JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Misfornøyd med damestempel på yrket ditt?

2017032012063020230821171436

Illustrasjon: Fagforbundet

Det er ikke de feminine betegnelsene som er problemet med sykepleieryrket. Det er deltidsstillinger, dårlig lønn og utmattende arbeid, skriver sykepleierstudent Henning Karlsen.

tips@fagbladet.no

Innlegget ble først publisert hos Fagforbundet Ung

I nettutgaven av Sykepleien kan vi lese om sykepleierstudent Daniel, som reagerer på at lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, sender ut gratulasjoner til medlemmene i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Han mener dette bidrar til å stemple sykepleier som et feminint yrke. Videre skriver han at han daglig må godta at han skal bruke verktøy som heter søsterhjelp, og peker på trivialiteter som at klokka hans kalles søsterur, og at han blant annet kan velge mellom yrkestitler som jordmor og helsesøster.

Nå kan fagarbeidere søke sykepleier- og barnehagelærerstudier

Ærlig talt! Er dette virkelig et budskap man bør bruke spalteplass og debatt for å fremheve? Er det dette som gjør deg til en frustrert sykepleierstudent?

Problem med sykepleieryrket og de viktigste grunnene til at menn ikke søker seg dit heter ikke søsterhjelp, mamma-titler eller 8. mars. De heter dårlig lønn, deltidsstillinger, midlertidig ansettelse og utmattende arbeid; både fysisk og psykisk. Dette er den egentlige grunnen til at få menn søker seg til dette yrket. De gidder rett og slett ikke.

Les også: Er kvinnedagen utdatert?

At du som selverklært "mannemann" lar deg tråkke på tåneglene av feminine betegnelser får være din egen sak. Hadde jeg vært deg hadde jeg heller kalt søsterhjelpa "det håndtaket på senga" søsteruret for "opp/ned-klokka" og mannlige jordmødre for spesialsykepleiere.

Kvinnedagen er en uhyre viktig dag, nettopp på grunn av det jeg nevner nå. Forskjellsbehandling, segmentering og diskriminering. Og dette skjer i verden i dag, her og nå, hele tida. Selv er jeg ikke medlem av NSF, men også min forbundsleder i Fagforbundet viet denne dagen betydelig oppmerksomhet. Det gjorde til og med lederen i Fellesforbundet, forbundet med avdelinger som heter Jern og metall. Norges mest maskuline forbund.

Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier

At en forbundsleder gratulerer med en dag som setter kvinnesyn og likebehandling på dagsorden viser at vedkommende bryr seg om disse viktige sakene, og vet å sette ord på dem. Kvinnedagen handler ikke om at du og jeg skal betegnes som søstre eller at vi skal bli mindre maskuline. Den handler om å kjempe for rettferdighet og motvirke at mennesker blir stigmatisert og plassert i bås ut ifra blant annet kjønn.

Så neste gang du blir kalt sykesøster eller hører snakk om jordmødre; gjør det vi mannfolk flest er ganske gode på. Lukk igjen ørene og finn noe annet å bruke energi på. Be a man!

At du som selverklært "mannemann" lar deg tråkke på tåneglene av feminine betegnelser får være din egen sak

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Illustrasjon: Fagforbundet