JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret for 110 i framtida: Mener brannfolk må få bedre opplæring på ny skole

SKOLEN KOMMER: 140 millioner kroner til fagskole for brann- og redningspersonell ble bevilget i fjor. Nå diskuteres innholdet.

SKOLEN KOMMER: 140 millioner kroner til fagskole for brann- og redningspersonell ble bevilget i fjor. Nå diskuteres innholdet.

Ola Tømmerås

Om to år begynner de første elevene på fagskole for brann og redning, men utdanning til alarmsentralen 110 bekymrer brannledere.

2021050609380220210506093801

ola.tommeras@fagbladet.no

Politibetjenter forberedes med tre år på høyskole, deretter et tilleggsstudium på 15 studiepoeng, før de kan søke seg til politiets operasjonssentral 112. Når brann og redning nå endelig får en fagutdanning, er det foreløpig bare satt av noen uker til 110-undervisning i læreplanen.

Men brannsjefene har dialog med DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) som utvikler planen, og håper på et helt annet sluttresultat.

Slik blir du framtidas brannkonstabel: Nå kommer endelig skolen for brannfolk

Allerede i fjor kunne Fagbladet presentere den første skissen til læreplan for fagskole brann og redning. I den er det satt av fire uker opplæring i arbeid på alarmsentral på Justissektorens kompetanse- og øvingssenter (JKØ) i Stavern, og deretter tre uker praksis på 110-sentral i tredje semester.

Og du trodde at brannfolk bare slokket brann?

Det mener avdelingsleder for 110 i Østre Agder brannvesen, Rune Vårdal Paulsen, er håpløst lite. På DSBs brannvesenkonferanse la han fram synspunktene på vegne av ledere for 110-sentraler rundt om i landet.

– Vi ønsker fagskolen for brann- og redningsarbeidere velkommen. Den er et etterlengtet løft for brann- og redningsarbeid i Norge, men vi må ha et annet løp for videreutdanning og spesialisering til arbeid på 110-sentralen. Det er en helt annen type jobb. Det krever annen kompetanse enn det generelle en brannkonstabel skal ha, påpekte Vårdal Paulsen.

Han opplyste samtidig at det er en god dialog på gang, og at 110-sentralene har håp om mer omfattende opplæring.

I dag ansettes nye brannkonstabler først i et brann- og redningsvesen, for så å gå kortere kurs på Norges brannskole. 110-sentralen rekrutterer blant erfarne brannkonstabler. Når fagskolen åpner dørene i 2023 i Tjeldsund kommune i Nord-Norge, blir fagutdanning eneste måte å entre yrket på. Hva de nye fagfolkene kan, vil avhenge av hva den endelige læreplanen inneholder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy