Legene ønsker flere helsesekretærer
VIKTIG FUNKSJON: Fagforbundet har jobbet lenge for å få verdsatt helsesekretærenes funksjon og kompetanse. Nå får de støtte fra blant andre legeforeningen.
Jan Lillehamre
Mangelen på helsesekretærer og andre støttefunksjoner er et «langsgående gnagsår» i norsk helsevesen, mener legeforeningen. – Dette har vi sagt i mange år, sier Britt Silseth i Fagforbundets politiske ledelse.
per.flakstad@fagbladet.no
– Å bruke riktig kompetanse på rett plass er både en effektiv ressursutnyttelse og god verdsetting av de ansatte, mener Britt Silseth som leder Fagforbundets Seksjon kontor og administrasjon.
– Ble kuttet for mye
Nå får hun støtte fra legeforeningen. Visepresident Jon Helle sier til Dagens Næringsliv at det ikke er fornuftig at leger bruker tid på sekretæroppgaver som andre kunne gjort bedre. Han kaller mangelen på sekretærer for et «langsgående gnagsår» i norsk helsevesen.
Han mener det ble kuttet for mange helsesekretærstillinger da talegjenkjenning ble innført, og at det ble kuttet uten å kjenne konsekvensene av kuttene, sier han.
Blant annet viser han til at leger må bestille drosjer. Barnelege Tor Einar Calisch sier til avisa at mangelen på støttefunksjoner i verste fall går ut over pasientsikkerheten.
Glad for støtte
– Vi har påpekt dette med feil bruk av ressursene, spesielt i forholdet mellom oppgavene til legene og helsesekretærene. Vi har hatt møte med Legeforeningen om dette, og vi er glad for at de støtter oss, sier Britt Silseth.
Hun får også støtte fra arbeidsgiverforeningen Spekter som blant annet organiserer helseforetakene.
– Det bør være helsesekretærer og annet administrativt personell nok til å ivareta slikt merkantilt arbeid i sykehusene, sier Anne-Kari Bratten som er administrerende direktør i Spekter til Dagens Næringsliv.
Respekt
– Dette viser at det på sentralt hold blant leger og arbeidsgivere finnes stor respekt for kompetansen helsesekretærene har og den ressursen som de utgjør. Hvis disse holdningene også begynner å gjøre seg gjeldene ned på avdelingsnivå, så har vi kommet et langt og viktig skritt videre, sier Britt Silseth.
– Helsesekretærene har etter vår mening en nøkkelrolle i helsesektoren. I tillegg til et selvstendig arbeidsområde, bidrar de med sin kompetanse til å frigjøre ressurser hos annet helsepersonell, som blant andre leger, sykepleiere og psykologer.
– Fagforbundet jobber iherdig for at helsesekretærenes kompetanse og rolle i helsevesenet skal blir både verdsatt og brukt, sier hun.