JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo-byrådet får kritikk for ostehøvel-kutt

To milliarder til koronakostnader

FÅR KRITIKK: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), her avbildet foran Rådhuset i Oslo.

FÅR KRITIKK: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), her avbildet foran Rådhuset i Oslo.

Ole Palmstrøm

Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møter forståelse for utsatte valgløfter, men ikke for sine foreslåtte kutt i bydelsrammene. – Ostehøvelen er aldri god, sier Anna E. Uran i Fagforbundet Oslo.

2020092316143320200923161434

kathrine.geard@fagbladet.no

Byrådet la onsdag fram forslag til budsjett for Oslo kommune i 2021. Det viser at de rødgrønne setter flere viktige valgløfter på vent. Bakgrunnen er at kommunen ikke har råd som følge av sviktende inntekter og merkostnader med korona.

Dermed utsettes gratis skolemat og prissenkning i kollektivtrafikken. Og satsingen på gratis aktivitetsskole bremser kraftig opp. Bare to nye bydeler, St.Hanshaugen og Frogner, får gratis AKS i 2.klasse i 2021.

Dermed vil det fortsatt være forskjeller mellom tilbudet i ulike bydeler.

– Dette er ikke noe hurra-budsjett, men vi har stor forståelse for at Oslo-budsjettet blir preget av koronapandemien, sier 2. nestleder i Fagforbundet Oslo, Anna Elisabeth Uran.

– Det er dumt at politiske prosjekter som gratis skolemat må vente, men vi forstår grunnen og er ikke så kritiske. Rammekutt i bydelene er vi derimot ikke så glade i. Ostehøvelen er aldri god.

KRITISK: Anna Elisabeth Uran i Fagforbundet Oslo.

KRITISK: Anna Elisabeth Uran i Fagforbundet Oslo.

Øystein Windstad

Hun påpeker at midlene til koronakostnader er viktig for alle medlemmene i Fagforbundet som har gjort en formidabel innsats for fellesskapet.

To milliarder

Byrådet foreslår nemlig å sette av to milliarder kroner til å dekke ekstraordinære kostnader i helsetjenesten som følge av koronapandemien. Blant annet til testing og sporing.

– Vår viktigste oppgave nå er å ta byen trygt gjennom pandemien. Dette er et budsjett for trygghet i en urolig tid, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Her går det også fram at det er usikkert hvor store inntektstapene blir i kollektivtransporten, kultursektoren og idrettssektoren, og hvor mye høyere kostnader barnehager, skoler og sosiale tjenester vil ha som følge av smitteverntiltak.

Fagforbundet frykter at påbud skal ramme lavtlønte: Krever gratis munnbind

– Det er ikke mulig å anslå størrelsen på inntektstap og merkostnader, og det er også usikkerhet knyttet til størrelsen på kompensasjon for staten. Derfor utsetter vi flere investeringsprosjekter og løfter fra byrådsplattformen i ett eller flere år, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

Flere ut i arbeid

Raymond Johansen påpeker at koronautbruddet har satt Oslo på store prøver, med kraftig økning i arbeidsledighet og inntektssvikt for nærings- og kulturlivet, samt lavere inntekter og høyere kostnader.

– Byrådet setter i budsjettforslaget av store beløp til videre håndtering av pandemien, men også til å få flere ut i arbeid. Vi begrenser aktivitetsnivået i store deler av kommunen for å kunne være forberedt på nye uforutsette hendelser og kostnader, sier Johansen.

Budsjettforslaget for 2021 er på totalt 80 milliarder kroner, der 65 milliarder går til drift og 15 milliarder til investeringer.

Lyspunkter

Uran trekker fram noen viktige lyspunkter i budsjettet.

– Vi er glade for satsingen på økt grunnbemanning i barnehager i utsatte områder, og er veldig fornøyde med at byrådet følger planen om at alle sjukehjem skal tilbake i egen regi.

Fagforbundet Oslo har i en årrekke jobbet for å få slutt på velferdsprofitører i eldreomsorgen og at kommunen tar over kontrollen. De mener det vil gi bedre kvalitet for brukerne og bedre arbeidsbetingelser for de ansatte.

