JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet 2017

Bare 3,68 prosent unge på landsmøtet

Leder i Fagforbundet Ung: – Pensjonister burde tre tilbake og gi plassen til neste generasjon

Leder i Fagforbundet Ung Christina Beck Jørgensen

Leder i Fagforbundet Ung Christina Beck Jørgensen

Martine Grymyr

Unge tillitsvalgte mener det er urovekkende at bare 3,68 prosent av delegatene på landsmøtet er under 30 år. – Lite framtidsrettet i et arbeidsliv i rask endring, advarer de.

2017100912410020230821171436

kathrine.geard@fagforbundet.no

Unge tillitsvalgte i Fagforbundet har lenge tatt til orde for at flere unge må med i styre og stell i organisasjonen, for ikke å si delta på landsmøter og kongresser hvor viktige avgjørelser tas. Så langt uten særlig resultater.

Ja, faktisk var det flere delegater under 30 år på landsmøtet i 2013 enn i det kommende landsmøtet til uka. Den gang deltok 23 unge, mot de 16 som vil sitte i salen når landsmøtet 2017 starter 16.oktober. Antallet tilsvarer 3,68 prosent av totalt 434 delegater. Mens andelen medlemmer i Fagforbundet under 30 år utgjør pr 1.september 12 prosent.

Versting

Ungdomstillitsvalgte reagerer kraftig på at ikke flere unge får slippe til på Forbundets viktigste møte.

– Vi er veldig skuffa. Dette går feil vei, og Fagforbundet er desidert dårligst i LO-familien, hevder leder i Fagforbundet Ung, Christina Beck Jørgensen. Hun peker på at andre forbund klarer å få flere unge delegater på sine landsmøter.

Norsk Transportarbeiderforbundets landsmøte nå i september var 12 prosent av delegatene under 35 år. Men selv om medlemsandelen utgjør drøyt 18 prosent, får også dette forbundet refs fra sine ungdomstillitsvalgte. Tall fra andre forbund viser at det deltok 65 personer under 30 år på Fellesforbundets landsmøte i 2015, noe som tilsvarer 14 prosent av 473 delegater. Tilsvarende ungdomsrepresentasjon under landsmøtet i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund var sju prosent mens andelen var åtte prosent i Norsk lokomotivmannsforbund.

24-åring ny leder i en av Fagforbundets største foreninger

Liten vilje til endring

I vår gikk Jørgensen ut med tilsvarende kritikk av alderssammensetningen på LO-kongressen, der «80 prosent hadde grått hår», og svære Fagforbundet stilte med bare to unge.

– Til og med fra Sjømannsforbundet, som bare hadde sju delegater på LO-kongressen, var det tre unge, sier Beck Jørgensen.

Får støtte

Ungdomstillitsvalgte fra flere fylker stiller seg bak kritikken. Alle peker på at det er avgjørende viktig at det øverste organet i organisasjonen gjenspeiler medlemsmassen. Fordi det er de unge som skal stå lengst i jobb i et arbeidsliv i kraftig endring. Og det er de som blir mest påvirket av politikken forbundet vedtar.

Henning E. Karlsen fra Oppland opplever at de unge ofte må kjempe for å bli tatt med i de foraene hvor det ikke er vedtektsfestet at de skal være med.

– Dessverre virker det som viljen til å endre praksis ikke er gjennomgående i organisasjonen. Det tolker jeg som at man kanskje ikke helt har tillit til at ungdommen tar kloke og gjennomtenkte avgjørelser, sier han.

 Henning E. Karlsen, ungdomstillitsvalgt Oppland

Henning E. Karlsen, ungdomstillitsvalgt Oppland

Kathrine Geard

Må bli mer attraktive

Odd Martin Markussen fra Vestfold framhever at de unges stemme er viktige enn noensinne i et forbund der alderen på medlemmene stiger og vervingen av nye arbeidsaktive nesten står på stedet hvil. Men selv om de stadig sier ifra, føler han det skjer fint lite som bidrar til å gjøre organisasjonen mer attraktiv for unge i framtida.

Odd Martin Markussen, ungdomstillitsvalgt Vestfold

Odd Martin Markussen, ungdomstillitsvalgt Vestfold

– Jeg tolker det som egoisme og verning av egne arbeidsplasser og verv, og som at fagforbundet skal ledes og styres av folk over femti. Jeg reagerer på at Norges og LOs største forbund ikke er framtidsrettet og interessert i forandring.

Victoria De Oliveira fra Østfold mener Fagforbundet er dyktige til å løfte unge opp og fram, men at det også må gjenspeiles på landsmøtet. Å bygge et enda sterkere forbund gjøres best på lag med de unge.

