JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rettsløse i apartheidstaten Israel

2016022910192020230821171436

Roy Ervin Solstad

tips@fagbladet.no

Den første uken i mars arrangeres «Israeli Apartheid Week» for fjerde år på rad, og folk rundt om i Europa mobiliserer til støtte for palestinske rettigheter. Dagens unge palestinere er arvtakerne til den ulovlige okkupasjonen av deres land, en okkupasjon som har vart i nesten 50 år. De er rettsløse i eget land og under konstant angrep fra den israelske staten - både militæret og bevæpnede sivile eller såkalte «settlers». Israelerne utfører ofte voldshandlinger sammen, i eller uten uniform, og uten fare for å bli straffet av apartheidstatens rettsapparat.

Sosiale medier flommer over av bilder og videofilmer som er tatt opp på mobiltelefoner og overvåkningskameraer, og som hovedsakelig viser unge palestinere – både gutter og jenter – som blir skutt og drept på åpen gate. Israel har lenge operert med en «skyt for å drepe»-politikk i Palestina. Amnesty International har gjentatte ganger dokumentert den israelske hærens overgrep mot palestinere i de okkuperte områdene.

Sosiale medier viser mange tilfeller der sårede palestinere blir skutt gjentatte ganger mens de ligger forsvarløse på bakken. De nektes medisinsk behandling. De overlates til å dø på gata, mens en mobb israelere står og jubler. I andre tilfeller har de sårede blitt brutalt angrepet av den samme mobben mens de ligger forsvarsløse på bakken. Flere israelere har også blitt drept av egne styrker som mistok dem for palestinere. Det er brutalt.

Dette handler ikke om en væpnet konflikt mellom to hærer, men om en ulovlig okkupasjon der sivilbefolkningen – hovedsaklig palestinere – er ofrene. Situasjonen for palestinerne har aldri vært verre. Sør-Afrikas tidligere statsminister, og arkitekten bak apartheid, Hendrik Verwoerd, kalte Israel for en apartheidstat allerede i 1961 – det er ikke tvil om at staten Israel utøver institusjonalisert diskriminering.

'

Det finnes to rettssystemer på Vestbredden, et sivilt for jøder og et militært for palestinere, som har et sterkt begrenset selvstyre som minner om Sør-Afrikas bantustans. Blokaden av Gaza, ulovlige apartheidmurer, militære sjekkpunkter, trakassering av palestinske arbeidere, fengsling av palestinske barn, de folkerettsstridige bosettingene og koloniseringen av palestinske landområder styrker den institusjonaliserte diskrimineringen.

De gode kreftene i Israel og Palestina, som gjerne vil bygge broer og skape fred, er under stort press. Skal de få gjennomslag i et land der ekstrem nasjonalisme og en umenneskeliggjøring av palestinerne dominerer, trenger de hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Fagforbundet mener at det er viktigere enn noen gang å opprettholde presset på israelske myndigheter for å avskaffe apartheidsystemet og avslutte okkupasjonen. Israel må tvinges til å respektere både palestinske rettigheter og internasjonal lov.

En internasjonal boikott av en regjering som ikke respekterer palestinernes rettigheter og som ikke lytter til verdensopinionen, er fortsatt det beste politiske virkemiddelet vi har i møte med Israels umenneskelige okkupasjonspolitikk.

Dette handler ikke om en væpnet konflikt mellom to hærer, men om en ulovlig okkupasjon der sivilbefolkningen – hovedsaklig palestinere – er ofrene

Eddie Whyte

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Vidar Eriksen

Roy Ervin Solstad

Vidar Eriksen