JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Vi hadde gått konkurs hvis vi skulle betalt det samme som Oslo kommune, sier sjefen i den private hjemmetjenesten 2Care.

2023091109181420230911104223

yngvil@lomedia.no

merete.jansen@lomedia.no

– Jeg har sagt opp på grunn av lønn, selv om jeg ikke har noen ny jobb å gå til, sier helsefagarbeider Jovana Filipovic til FriFagbevegelse.

Hun har vært ansatt i den kommersielle hjemmetjenesten 2Care i tre år. Selskapet er ett av tre kommersielle selskaper som har kontrakt med Oslo kommune om hjemmesykepleie og praktisk hjemmehjelp.

Nå får hun 390.000 kroner i årslønn for full stilling i hjemmetjenesten – og har ti års ansiennitet i yrket, forteller hun.

– Man tjener mer som ekstravakt i Oslo kommune, framholder Filipovic.

Oslo kommune gir sine egne ansatte i hjemmetjenesten mange titusener mer i årslønn.

Nå har Filipovic altså sagt opp jobben i 2Care.

Hun forteller at flere kolleger også har sagt opp den siste tida.

– De fleste som slutter, gjør det på grunn av lønn, sier Jovana Filipovic, som er klubbleder for Fagforbundets klubb i 2Care.

– Vi hadde gått konkurs

Seks ansatte har sluttet hittil i år, opplyser daglig leder i 2Care, Henriette Nilssen, til FriFagbevegelse.

Nilssen bekrefter at lav lønn «er årsaken til at de slutter».

2Care-sjefen gir det Ap-ledede byrådet i Oslo skylda for det lave lønnsnivået 2Care tilbyr sine helsefagarbeidere.

Hun beskriver det som «meget synd» at byrådet og velferdsetaten i kommunen ikke gir bedre betingelser i avtalene for de private kommersielle og ideelle som leverer hjemmetjenester til Oslo kommune.

 

«Hvis vi skulle satt opp lønn tilsvarende Oslo kommune, hadde selskapet gått konkurs», skriver Henriette Nilssen på e-post til FriFagbevegelse.

Les også: Privatisering kan gjøre Solveig Irene til pensjonstaper

– Mulig å lønne skikkelig

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo, Marthe Scharning Lund (Ap) svarer at Velferdsetaten har lagt fram en avtale med bedre betingelser for de private leverandørene av hjemmetjenester.

«Her skal det være mulig å gi folk en skikkelig lønn, hvis man vil», skriver eldrebyråden i en e-post til FriFagbevegelse.

Over 100.000 kroner i lønnsforskjell

Det er enorm forskjell på lønna for helsefagarbeidere ansatt i Oslo kommune og i den kommersielle hjemmetjeneste-leverandøren med dårligst lønnsbetingelser.

De aller fleste som trenger hjemmetjenester i Oslo, velger bydelens kommunale tilbud. Men de har også muligheten til å velge privateide selskaper til dette.

Oslo har avtale med tre ulike kommersielle selskaper og en ideell leverandør, som alle jobber på oppdrag for kommunen.

FriFagbevegelse har sammenlignet tariffavtalene for helsefagarbeidere i hjemmetjenestene i de kommersielle selskapene Norlandia, Ecura og 2Care, og i Oslo kommune.

Såkalt ubekvemstillegg for arbeid i for eksempel helger, kvelder og netter kommer i tillegg til lønna som er oppgitt under.

• Begynnerlønna til en helsefagarbeider i Oslo kommune er 448.450 kroner i året, for 0 års ansiennitet.

• I det kommersielle selskapet i Oslo med dårligst betingelser, 2Care, er årslønna 345.500 kroner, for 0 års ansiennitet.

Lønnsforskjellen er på 102.950 kroner i året.

 

Noen kan ha høyere lønn både i de kommersielle og i kommunen som følge av lokale lønnsforhandlinger, påpeker Siri Follerås som leder Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo.

Les også: Sjekk hvem som driver hjemmetjenestene i Norges største byer

Avsluttet kommersielle sykehjem

Ingen kommersielle selskaper driver nå sykehjem i Oslo. Det har Ap-SV-MDG-byrådet jobbet for siden de tok over makten i Oslo i 2015.

Byrådet har imidlertid ikke ført den samme politikken når det gjelder det kommersielle innslaget i hjemmetjenestene.

• 5,5 prosent av brukerne velger et av de tre kommersielle selskapene til hjemmesykepleie i Oslo.

• 16 prosent velger kommersiell leverandør av praktisk hjemmehjelp i Oslo.

Eldrebyråden i Oslo fastholder at de ønsker fritt brukervalg i hjemmetjenestene – altså at brukerne kan velge mellom forhåndsgodkjente selskaper som kommunen har avtale med eller hjemmetjenestene som bydelen selv driver.

– Vi ønsker brukervalg. Det er noe vi har hatt under dette byrådet i åtte år, og det fortsetter vi med, sa byråden Marthe Scharning Lund til Dagbladet nylig.

– Vi hadde gått konkurs

Kommersielle 2Care mener kommunen enkelt kan rette opp lønnsforskjellene:

«Det burde vært et krav om lønnsvilkår på lik linje som Oslo kommune i kontraktene», framholder Henriette Nilssen i kommersielle 2Care.

«Jeg skulle ønske vi kunne lønnet våre ansatte likt, men da må også Oslo kommune legge opp til en annen prismodell i kontraktene med leverandørene av hjemmetjenester», fastholder hun.

2Care hadde rett og slett gått konkurs, hvis de økte lønna til Oslo kommune-nivå nå, sier Henriette Nilssen.

«Dette kan Oslo kommune gjøre noe med hvis de virkelig ønsker at Fritt brukervalg skal leve og at ansatte skal ha likeverdig lønn. Dette ligger ikke i våre hender dessverre», skriver Nilssen i en e-post til FriFagbevegelse.

Alle de tre kommersielle leverandørene av hjemmetjenester gikk med underskudd i fjor, viser årsregnskapene som FriFagbevegelse har sett på.

– Ikke lov å kreve spesifikk lønn

– Er krav til likelønn med Oslo og finansiering av likelønn del av styrkingen av den nye avtalen?

«Vi setter selvsagt krav til lønns- og arbeidsvilkår i våre avtaler, men som 2Care vet svært godt, har ikke kommunen lov til å kreve en spesifikk lønn eller pensjon, dette er leverandørenes ansvar», svarer eldrebyråd Marthe Scharning Lund i en e-post til FriFagbevegelse.

Den nye avtalen Velferdsetaten har lagt fram, er basert på Oslo kommunes gjennomsnittslønn for blant annet sykepleiere og helsefagarbeidere, opplyser eldrebyråden.

«Her skal det være mulig å gi folk en skikkelig lønn, hvis man vil», argumenterer hun.

Stor forskjell i topplønna

• Topplønna for en helsefagarbeider i alle bydelene i Oslo kommune er nå 490.650 kroner i året. Topplønna oppnår man etter 16 år i yrket.

• Samtidig er topplønna for en helsefagarbeider i kommersielle 2Care på 375.500 kroner. Topplønna når man allerede etter fire år i 2Care, ifølge tariffavtalen.

Lønnsforskjellen er på 115.150 kroner i året.

Daglig leder i 2Care i Oslo, Henriette Nilssen, understreker at ansatte med over fire års ansiennitet i realiteten får høyere lønn enn minstesatsen i tariffavtalen.

Det blir derfor feil å bruke fire års ansiennitet som topplønn, understreker hun overfor FriFagbevegelse.

Helsefagarbeider Jovana Filipovic forteller at hun med ti års ansiennitet nå får 390.000 kroner i året hos 2Care, uten ubekvemstilleggene.

Det er rundt 15.000 kroner høyere enn minstesatsen, men fortsatt mye lavere enn selv startlønna for helsefagarbeidere i kommunen.

Dårligere lønnsoppgjør i de kommersielle

Lønnsoppgjøret i år ga generelt høye lønnstillegg.

Men også lønnsoppgjøret endte dårligere for helsefagarbeiderne i de kommersielle hjemmetjenestene enn i de kommunale.

Helsefagarbeiderne i Oslo fikk 32.600 kroner mer i året, mens deres kolleger i kommersielle 2Care fikk 21.500 kroner mer, og i Norlandia og Ecura fikk de 14.625 kroner.

Bedre lønn i Norlandia og Ecura

De to andre kommersielle selskapene som leverer hjemmetjenester til Oslo kommune, har samme tariffavtale. Den har bedre betingelser for helsefagarbeiderne enn 2Care.

Den avtalefestede årslønna for en helsefagarbeider med 0 års ansiennitet er 384.625 kroner.

Til sammenligning er begynnerlønna til en helsefagarbeider i Oslo kommune 448.450 kroner i året for 0 års ansiennitet.

Lønnsforskjellen er på 63.825 kroner i året.

Samtidig er topplønna for en helsefagarbeider i kommersielle Norlandia og Ecura på 467.625 kroner. Topplønna – eller siste trinn på lønnsstigen – når man etter 16 år. Det er like lenge som i Oslo kommune.

Topplønna for en helsefagarbeider i alle bydelene i Oslo kommune er nå 490.650 kroner i året. Topplønna oppnår man etter 16 år i yrket.

Lønnsforskjellen er på 23.025 kroner i året.

– Kommunen gjør det ikke lett for oss

Også Norlandia mener betingelsene er for dårlige i kontrakten med Oslo kommune, men Norlandia lønner likevel sine helsefagarbeidere bedre enn 2Care.

Norlandia understreker at de gjerne vil øke lønningene ytterligere, «fordi det fortjener våre medarbeidere», skriver kommunikasjonssjef i Norlandia Health & Care Group, Arnfinn Nordbø, i en e-post til FriFagbevegelse.

 

«Når vi går med årlige milliontap, gjør ikke kommunen det lett for oss å øke våre lønninger for å komme opp på Oslo-nivå», forklarer han.

Norlandia er «helt avhengig av at kommunen enten setter krav om dette og finansierer det, eller at de sørger for bedre rammevilkår hvor vi faktisk har et overskudd vi kan bruke av til å heve lønningene», legger kommunikasjonssjefen til.

Mye lest: På dette sykehjemmet jobber ingen ekstravakter eller deltid

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy