JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette har du krav på hvis du har trøbbel med ryggen

RYGGTRØBBEL: Mange havner hos en kiropraktor når de får vondt i ryggen.

RYGGTRØBBEL: Mange havner hos en kiropraktor når de får vondt i ryggen.

Wikipedia

Arbeidsgiveren må tilrettelegge dersom du har et ryggproblem.

2017041810473920170426164659

tips@fagbladet.no

En fersk undersøkelse viser at hele 57 prosent av nordmenn ikke kjenner til sine rettigheter på arbeidsplassen.

Undersøkelsen er utført av analysebyrået YouGov på vegne av møbel- og kontorspesialisten AJ Produkter, og viser at mange arbeidstakere ikke vet nok om sine rettigheter og muligheter på arbeidsplassen når det gjelder tilrettelegging etter behov.

Har du for eksempel et ryggproblem eller sliter med sterke allergier, er arbeidsgiveren pålagt å tilrettelegge for deg. Men det er ikke alltid oversiktlig hva man har krav på som arbeidstager eller hvordan man som arbeidsgiver tilrettelegger.

Kombiner ferie med mange fridager

53 prosent vet ikke

I undersøkelsen svarer også 53 prosent at arbeidsplassen deres ikke er tilrettelagt for alle, eller at de ikke vet om arbeidsplassen er tilrettelagt.

Dette tyder på at det er for liten kunnskap blant norske arbeidstakere.

Sjefen bestemmer når du får avspasere

– Tenk fram i tid

Geir Laget, produktekspert hos AJ Produkter, hjelper bedrifter med å tilrettelegge sin arbeidsplass for seg selv og sine ansatte. Han forteller at det er spesielt én ting de lurer på:

– Hvordan kan jeg best mulig sørge for at de ansatte har det de trenger på arbeidsplassen for å prestere og ha det best mulig?

– Det er viktig å tenke fram i tid og gjøre investeringer for framtiden. Arbeidstakere har rett på en arbeidsplass som er tilpasset deres behov, om det er ryggproblemer, handikap eller sykdom. Ofte er det snakk om ryggproblemer, og da er hev-senk-pult en god investering, sier Geir Laget.

Dette apparatet får de eldre til å høre hverandre

Forskrifter og lover

Nina Sperling er interiørarkitekt MNIL i iArk, og hun jobber med innredning av arbeidsplasser, både offentlige og private.

– Det er mange forskrifter og lovverk som skal følges når arbeidsplasser skal utformes – alt fra regler for lys og luft, utsyn og innsyn, til størrelse på toalettene og bredder på koridorene. Disse forskriftene blir beskrevet i blant annet TEK10, Arbeidsplassforskriften og loven om universell utforming, forteller Sperling.

– For en arbeidsgiver kan det virke som en uoverkommelig oppgave å overholde alle disse reglene og samtidig sikre en effektiv og lønnsom bedrift. For de aller fleste arbeidsplasser vil det lønne seg å gjennomføre en analyse av arbeidsplassen sammen med en ekspert på området, for å kartlegge muligheter, utfordringer og behov, uttaler Nina Sperling.

Som undersøkelsen viser, er majoriteten av norske arbeidstakere ikke klar over sine rettigheter på arbeidsplassen.

Sperling nevner som eksempel at selv om mange forbinder universell utforming med tilrettelegging for synlig handikap, er hørselshemming en langt vanligere utfordring – og at allergier, synshemming og kognitiv svikt også er tilstander som arbeidsplassen er lovpålagt å tilrettelegge for.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy