JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongress 2017

Alle er enige om å oppnå et oljekompromiss, men hvem vil fire på krava?

STEILE FRONTER: Redning for sysslesetting eller rasering av fiskenæringen. Frontene er steile i oljesaken. Fredag skal redaksjonskomiteen komme fram til et kompromiss.

STEILE FRONTER: Redning for sysslesetting eller rasering av fiskenæringen. Frontene er steile i oljesaken. Fredag skal redaksjonskomiteen komme fram til et kompromiss.

Yngvil Mortensen

Frontene er steile i oljedebatten, like fullt vil alle ha et samlende kompromiss. Thrilleren kan ende med samling rundt Fagforbundets forslag.

2017050917354720230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Debatten kokte i vinter, etter at Fagforbundet slapp sitt forslag om å verne sårbare områder som havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Reaksjonene var sterke og tillitsvalgte i oljetunge fagforbund som Fellesforbundet, truet med å melde seg ut av LO og danne et eget industrikartell.

Like fullt kan nettopp Fagforbundets forslag bli forslaget som samler både nei- og ja-forbund. På LO-kongressen spenner frontene fra vern av alt til åpning av alle områder.

LØSE DET UMULIGE: Mette Henriksen fra Fagforbundets politiske ledelse er med i redaksjonskomiteen som skal komme fram til et kompromiss mellom de steile frontene i oljedebatten.

LØSE DET UMULIGE: Mette Henriksen fra Fagforbundets politiske ledelse er med i redaksjonskomiteen som skal komme fram til et kompromiss mellom de steile frontene i oljedebatten.

Ole Palmstrøm

Når disse snakker om olje går det ei kule varmt (video)

Kan møtes på midten

Mette Henriksen Aas fra Fagforbundets politiske ledelse, sitter i redaksjonskomiteen som skal behandle forslagene om oljeutvinning eller fredning av sårbare områder, ingen eller alle områder.

– I forhold til de steile frontene mellom dem som vil verne alt, og de som ønsker å utrede og utvinne olje på alle mulige felt, så oppfatter jeg vårt forslag som noe «midt i mellom», sier Henriksen Aas.

Les alle sakene våre fra LO-kongressen her

– Hvordan ser du på muligheten for å kompromiss som samler hele kongressen?

– Jeg ønsker ikke å forskuttere debatten og arbeidet i redaksjonskomiteen, men det kommer til å bli spennende, sier Mette Henriksen Aas.

Fredag skal komiteen legge fram et forslag som forbund med vidt forskjellig syn kan enes om.

Her kan du se ungdomsrepresentanter fra Fagforbundet og Fellesforbundet diskutere olje fra hver sin kant.

• Krangel om olje i Lofoten kan sprenge LO

– Ikke drit i fisken

– Det er dumt å drite i fisken. Verdien av olje og gass kan aldri komme på nivå av verdien på fisken. Den gir tusenvis av mennesker arbeid og millioner mat, sa Venke Marie Heimdal fra El og It, Nord-Trøndelag, som er en av mange vernetilhengere.

Heimdal poengterte at det ikke finnes noen havområder der det allerede finnes så mye kunnskap som utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Mange andre har også påpekt at det finnes mer enn 90 utredninger, og at en konsekvensutredning kun er ment for å åpne for oljeleting og utvinning.

– Om vi ikke lykkes med et oljefritt Lofoten, så la oss i det minste få et vedtak som freder havet utenfor Røst. Bare i 2014 ble det landet fisk for mer enn 192 millioner kroner her, sa hun.

• Flertallet av delegatene er fra nei-til-olje-forbund

– Et blindspor

Leder av Fellesforbundet Agder, Christian Justnes, representerer medlemmer med stikk motsatt oppfatning av så vel verdien på olje som vern av sårbare områder. Han karakteriserer oljeforslagene fra et flertall av delegatene som et blindspor.

– Å dempe klimautslipp ved å redusere produksjon av olje i Norge er et blindspor, tordnet han, og forklarte:

– Vi må ha fokus på redusert utslipp ved å få til redusert forbruk. Norges bidrag til verdens oljeproduksjon er på mindre enn to prosent. Reduserer vi produksjonen blir den overtatt av Saudi Arabia, USA, Russland og andre nasjoner med mindre ren produksjon enn Norge, poengterte han.

Justnes stilte også spørsmål ved kampanjen 100.000 nye grønne jobber.

– Hva skal disse jobbene bestå av? Ingen av dem som leder denne kampanjen kan redegjøre for hva disse 100.000 skal gjøre, hevdet han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy