Vedtok det samme oljekomromisset som Ap

–⁠ Omstillinga fra olje blir lettere med dette kompromisset

Frontene har stått steile. I dag ble de samlet i et kompromiss om olje og sårbare områder. – Et smart vedtak, mener Torild Holmedal, nestleder i Fagforbundet Nordland.

FORNØYD: Torild Holmedal fra Fagforundet Nordland er fornøyd med kompromisset kongressen er kommet fram til for petroleumsvirksomhet og sårbare områder.
FORNØYD: Torild Holmedal fra Fagforundet Nordland er fornøyd med kompromisset kongressen er kommet fram til for petroleumsvirksomhet og sårbare områder.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette kompromisset gjør det mulig med en naturlig utvikling. Det tvinger oss til å jobbe videre med en omstilling til nye næringer, samtidig som petroleumsvirksomheten får tid. Jeg håper og tror at det vil gi oss ro til å arbeide videre for nye og grønne næringer, sier Torild Holmedal.

Holmedal fikk selv gjennom et tilleggforslag om Norges ansvar for bærekraftig ressurs- og miljøutvikling i nordområdene.

– Kombinasjonen av dette gir oss gode muligheter, mener Holmedal. Hun håper at det også blir mottatt slik lokalt.

– En viktig side ved vedtaket, er at det gir dem som selv jobber i næringa handa på rattet, mener hun.

• Samler seg om oljevedtak

• Krangel om olje i Lofoten kan sprenge LO

Vedtaket i kort

• Konsekvensutrede havområdene sør for Lofoten, Nordland 6.

• Styrket vern av den sørlige delen av Lofoten, ved å gjøre denne til nasjonalpark.

• Petroleumsfritt belte på 50 kilometer fra land utenfor nasjonalparken.

• Hele Vestfjorden som petroleumsfritt område.

• Nordland 7 og Troms 2 må avvente revidering av forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet revideres i 2019/2020.

• Ingen petroleumsvirksomhet i og ved iskanten i åpnede områder i Barentshavet.

• Skrittvis åpning av nye områder. Oljenæringens interesser mot annen næringsvirksomhet som reiseliv og spesielt fiskeriene.

• Tuller du med fiskerne, så blir vi alle fiskere

Hadde håpet på et annet vedtak

– Vi er skuffet over dette vedtaket, sier miljøpolitisk leder i Verdens Naturfond (WWF), Ingrid Lomelde. WWF har stått ringside til aktørene i LO-debatten om verning eller konsekvensutredning i sårbare områder siden starten. Lomelde og WWF ser på vedtaket som et skritt mot åpning av Nordland 6 for petroleumsvirksomhet. De ønsker hele området vernet.

– Vi hadde virkelig håpet at LO skulle satse på bærekaftige arbeidsplasser framfor usikre arbeidsplasser i framtidig oljeaktivitet, sier Lomelde. Hun viser til at Nordland 6 er et særdeles sårbart område.

– Det er selve kronjuvelen i området Lofoten, Vesterålen og Senja. Her er gyteområdene for verdens største torskestamme, verdens største kaldtvannskorallrev og den største sjøfuglkolonoen på fastlandet i Europa, påpeker hun.

Powered by Labrador CMS