– Dette er ikke noe sutreutspill, men et ønske om å gjøre Fagforbundet best og sterkest mulig, sier hun.

Victoria de Oliveira, ungdomstillitsvalgt Østfold

Victoria de Oliveira, ungdomstillitsvalgt Østfold

Må doble

Også Charlotte Jonskås fra Telemark opplever at hennes fylke har vært flinke til å beholde unge tillitsvalgte og velge dem inn i andre verv enn som ungdomstillitsvalgte.

– Det er slik det skal være, det er det som er rekruttering i praksis.

Men hun forstår ikke hvorfor det er så få ungdomsdelegater som slipper til på landsmøtet.

Her har vi et stort forbedringspotensiale. Det skulle vært dobbelt så mange mener nå jeg, sier Jonskås.

Det er vanlig at alle fylker sender én ungdomstillitsvalgt fra fylkesstyret til landsmøtet. Beck Jørgensen mener det minst burde vært to, og at alt for stor del av landsmøtet består av pensjonister og folk som er på vei ut. Fagforeningsledere og fylkesledere som kommer til å gå av på neste årsmøte.

– Jeg skjønner at det er stas for dem å være med en siste gang, men det er feil prioritering. De burde heller vært med som observatører. Og pensjonister burde tre tilbake og gi plassen til neste generasjon, sier hun.

Ledelsens ansvarN

Når de har tatt opp underrepresentasjonsproblemet, har svaret vært at de unge må jobbe hardere for å få sine plasser ute i fylkene, ifølge Beck Jørgensen.

– Men vi kan jo ikke true ungdom heller. God representasjon for alle grupper burde være et felles ansvar.

Hun mener ledelsen må gå ut med et tydelig formulert mål om at unge delegater må prioriteres. Det samme gjelder minoriteter.

– Det er viktig at landsmøtet gjenspeiler medlemsmassen vår. Fokuset vårt må være arbeidstakeres rettigheter og et godt arbeidsliv. Da må de som jobber og har kunnskaper om dagens situasjon, være med å utforme politikken.

Satser på ungdom

Nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug, understreker at alle delegater til forbundets landsmøte er valgt på demokratisk vis. Hun beskriver satsingen på unge i Fagforbundet som en suksesshistorie, og trekker fram at de har unge tillitsvalgte i alle tre nivåer i organisasjonen.

– Det gjør at de unge har alle forutsetninger for å gjøre seg gjeldende og gjennom sitt engasjement og gode mulighet til å bli valgt som delegater. Også på andre måter enn som ungdomstillitsvalgte. Men jeg er jo enig i at det burde vært flere unge, og flere med minoritetsbakgrunn, for bedre å gjenspeile medlemsmassen.

Alle trengs

Skoghaug mener det er en styrke at ulike grupper har egne folk på landsmøtet, enten de representerer yrkesseksjoner, ungdom eller pensjonister.

Det er et mangfold og en god blanding vi skal være stolte av.

– De ungdomstillitsvalgte mener det er viktigere at unge får være med å utforme politikken enn pensjonister som har yrkeslivet bak seg?

– Vi kan ikke sett folk opp mot hverandre. Pensjonistene har en unik kompetanse og erfaring som vi har stor nytte av, sier Skoghaug, som også mener det blir feil med helt bestemte kvoter til alle grupper. Fagforbundet trenger først og fremst folk med et stort engasjement.

Men hun peker samtidig på at det vil bli endringer i delegatsammensetningen dersom et forslag som kommer opp på landsmøte, får oppslutning. Forslaget innebærer en økning av ungdomsrepresentasjonen både regionalt, i landstyret og på framtidige landsmøter.

– Slik sett vil det bli flere øremerkede plasser til ungdom enn det er i dag, sier Skoghaug.

Unge medlemmer

Fagforbundet pr 1.september har 42 970 medlemmer (12 prosent) av 358 417 medlemmer under 30 år. Landsmøtet teller 434 delegater og 16 (3,68) prosent) er under 30 år.

– Jeg tolker det som egoisme og verning av egne arbeidsplasser og verv, og som at fagforbundet skal ledes og styres av folk over femti.

Odd Martin Markussen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Victoria de Oliveira, ungdomstillitsvalgt Østfold

Victoria de Oliveira, ungdomstillitsvalgt Østfold

Leder i Fagforbundet Ung Christina Beck Jørgensen

Leder i Fagforbundet Ung Christina Beck Jørgensen

Martine Grymyr