JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En gang var dette en kremjobb

DYSTER FRAMTID: Åge Christoffersen er blant de siste renovatører som kjenner til gamle dager, da renovatør var et stolt yrke.

DYSTER FRAMTID: Åge Christoffersen er blant de siste renovatører som kjenner til gamle dager, da renovatør var et stolt yrke.

WERNER JUVIK

Med rutinerte hender manøvrerer Åge Christoffersen papirdunken til komprimeringsluka. Han har tømt avfall i Oslo siden 1986. Nå ser han ikke lenger framtid i yrket.

2016011110375020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

LES OGSÅ:

Du betaler ekstra for avfallselskapenes profitt

Så mye har søppelavgiften steget i din kommune

– Det har vært et stolt yrke. Nå er det på vei til å gå tapt, konstaterer Christoffersen.

Han har vært med på hele anbudshistoria i Oslo, fra han begynte i Renholdsverket i 1986, til han var i den siste pulja av kommunale renovatører som ble virksomhetsoverdratt til et privat selskap i 2003. Siden har all avfallsinnsamling i hovedstaden blitt ekspedert av diverse renovasjonsselskaper etter anbudskonkurranse.

Gambling på høyt plan

I en fersk rapport fra kunnskapssenteret DeFacto slås det fast at anbudsiveren ikke bare har endret arbeidsvilkårene for Christoffersen og hans kollegaer. Det har også blitt vesentlig dyrere for Oslos innbyggere (se faktaboks). I dag betaler Oslo-folk 80 prosent mer enn bergensere for å få ekspedert avfallet sitt.

Det overrasker ikke Christoffersen og kollega Morten Pretorius. Vi treffer dem i Pilestredet grytidlig en fredag morgen, i god tid før rushet. På den tida da folka som får hjulene i byen til å gå rundt, jobber på høygir – før resten av oss blokkerer veier og atkomster mens vi er på vei til jobb.

– Å sette tjenesten ut på anbud er gambling på høyt plan med ansatte, lønn og vilkår, der det like gjerne kan bli tap som gevinst for kommunen, sier Christoffersen.

Abboner på Fagbladets nyhetsbrev her

Innleid arbeidskraft overtar

Etter å ha vært gjennom flere anbudsrunder er Christoffersen i dag ansatt i en underleverandør til Norsk Gjenvinning (tidl. Veolia).

I år vant det relativt lille selskapet Veireno i Ytre Enebakk de fire renovasjonskontraktene som dekker hele hovedstaden. Tilbudet deres var henholdsvis 83 millioner og 129 millioner kroner lavere enn tilbudet fra Norsk Gjenvinning og RenoNorden, som står for tjenesten i dag.

Veireno har nylig overtatt anbudet for ti kommuner i Vestfold – ikke uten støy. De følger en omstridt tariff, der renovatørene i Vestfold ble tilbudt en lønn på om lag 35 kroner timen mindre enn den de hadde. De fleste takket nei.

6. oktober neste år overtar Veireno all avfallsinnsamling i Oslo.

Verken Christoffersen eller hans kollega Morten Pretorius, ser det som aktuelt å begynne i et selskap med slike vilkår.

Den siste renovatør

Pretorius er fjerde generasjon renovatør i familien. Hans oldefar, bestefar og far jobbet med renovasjon. Det ser ut til at han blir den siste. Renovasjonsjobbene i selskapene som vinner anbud, besettes i dag for det meste av innleid arbeidskraft fra Øst-Europa.

– Dette var kremjobber, jobber der ansatte ble det meste av livet, sier tillitsvalgt for renovasjonsarbeiderne i Oslo, Jan-Olav Helmo.

– Folk trivdes og ble til tross for store belastninger. Og når de ble for slitne til å dra søppelspann, fantes det retrettstillinger i kommunen. Alt dette er borte nå, sier han.

Arbeidsforhold dumpet

Christoffersen husker godt sin første dag med ny kommersiell arbeidsgiver etter anbudsrunden i 2003.

– Vi var vant til å ha alt på stell i det kommunale Renholdsverket: pauserom, dusjer og garderober. Det nye selskapet holdt til på andre siden av veien oppe på Haraldrud. Der ble vi møtt av et bøttekott som dusj. Det var aldri i bruk. Det var så skittent at jeg tror ikke noen ville brukt den dusjen uten verneutstyr, ler han.

