Veireno er politianmeldt igjen
Arbeidstilsynet vil ha vurdert straffeforfølgelse for lovbruddene i Oslo
ANMELDT: Veireno er nå politianmeldt også i Oslo, for grove brudd på arbeidsmiljøloven.
Werner Juvik
Arbeidstilsynet har politianmeldt Veireno for grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Oslo. Samtidig er det gjennomført nytt tilsyn i selskapet.
ola.tommeras@fagbladet.no
3. oktober i fjor overtok Veireno all avfallsinnsamling i hele Oslo. Det skjedde ett år etter at selskapet overtok ti kommuner i Vestfold. Selskapet kom på markedet for litt over to år siden, og underbyr konkurrenter med et konsept der de skal utføre tjenesten mer effektivt og billigere med færre ansatte.
Andre anmeldelse
Like etter at anbudet startet i Oslo, ble Veireno politianmeldt for lovbruddene under innkjøringsperioden i Vestfold. Nå har regiondirektør Hanne Luthen levert anmeldelse til politiet etter lovbruddene i Oslo.
Arbeidstilsynet avdekket opptil 90 timer arbeidsuke og en ansatt med sammenhengende arbeid hver dag gjennom de første ukene. I tillegg har mange jobbet godt over 70 timer arbeidsuker, flere har startet klokka 06 og sluttet klokka 22.
– Når ansatte jobber så lange dager med så knapp fritid mellom arbeidsøktene, så er det risikofylt for både den ansatte og folk de møter på veien. Derfor ønsker vi at politiet vurderer straffeforfølgelse i denne saken, sier regiondirektør Hanne Luthen til Fagbladet.
NRK var først til å melde om politianmeldelsen tidligere i dag.
Gjennomgår nye timelister
– Vi har mottatt timelister for de to siste ukene i desember og de fire første i 2017. Juristene vår gjennomgår dette nå, opplyser Hanne Luthen.
I desember fikk Veireno en begrenset adgang til utvidet overtidsbruk mot en rekke forutsetninger. Ifølge Dagbladets avsløringer av timelistene, skal forutsetningene om hviletid mellom arbeidsøkter og lengder på arbeidsøktene være brutt flere ganger. Veireno risikerer å få tillatelsen trukket tilbake.
– Nå analyserer vi informasjonen vi har fått inn. Dersom vi igjen finner alvorlige brudd, så kan tillatelsen til bruk av utvidet overtid bli trukket, men det er for tidlig å si noe om nå, opplyser Luthen, som også understreker:
– Den overtidsbruken som er avdekket, går langt utover tillatelse som Arbeidstilsynet kan gi.
Ulykke og tilsyn første dag
Allerede første dag med lavprisrenovasjon ble ansatte i selskapet rammet av en ulykke. En renovatør kløyvde tommelen på langs i kompresjonsveggen ved tømming av bilen på mottaksanlegget. Etter det påfølgende tilsynet konkluderte Arbeidstilsynet med at ulykken så ut til å være direkte forårsaket av manglende opplæring.
Fagbladet så med selvsyn hvordan de aller fleste strevde med mekanismene på de nye bilene i oppstarten. Senere har Fagbladet avdekket hvordan enkelte ansatte jobber uten signalklær, vernesko og beskyttelse. Selskapet manglet verneombud både ved oppstarten i Tønsberg og i Oslo.
Angripe fagforeningene
Det har ikke lyktes Fagbladet å få kontakt med Veireno for kommentar til anmeldelsen i dag, verken på epost eller på telefon. Tidligere har Veirneo-direktør Jonny Enger svart på anklagene om overtidsbruk med å angripe tillitsvalgte og fagforeningene. Han hevder det er gjenstridige fagforeninger som gjør at de ikke hadde mulighet til å bruke utvidet overtid tidligere.
Veireno
• Stiftet i september 2014.
• Første driftsår vant selskapet Vesar-kontrakten for ti kommuner i Vestfold og hele Oslo. Konseptet er samme tjeneste til lavere pris med færre ansatte i høyere tempo.
• Oppstarten i Vestfold i oktober 2015 endte med politanmeldelse for grove brudd på abreidstidsbestemmelsene.
• Oppstarten i Oslo i oktober 2016 endte med søppelkaos og en rekke brudd på arbeidsmiljøloven som nå er politianmeldt.
Når ansatte jobber så lange dager med så knapp fritid mellom arbeidsøktene, så er det risikofylt for både den ansatte og folk de møter på veien.
Regiondirektør Hann Luthen