JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tusenvis venter på å få jobbe

Arne må gå på NAV mens han venter på politiattest

7000 søker hver uke

Ventetiden på vei ned

ERFAREN: Arne Egestad har fem års erfaring som barnehagearbeider. Likevel får han ikke jobbe mens han venter på politiattest.

ERFAREN: Arne Egestad har fem års erfaring som barnehagearbeider. Likevel får han ikke jobbe mens han venter på politiattest.

Privat

Arne Egestad er en av dem som ikke får jobbe i barnehage før politiattesten er på plass. Lang ventetid rammer flere tusen.

2016021012541620230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

I slutten av januar fikk Arne Egestad ny jobb. Og nå venter og venter han på politiattesten.

I januar var han forespeilet 6-8 ukers saksbehandlingstid.

– Nå har jeg fått en mail, og det ser ut som om politiattesten vil være ferdigbehandlet 1. mars, forteller Egestad.

Han har jobbet fem år i barnehage, men etter flytting og ny jobb i Risør, måtte han ha en ny politiattest.

Arne Egestad må gå på NAV mens han venter på politiattesten sin.

Arne Egestad må gå på NAV mens han venter på politiattesten sin.

Privat

Kjedelig situasjon

Både han og arbeidsgiver er litt frustrert. Men politiattest må han levere før han kan begynne å jobbe.

– Det er bare å vente. Jeg mister heldigvis ikke jobben. Men litt kjedelig er det, sier Egestad, som nå får penger fra NAV.

For å få jobbe i blant annet barnehage kreves det politiattest, etter at det ble innført nye, strenge krav fra 1. desember i fjor.

Politiattester utstedes ikke på generelt grunnlag. Det betyr at arbeidsgiverforholdet må være klart før man kan søke og ikke under en søknadsprosess.

Fagbladet på Facebook

Vanskelig høst

Etter en vanskelig høst, med økende restanser og opp til syv-åtte ukers behandlingstid, nærmer Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester seg en normalsituasjon.

– Saksbehandlingstiden er per i dag rundt tre uker. Det er ikke noe forskjell fra hvor i landet man bor. Til nå i år har det kommet inn rundt 7.000 søknader pr uke, sier avdelingsleder Leif Sætrum ved Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester.

Fosterforeldre for asylbarn trenger utvidet politiattest

Sætrum sier at Saksbehandlingen i utgangspunktet ikke er vanskelig, men noen saker krever mer arbeid enn andre.

– Attester som har påtegninger, kan i noen tilfeller medføre at enheten i Vardø må søke bistand fra andre distrikter. I andre tilfeller hvor det ikke fremkommer noe på attestene, men det står registreringer i registrene som kan være av en slik art at arbeidsgiver muligens bør varsles, så blir også andre distriktet kontaktet. I begge disse tilfellene tar saksbehandlingen lenger tid.

Teknologiske utfordringer har også vært en årsak til lang saksbehandlingstid. Dette er nå på vei til å bli løst, og da blir systemene stabile og arbeidsforholdene bedre. Dette i tillegg til at kontoret fra sommeren fikk full effekt av at de nå utsteder politiattester for hele Norge er årsaken til lang saksbehandlingstid.

Abonner på Fagbladets nyhetsbrev

Ventetiden går ned

Før jul hadde de en restanse på over 37 000 saker. I begynnelsen av måneden var den nede i under 18 000 saker.

Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester oppfordrer søkere som kan benytte elektronisk søknad, om å gjøre det, samt å opprette digital postkasse, slik at utsendelsen av politiattesten blir så effektiv som mulig.

– Til stor lettelse for arbeidsgivere og arbeidstakere over hele landet, blir ventetiden på politiattest stadig kortere. I begynnelsen av februar er den på fire uker, og forventes å synke ytterligere i tida framover. Dermed er Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester i Vardø på god vei mot en ny normalsituasjon, etter en vanskelig høst, med økende restanser og opp til syv-åtte ukers behandlingstid, står det å lese på politiets egne nettsider.

Vandelsattester

• Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester ble opprettet 1. april 2014 og har landsdekkende ansvar for vandelskontroll og politiattester.

• Enheten overtok oppgavene med vandelskontroll og politiattester fra politidistriktene for å sikre en mer effektiv oppgaveløsning med økt saksmengde og høyere kompleksitet i regelverk og hjemler.

• Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester er stedsplassert i Vardø og administrativt underlagt Øst-Finnmark politidistrikt. Enheten har 24 ansatte

• Vandelsattester, også kalt politiattester, er attester fra myndighetene med opplysninger om en persons oppføringer i politiregistrene.

• Hvilke typer oppføringer som eventuelt anføres i en attest er avhengig av formålet med attesten.

• Politiattest utstedes av politiet etter skriftlig søknad. Den kan kun utstedes til visse formål, og ikke på generelt grunnlag.

• Politiattest kreves for å få ansettelse annet i barnevern, asylmottak, barnehager, skolefritidsordning, grunnskole, videregående skole, universitet og høyskole, frivillig sektor, politi, fengselsvesen, luftfart, advokatbevilling, FN-tjeneste, vaktselskap og låsesmed.

Kilde: Wikipedia

• På politi.no kan du sjekke status på søknaden hvis du har søkt etter 16.12.15 Her får du også vite hvordan du går fram for å søke.

Kilde: politi.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy