JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det nærmer seg viktig dato for uføre og pensjonister: – Årets trygdeoppgjør er avgjørende

PEKER PÅ DE MEST LAVTLØNTE: – Alle pensjonister må få en inntekt som er tilstrekkelig til å leve verdige liv, sier Mette Nord.

PEKER PÅ DE MEST LAVTLØNTE: – Alle pensjonister må få en inntekt som er tilstrekkelig til å leve verdige liv, sier Mette Nord.

Per Flakstad

Mer enn 130.000 pensjonister er medlemmer i Fagforbundet. Leder Mette Nord mener alle må sikres en inntekt god nok til et verdig liv.

2024050310143220240516094926

berit.baumberger@fagbladet.no

I Norge er det over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og andre mottakere av Nav-ytelser. Alle disse påvirkes av oppgjøret som snart er i gang.

Antallet pensjonister i Fagforbundet er ventet å stige til rundt 160.000 i 2030, skrev Fagbladet nylig.

Nå begynner det å nærme seg viktige datoer for det kommende trygdeoppgjøret:

• 14. mai legges revidert nasjonalbudsjett fram med regjeringas anslag på forventet lønnsvekst og prisvekst i år. Tallene legger grunnlaget for trygdeoppgjøret.

• 16. mai starter oppgjøret.

• 23. mai avsluttes oppgjøret, og det blir klart hvor mye pensjonen og uføretrygda vokser.

LES MER: Slik foregår trygdeoppgjøret

– Årets trygdeoppgjør er av avgjørende betydning for å sikre en rettferdig og verdig tilværelse for pensjonister og uføre i vårt samfunn, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, i en pressemelding. 

Hun peker på at mange av Norges pensjonister lever under EUs fattigdomsgrense.

Minstepensjonister på bunn

Statistisk sentralbyrå (SSB) har sett nærmere på folk med lavinntekt over en periode på 16 år:

«Eldre og aleneboende, og da særlig eldre kvinner, var i denne perioden mer utsatt for både permanent lavinntekt og flere år med lavinntekt enn andre grupper», var en av konklusjonene i fjorårets rapport.

Der pekes det på et faktum: De fleste eldre med lav inntekt er pensjonister, og de har dermed små muligheter til å øke inntektene sine.

Mange av disse er aleneboende minstepensjonister.

Det er en del av bakgrunnen for at blant annet Pensjonistforbundet jobber for en forhandlingsrett med staten i trygdeoppgjøret. Det har de ikke hatt siden 2011.

KREVER FORHANDLINGSRETT: Jan Davidsen i Pensjonistforbundet mener trygdeoppgjøret må endres, slik at det blir reelle forhandlinger.

KREVER FORHANDLINGSRETT: Jan Davidsen i Pensjonistforbundet mener trygdeoppgjøret må endres, slik at det blir reelle forhandlinger.

Øystein Bråthen

– Nok til å leve verdige liv

Fagforbundet mener det er særlig viktig å løfte de med de laveste pensjonene og utjevne inntektsforskjellene.

– Alle pensjonister må få en inntekt som er tilstrekkelig til å leve verdige liv. Det gir grunnlag for et solidarisk og rettferdig samfunn, skriver Nord i pressemeldinga.

Tidlig i juni sender regjeringa en stortingsmelding om regulering av pensjoner til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Det er Stortinget som fatter endelig vedtak om oppregulering av alderspensjon, minstepensjon, garantipensjon, uføretrygd og grunnbeløpet.

Den 20. juni kommer pengene – inkludert etterbetaling for mai måned.

Pensjonistene vil forhandle sin egen pensjon. Se hva partiene svarer

En ramme på 5,2 prosent. Betyr det at jeg får 5,2 prosent i lønnsøkning?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy