Menn i helse:
Akershus har fått 35 helserekrutter
HELSEMENN: Felles for de 35 helserekruttene er interesse for å arbeide med mennesker. Foran: Rune Breiby og Hanne Mensner Lerstang.
Karin E. Svendsen
Rune Breiby og 34 andre menn fra Akershus har begynt på en ny karriere. De er blitt helserekrutter, og snart er de helsefagarbeidere.
karin.svendsen@fagbladet.no
• SE MUSIKKVIDEO: Menn i helse - Bakom skyene
Mandag var første arbeidsdag på sykehjem for 35 ferske helserekruttene i Akershus. Dagen etter hadde de en samling med teoretisk undervisning om blant annet demens. Nå gjenstår 12 ukers praksis sammen med veileder.
• Maskulint miljø på nytt sjukehjem
Trenger fagbrev
Rune Breiby fra Oppegård har arbeidet hele livet, men aldri skaffet seg papirer på alt han kan.
– Nå fikk jeg muligheten både til å lære faget og til å skaffe meg fagbrev, forteller han. Breiby, som har arbeidet som assistent både på sykehjem og SFO i mange år, grep sjansen.
– Jeg er interessert i å kunne faget. Dessuten er det er blitt vanskelig å få fast ansettelse uten formell kompetanse, sier 51-åringen.
Beste praksis
Fram til sommeren skal Rune Breiby og fire andre helserekrutter følge turnusen til og arbeide sammen med hver sin veileder på Bjørknes sykehjem.
Hanne Mensner Lerstang, prosjektmedarbeider i KS, opplyser at alle helserekruttene skal arbeide på sykehjem i sin kommune fram til sommeren.
– Sykehjem er den mest allsidige og krevende praksis vi kan gi dem. Dessuten er det i eldereomsorgen rekrutteringsbehovet er størst, sier hun.
Drømmen
Rune Breiby er enig i at sykehjem er en god skole, og at det er en type arbeidsplass hvor du får testet om du passer i yrket. Selv håper han på ei framtid hvor han får arbeide med barn, unge eller i en boenhet for mennesker med ulike utfordringer.
Gjennom nåløyet
Hele 106 menn meldte sin interesse for å bli helserekrutt i Akershus. Av disse kom 80 inn til intervju, og 35 gikk videre til en periode med litt teori og 12 ukers praksis. Etter ny utvelgelse vil deretter inntil 30 deltakere fortsette på veien fram mot fagbrev som helsefagarbeider. De tilbys sommerjobb innen helsesektoren, før de til høsten begynner på et komprimert Vg1 og deretter Vg2. Høsten 2018 vil de første ta fagbrevet etter minimum ett års læretid.
Voksen kompetanse
Menn i helse, som startet som et prosjekt i Trondheim kommune i 2010, er nå etablert i åtte fylker. Hittil har 42 helserekrutter tatt fagbrevet, og flere hundre er underveis.
Frode Rønsberg, nasjonal koordinator, opplyser at halvparten av helserekruttene som har tatt fagbrev, har fått meget godt bestått til fagprøven.
– Selv om utdanningsløpet er komprimert, er det ingen lettvint vei til fagbrev. De gode resultatene viser at livserfaring kompenserer for lengre utdanning, mener han.