I dag er det veldig variabelt hva selskapene som får kontrakt kan tilby sine ansatte.

– Norsk Gjenvinning er blant de bedre å jobbe for, men nå går kontrakten ut. Neste år er det ikke lenger noen framtid, sier Christoffersen.

ARTIKKELEN ER RETTET: Åge Christoffersen og Morten Pretorius er ikke ansatt i Norsk Gjenvinning, som det ble skrevet i en tidligere versjon av saken. De kjører for Norsk Gjenvinning, men ansettelsesforholdet er med en underleverandør. Vi beklager.

Gikk til sak for å stoppe tildeling

Norsk Gjenvinning forsøkte å stoppe tildelingen av Oslo-avfallet til Veireno, men forrige Oslo-byråd hadde ikke tid til å vente på rettsavgjørelsen.

16. september, et par dager etter valget, ble tildeling av all avfallsinnsamling i Oslo kunngjort i den offentlige innkjøpsbasen Doffin. Da hadde lagmannsretten ennå ikke behandlet Norsk Gjenvinnings begjæring om midlertidig forføyning av tildelingen. Norsk Gjenvinning ønsket rettens medhold i å holde tilbake tildelingen inntil tariffspørsmålene var avgjort. Veireno bruker en tariff som gir dem mulighet til å lønne de ansatte langt lavere enn andre renovasjonsselskaper. Norsk Gjenvinning mener denne tariffen ikke gjelder innenfor renovasjon, og bruken av tariffen gir Veireno mulighet til å lønne de ansatte langt lavere enn andre renovasjonsselskaper.

Norsk Gjenvinning ba om midlertidig forføyning på tildelingen av anbudet, inntil tariffspørsmålet ble avgjort. De tapte i tingretten og anket til lagmannsretten, men dit kom aldri saken.

Tariffspørsmålet er per dato ikke avgjort.

– Vi er mer effektive

– De andre selskapene har ikke gjort jobben sin. Vi driver mer effektivt, ferdig med det, og derfor vinner vi anbudene.

Det svarte administrerende direktør Jonny Enger i Veireno da Fagbladet spurte hvordan selskapet kan være så mye billigere enn andre renovasjonsselskaper. På ett år har Veireno vunnet kontrakter til nær trekvart milliard kroner i Vestfold og Oslo. Det er en solid økning for en bedrift som i fjor hadde en omsetning på 55 millioner kroner.

– Jeg går ikke ut og forteller om driftsmodellene våre, men vi har metoder for høyere og bedre utnyttelse av bilene, er Engers forklaring på at de skal gjøre jobben flere titalls millioner kroner billigere enn konkurrentene.

Om lønnsnivået i selskapet sier Enger:

– Jeg registrerer at andre er uenig i hvilke tariffer vi bruker, men jeg mener dette tilhører tariffnemnda. Er man ikke enig, så tas det inn for nemnda – ikke mediene, sier Enger.

Enger understreker at selskapet har 30 års bakgrunn i transportnæringen.

Oslo og renovasjon

• Oslo begynte å sette avfallsinnsamling ut på anbud i 1992.

• I 2003 begravde de den kommunale etaten Renholdsverket helt. Da ble siste rest av renovasjonen anbudsutsatt.

• RenoNorden og Norsk Gjenvinning (tidigere Veolia) har i dag kontraktene på avfallsrenovasjon i Oslo.

• Selskapet Veireno i Ytre Enebakk vant anbudet tidligere i år, og overtar renovasjonen i hele Oslo i oktober neste år.

Rapport om renovasjon

DeFacto – kunnskapssenter for fagorganiserte – gjennomgikk gebyrutviklingen de ti siste årene i Norges 20 største kommuner.

• I kommuner med anbudsutsatt renovasjon har gebyrene økt gjennomsnittlig med hele 51,4 prosent mot 39,8 prosent i kommuner med renovasjon i kommunal regi.

• Innbyggere i kommuner med privatisert renovasjon betaler i snitt 10,6 prosent mer for tjenesten enn innbyggerne i kommuner der renovasjonen er i kommunal regi.

• 12 av landets største kommuner har avfallsrenovasjon på anbud, åtte i egenregi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy