JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Du trenger ikke studiekompetanse

Nå kan fagarbeidere søke sykepleier- og barnehagelærerstudier

STUDIER: Nå kan helsefagarbeidere bli sykepleiere uten å ha formell studiekompetanse.

STUDIER: Nå kan helsefagarbeidere bli sykepleiere uten å ha formell studiekompetanse.

Tri Nguyen Dinh

Er du helsefagarbeider og vil bli sykepleier? Eller barne- og ungdomsarbeider og vil bli barnehagelærer? Nå kan du søke selv om du mangler studiekompetanse.

2017011912120020230821171436

titti.brun@fagbladet.no

For første gang kan fagarbeidere søke direkte på høgskolefagene sykepleie og barnehagelærer på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Tidligere måtte søkere uten generell studiekompetanse søke opptak på grunnlag av realkompetanse, være minst 25 år og ha jobbet med relevant arbeid i minst tre år etter fagbrevet.

Nå kan du søke selv om du er under 25 år. Men det haster, for søknadsfristen for begge studier er første mars.

Slik gikk det med helsefagarbeider Celina i EM

Vil du bli barnehagelærer?

I 2017 testes en ordning der barne- og ungdomsarbeidere under 25 år og uten studiekompetanse kan søke om opptak til barnehagelærerstudiet. Første mars er frist for å søke på en av de ti plassene.

Opptakskravet er bestått fagbrev, karakterene fra første og andre året i videregående skole avgjør om du kommer inn.

Som student følger du undervisningen på det vanlige heltidsstudiet, men vil i løpet av første året få forsterkning i noen fag. Andre året følger du det vanlige studieløpet.

Helsefagarbeider Hanne kjemper i realityserie

Vil du bli sykepleier?

I år er det også første gang helsefagarbeidere under 25 år kan søke sykepleiestudiet direkte etter bestått fagbrev. Forsøksordningen innebærer at utdanningen tar tre år pluss to terminer på omkring seks uker hver sommer.

Opptakskravet er bestått fagbrev, i tillegg kommer et opptaksintervju.

Barne- og ungdomsarbeider ble lønnsvinner

Fagforbundet er positive

– Vi ønsker den yrkesfaglige veien (Y-veien) velkommen. Vi vet at studenter som går Y-veien, er svært dyktige og meget velansette i arbeidslivet, sier Mette Henriksen Aas, leder i Seksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

Hun mener det er en anerkjennelse av fagarbeidernes kompetanse, og at et slikt tilbud gir større mulighet for karriereutvikling for barne- og ungdomsarbeideren.

Følg Fagbladet på Facebook

Ett ekstra semester

Forsøket på sykepleiestudiet kalles en tre-semesterordning, i og med at helsefagarbeiderne må gå et ekstra semester, som studenter med studiekompetanse slipper. Det mener Iren Luther burde være unødvendig. Hun er nestleder i Seksjon helse og sosial i Fagforbundet og selv utdannet sykepleier

– Vi er veldig positive og håper dette er starten på en yrkesvei for helsefagarbeidere til høyere utdanning. Men vi ønsker en ordning der fagbrevet teller mer. Studiet bør tilrettelegges slik at fagkompetansen gir fritak fra å måtte ta om igjen visse fagområder som fagarbeideren allerede har bestått.

Y-veien (yrkesfaglig vei):

• høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev, som ikke har full studiekompetanse fra videregående.

Tres (tre-semesterordningen)

• høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev. I tillegg må fagbrevstudentene ta ett eller flere ekstra intensivkurs som til sammen utgjør et semester. For det nye forsøket på sykepleierstudiet må fagarbeiderne ta ett seksukers kurs før og ett etter det første studieåret.

Dette er en fagarbeider

• Yrkesutøver som i det norske utdanningssystemet har avlagt og bestått fag- eller svenneprøve og har mottatt fagbrev eller svennebrev.

• I Norge er det ni utdanningsprogram og en stor bredde av programområder.

• Fullført opplæring skjer etter tre til fem år. Fag- svennebrev gir mulighet for lønn som fagarbeider i yrkeslivet.

• Den vanligste veien til fagbrev er det ordinære løpet med 2 år i videregående skole og 2 år som lærling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
STUDIER: Nå kan helsefagarbeidere bli sykepleiere uten å ha formell studiekompetanse.

STUDIER: Nå kan helsefagarbeidere bli sykepleiere uten å ha formell studiekompetanse.

Tri Nguyen Dinh