Ap-Raymond vil gjøre det vanskeligere å bli uføretrygdet

– Det rødgrønne byrådet har snakket om at alle sjukehjemmene skal tilbake i egenregi. Derfor er det gledelig at det settes av 135 millioner kroner til dette. Dette er en seier for fagbevegelsen, sier Uran.

Bra med ny boligpolitikk

50 millioner kroner til økt grunnbemanning i noen barnehager innebærer 15-20 flere heltidsstillinger.

– Prøveprosjektet med høyere grunnbemanning i barnehagene er en god start. Det vil føre til færre vikarer og mer heltid.

Byrådet i Oslo krever 150 millioner kroner tilbake fra eiendomsinvestorer

Fagforbundet Oslo liker også signalene om en ny boligpolitikk i hovedstaden. Det vil gjøre det lettere for mange medlemmer å kjøpe bolig.

– Det er gledelig at det settes av 12 millioner kroner til en tredje boligsektor. Det blir flere kommunale boliger og det settes av 378 millioner kroner til husleieregulering i økonomiplanperioden.

Lavere husleie

Det rødgrønne Oslo-byrådet består av Ap, SV og MDG, og har ikke flertall alene i bystyret. For å få flertall må de ha støtte fra for eksempel Rødt, som i årets budsjettutkast har fått gjennomslag for sitt gamle krav om at husleienivået i kommunale boliger må reduseres.

Det kommunale husleienivået i Oslo er i dag basert på en moderat markedsleie («gjengs leie»). Byrådet vil innføre et varig husleiekutt for alle i vanlige kommunale boliger på 8 prosent – og legge om støtteordninger for øvrig. Målet er at flere beboere skal bli mer selvhjulpne og færre enn i dag avhengige av sosialhjelp.

Viktige punkter fra budsjettforslaget

• 2 milliarder kroner til ekstraordinære utgifter i helsetjenesten til å håndtere koronapandemien i 2021

• 18 millioner kroner i 2021 til ekstraordinære tiltak for å få ned arbeidsledigheten og øke sysselsettingen

• 4,5 milliarder kroner til investeringer i sju nye sykehjem mot 2024. Dette omfatter totalt 862 sykehjemsplasser

• Byrådet setter av midler til at alle sykehjem innen 2023 vil bli drevet av Oslo kommune eller ideelle aktører

• Grunnbemanningen i barnehager økes i utsatte områder. Det settes inn ekstra ressurser til skoler

• Byrådet setter av 5 millioner kroner i 2021 til å utvide ordningen med gratis aktivitetsskole til 2. trinn i skolene i St. Hanshaugen og Frogner

• De neste fire årene etableres 5000 nye plasser i den kommunale kulturskolen

• Billettprisene på kollektivtransporten holdes uendret i 2021. Det settes av 84 millioner kroner i 2021

• I 2021 starter innfasingen av 87 nye trikker i Oslo. Til sammen gis 2,5 milliarder kroner i støtte til kollektivtrafikken

• 361 millioner kroner til å bygge 25 kilometer med ny og oppgradert sykkelinfrastruktur i 2021

• 12 millioner kroner til å gjennomføre Oslos nye boligpolitikk, presentert i byrådssaken «Nye veier til egen bolig»

• 2,5 milliarder til å skaffe flere kommunale boliger i Oslo frem mot 2024. Arbeidet for å vedlikeholde de kommunale boligene styrkes med 130 millioner kroner i 2021 og 2022, og 100 millioner kroner i 2023 og 2024

• 476 millioner kroner til områdesatsinger i Groruddalen, Oslo sør og indre øst frem mot 2024

• Byrådet videreutvikler bylivssatsingen for å skape trivelige områder med mindre biltrafikk. Det settes av 50,8 millioner kroner i 2021.

• Prisen for et såkalt beboerkort for parkering i Oslo økes med 50 prosent.

.

Dette er ikke noe hurra-budsjett, men vi har stor forståelse for at Oslo-budsjettet blir preget av koronapandemien

Anna Elisabeth Uran, 2. nestleder i Fagforbundet Oslo

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy