JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesveien til sykepleierutdanning:

– Blir like gode sykepleiere

– Dette er ingen avkortet utdanning, sier studieleder Kjersti Sortland.

2017020713500020230821171436

kathrine@fagbladet.no

«Dette er å senke standarden på utdannelsen». «Vi får et A- lag og et B-lag av sykepleiere». Påstandene har vært mange i debatten om at helsefagarbeidere uten studiekompetanse nå kan søke sykepleierstudiet. Men hva innebærer den såkalte tre-terminsordningen helt konkret? Er det en mindre kvalifisert versjon sykepleier som kommer ut i andre enden?

– Nei, dette er ikke en avkortet utdanning. Alle må gjennom akkurat samme praksis og bestå de samme eksamenene, sier studieleder ved Fakultet for helsefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kjersti Sortland til fagbladet.no.

Nå kan fagarbeidere søke sykepleier- og barnehagelærerstudier

Første år forskjellig

Det som er forskjellig, er at studentene som blir tatt opp den yrkesfaglige veien må ta et forberedende sommerkurs i matematikk og norsk før studiestart i august. Og de må ha bestått eksamen i disse fagene for å kunne begynne. Progresjonen er også litt forskjellig første året.

– Vi har blant annet lagt det opp slik at de får litt bedre tid før de må ta den nasjonale prøven i anatomi, fysiologi og biokjemi, sier Sortland.

Og praksisen som ordinære studenter har i februar neste år får de først om sommeren, noen måneder seinere.

– Men kravene til undervisning er de samme, og fra høsten 2018 skal de som kommer fra yrkesfag stå helt likt med studenter som har generell studiekompetanse. De blir akkurat like godt kvalifiserte sykepleiere, sier studielederen.

Skreddesydd matematikk

Undervisningen i norsk og matte er skreddersydd for å forberede studentene til en akademisk utdanning i sykepleie. Emnene er utarbeidet i samarbeid mellom Fakultetet for helsefag ved HiOA og lærere ved Strømmen videregående skole, som også skal undervise studentene i sommerterminen.

Matte-emnet tar utgangspunkt i den matematiske forståelsen en sykepleier trenger i sin utdannelse og i sin yrkespraksis. For eksempel legemiddelregning og statistiske metoder for bruk til dataanalyse.

Hensikten med norskemnet er at studenten skal tilegne seg en grunnleggende forståelse av skriftlig og muntlig kommunikasjon. Emnet omfatter et dypdykk i lesing, skriving og muntlighet som ferdigheter.

Skeptisk blogger

«Én ting er sikkert – jeg hadde ikke ønsket å studere et studieopplegg hvor både fagforbundet og skolen selv er imot opplegget», skriver blogger Anders ChristoffersenSykepleien.no, og argumenterer med at poenget med studiekompetanse er å gjøre deg til en fllnkere student.

Krevende studium

HIOA er pålagt å gjennomføre pilotprosjektet, og Sortland innrømmer at det har vært en viss bekymring for om studieopplegget for dem med yrkesfag blir for tøft. Hun påpeker at sykepleierstudiet er krevende, mange strever med matematikken. Dessuten må de som tar Y-veien altså bruke to somre på studiet mens andre har ferie.

– De må ønske dette sterkt, tenker jeg. Men har de motivasjonen og klarer å gjennomføre, da blir de like gode sykepleiere som dem som følger det ordinære løpet.

Fristen for å søke på studiet er ikke gått ut ennå, men over 100 har søkt på de 20 plassene som er satt av til Y-veien. De 20 plassene inngår i det totale opptaket til studiet. I år er det ca 160 førsteårsstudenter som tar sykepleie.

Tre terminer

• Helsefagarbeidere under 25 år, uten generell studiekompetanse, kan nå søke sykepleierstudiet. Opptakskravet er bestått VG1 og VG2, og fagbrev som helsefagarbeider. I tillegg kommer motivasjonsbrev og godkjent intervju.

• Y-veien (yrkesfaglig vei) innebærer at utdanningen tar tre år, inkludert to sommerterminer.

• Tre-terminsordningen er et pilotprosjekt ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som starter i mai 2017.

• Tre-terminsordningen, for helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse, innebærer at studentene må gjennomføre sykepleierutdanningen på tre år, inkludert to sommerterminer. Det første sommerkurset avvikles før ordinær studiestart, det andre mellom første og andre studieår. Sommeren 2017 skal det undervises seks uker i matematikk og norsk. Neste sommer blir det seks-sju uker med praksis.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy