JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her møtes brannskadde barn for å bli tøffere

Mamma Silje: – Visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg da Joakim ble forbrent

TØFF: – Jeg er her for å bli tøffere, sier Joacim. Mamma Silje sier at det har vært tre tøffe år siden ulykken.

TØFF: – Jeg er her for å bli tøffere, sier Joacim. Mamma Silje sier at det har vært tre tøffe år siden ulykken.

Buen Camp

Aldri har tiden gått saktere. Joakim lå forbrent i Bodø. Mamma var på ferie i Sverige. Kjøreturen hjem fortonte seg som en uendelig reise i sneglefart.

2016070810461520230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

På Burn Camp – sommerleiren for barn og unge med brannskader – er historiene mange og sterke. For mamma Silje Eliassen og Joakim Vesterli (12), startet historien en sommermorgen for tre år siden.

– Når noe slikt skjer med ditt barn, så blir man brutalt kasta ut i det. Alt blir kaos, forteller hun.

Les også: • – Stolt av å være brannskadet

Campingbrann

Ulykken skjedde sommeren for tre år siden. Joakim (12), den gang ni år, hadde blitt utsatt for en typisk turulykke på camping med pappa. Rødsprit på varme blaffet opp. Flammene traff Joakim. Senere fastslo legene at 32 prosent, tilsvarende 32 håndflater, av Joakims hud på ansikt og overkropp var forbrent.

Les også: • Wenche Foss-prisen til Burn Camp

Tre tøffe år

Det har vært tre tøffe år med operasjoner, sårstell og smerter. Denne sommeren er første uten kompresjonsdrakt over brannskadene.

– Det var vanskelig for Joakim i det hele tatt å prate om ulykken og skadene, forteller mor Silje Eliassen.

– For ikke å snakke om å vise seg ute blant fremmede. Å få møte andre brannskadde har endret situasjonen veldig.

Se video fra årets leir

– Visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg

Tilbake til sommeren 2013. Far begrenset skadene så godt som mulig med å kjøle ned Joakim mens de ventet på hjelp. Meldingen til mor var at Joakim var forbrent, men ikke noe om hvor alvorlig det var.

– Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg da jeg så Joakim i sykesenga. Han var som en mumie av bandasjer, forteller hun.

På det tidspunktet hadde legene sendt bilder til brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen. De tok kjapt avgjørelsen at han måtte så fort som mulig fra Bodø til Bergen.

– Man blir brutalt kasta ut i det. Vi reiste videre med ambulansefly til Bergen i det vi sto og gikk i. Det er utrolig mange løse faktorer og praktiske ting som man ikke vet hvordan skal løses. Det var bare å henge med og ta en ting av gangen, minnes mor.

Følg Fagbladet på Facebook i sommer

For å bli tøffere

Fagbladet møter mor og Joakim på Burn Camps siste dag. Denne kvelden kommer foreldrene på besøk, til et gjenmøte med barn som ofte har lært enormt mye i løpet av uka, om å leve med arrene og vise seg ute blant fremmede.

I år ble leieren arrangert for femtende gang. Joakim har vært med de tre siste årene, hver eneste sommer siden ulykken.

– Jeg er her for å bli tøffere, fastslo han selv da han stilte opp i et TV2-program i fjor.

– Det har absolutt vært en endring, bekrefter mamma.

Tas vare på av brannfolk

– Det skjer store ting med barna. De kommer i høyhalsa genser og reiser i singlet. Mange har ikke villet gå på en badestrand etter ulykken. Det er vanskelig å lære å leve med at folk stirrer, forteller brannkonstabel og frivillig organisator på Burn Camp gjennom en årrekke, Glenn Lauvik.

Tradisjonen tro sørger lokale brannmannskaper for aktiviteter og grilling. Mange har ikke opplevd åpen ild eller grill siden ulykkene.

– Det hender ofte at barna overbeskyttes etter en brannulykke, forteller Lauvik.

I år var Sandefjord brann- og redningsvesen vertskap en av leirdagene.

– De var fantastiske med aktiviteter fra morgen til kveld, grilling og forebyggende opplæring, forteller Lauvik.

Gjester fra Etiopia

I år har deltakerne blant annet vært på båttur med rib, på Tusenfryd, Tufte gård og på motorsykkeltur (se deres egne bilder øverst i saken).

I år hadde Burn Camp 19 deltakere i tillegg til to etiopiske barn invitert gjennom organisasjonen Children burn care foundation samt en etiopisk sykepleier og en som gjennom organisasjonen jobber med forebyggende brannskadearbeid i Etiopia.

Burn Camp arrangeres av Norsk brannskadeforening i samarbeid med brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus. Flere ansatte i brann- og redningsvesen stiller opp med frivillig innsats. Leiren sponses av Fagforbundet og Kiwanis.

Er dette Norges sprekeste brannmann?

Dette er Burn Camp

• Sommerleir for barn og unge med brannskader.

• Arrangeres av frivillige fra brann- og redningstjeneste samt brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen.

• Fagforbundet har finansiert arrangementet siden starten for 14 år siden, og har nå inngått avtale om å være sponsor i fire år til.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy