vil minske byråkratiet og forenkle det kompliserte trygdesystemet?
• Prosjektet vil koste staten 20 millioner euro (ca. 180 millioner kroner), inkludert forskningsmidler.
Hvor har de borgerlønn?
• Land som Namibia, India, Brasil, Uganda, Nederland, USA, Canada og England har enten gjennomført eller planlegger begrensede prosjekter.
• I Alaska har alle innbyggerne siden 1976 mottatt «oljefond-penger» – fra 800 til rundt 2000 dollar per innbygger.
• I Norge går De grønne, Rødt, Piratpartiet og Demokratene inn for borgerlønn eller tilsvarende.