Fagforbundet Ung uenig i at de har blitt for akademiske
– Vi kan ikke demonstrere hver gang vi vil bli hørt
HELT FEIL: Christina Beck Jørgensen, leder av Fagforbundet Ung, mener det blir helt feil å si at fagbevegelsen ikke driver arbeiderkamp, slik ungdomslederen i Transportarbeiderforbundet hevder.
Monica Larsen Vegstein
Ungdomsleder i Transportarbeiderforbundet mener de unge i fagbevegelsen har blitt flinkere på powerpoint-presentasjoner enn arbeiderkamp. Ikke alle er enige i det.
Camilla.Ovrebo.Ondrckova@fagbladet.no
Thomas Jørgensen som leder i ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund, skjøt denne uken fra hofta.
Målskiva var fagbevegelsen. Spesielt de unge, som han syns har blitt for akademiske.
– Det har ikke vært arbeiderkamp her i landet siden 70-tallet. Det tyder på at vi har hatt det for godt for lenge og at fagbevegelsen har levd i et vakum, tordnet ungdomslederen til frifagbevelse.no
Transportarbeider-representanten etterlyser arbeiderkamp og demonstrasjonstog – i stedet for kursing av unge tillitsvalgte.
– Vi er blitt flinkere med powerpoint-presentasjoner og debatt-teknikk enn arbeiderkamp, hevdet han.
(Saken fortsetter etter bildet)
Thomas Jørgensen, leder i ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund.
Roy Ervin Solstad
– Kursing er noe av det viktigste vi gjør
Dette er Christina Beck Jørgensen, leder av Fagforbundet Ung klinkende uenig i. Beck Jørgensen mener at kursing og informasjon må til for at de unge tillitsvalgte skal være best mulig rustet til å stå opp for sine rettigheter og nettopp ta arbeiderkampen.
– Kursing er jo noe av det viktigste vi gjør. Og blant annet går en stor del av jobben min ut på å dra rundt i landet og skolere og informere ungdom om hva de kan gjøre for å påvirke. Jeg informerer om hvordan de kan gjøre det, hvorfor det er lurt å organisere seg og hvorfor vi har en fagbevegelse, sier hun.
Arbeiderkamp på ulikt vis
Beck Jørgensen mener det blir helt feil å si at fagbevegelsen ikke driver arbeiderkamp, slik ungdomslederen i Transportarbeiderforbundet hevder. Hun tror imidlertid de ser ulikt på hvordan denne kampen skal føres:
– Jeg mener vi må ta utgangspunkt i den nordiske modellen og trepartssamarbeidet og forsøke andre virkemidler enn å demonstrere først. Som å påvirke politisk, sier hun.
Beck Jørgensen viser til hvordan Fagforbundet jobbet da forslaget til endringer i arbeidsmiljøloven kom:
– Da gjorde vi det vi kunne for å påvirke gjennom møter og innspill, for å forhindre at endringene ble vedtatt. Da vi så at det ikke hjalp, gikk vi ut i gatene og demonstrerte.
Ungdomslederen advarer mot å fyre av det sterkeste kruttet hver gang det blir en konflikt:
– For hvis vi skulle bruke det virkemiddelet hver gang, så blir det jo oppbrukt. Derfor mener jeg vi først må stille spørsmålet "kan vi løse dette på andre måter", før vi går ut i gatene for å demonstrere.
I fakkeltog for egen kampsak
Beck Jørgensen understreker samtidig at hun har arrangert sin andel demonstrasjonstog og fakkeltog, blant annet for lovfestet rett til heltid som hun drar frem som sin kampsak.
Opprinnelig er Beck Jørgensen utdannet helsefagarbeider, og som hun skriver i en kronikk i Fagbladet Ung, går hun snart tilbake til sin gamle stilling i hjemkommunen på 16,9 prosent. Etter 10 år i faget. Som nyutdannet helsefagarbeider arrangerte hun fakkeltog i nabokommunen Hamar for lovbestemt rett til heltid.
–- Men da også prøvde jeg først å påvirke politikere og tillitsvalgte. Da jeg følte at jeg ikke ble hørt, så tenkte jeg "fanden heller – nå demonstrer jeg"!
Ungdommen må engasjere seg!
Beck Jørgensen er imidlertid helt på bølgelengde med lederen av ungdomsutvalget i Transportarbeiderforbundet når det gjelder en ting: Ungdom må engasjere seg mer.
– Hvis ungdommen sitter stille i båten, så går vi i feil retning. Ungdom må engasjere seg, organisere seg og bruke stemmen sin, sier hun.
Samtidig bruker Beck Jørgensen dette som eksempel på hvorfor det er viktig at fagbevegelsen bruker penger på kursing.
– Rundt omkring i Norge er det jo nesten ingen ungdommer som møter opp på kommunestyremøter. Og det er jo der vi først og fremst kan påvirke politikerne. Derfor er også en av våre viktigste oppgaver slik jeg ser det, å dra rundt og informere og kurse de unge til nettopp det. Noen må fortelle dem at det er mulig å møte opp på kommunestyremøter, snakke med og forsøke å påvirke politikerne der.
Har ikke sluttet med arbeiderkamp!
Thomas Jørgensen mener også at de unge ikke slipper til og at det sitter for mange voksne tillitsvalgte rundt omkring som "klamrer seg til vervet" år etter år. Lederen av ungdomsutvalget i Transportarbeiderforbundet spør blant annet om fagbevegelsen "kanskje burde sette begrensninger på hvor lenge man kan sitte i det samme vervet, slik at man ikke gror fast".
– Men igjen så blir det jo oss i forbundet sin jobb å klare å stille alternative kandidater og sørge for at de finnes, sier Beck Jørgensen.
Hun er enig i at gjennomsnittsalderen blant ledere i fagbevegelsen er for høy, også i Fagforbundet.
– De må slippe ungdommen til og ikke forvente å sitte til de er pensjonister. Ungdomstillitsvalgte har påvirkningskraft i Fagforbundet, men forsvinner ofte når de blir 30 fordi vi har mennesker i verv som holder fast med nebb og klør, sier hun.