JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal du jobbe på helligdagene?

Dette har du krav på om du må jobbe 1. og 17. mai

Youtube

Gjør deg klar til vårens røde dager. I år finnes alle dagene i mai.

2016042809494620230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

En trøst for alle som må jobbe røde dager er at det i alle fall kommer inn litt ekstra i lommeboken.

Sjefen bestemmer når du får avspasere

De røde dagene i mai – ut over de vanlige søndagene - er:

• 1. mai

• Nasjonaldagen 17. mai.

• Kristi himmelfartsdag

• Dagene i pinsehelgen

Slik makser du ferie og fridager

1. mai er helt rød - noe som betyr at du får 1 1/3 lønn i tillegg per time du jobber. Det samme gjelder for nasjonaldagen 17. mai, og for Kristi himmelfart.

Neste «røde fare» er pinsehelgen. I år faller pinsen 22. – 24. mai.

Her er det slik at pinseaften først blir rød etter klokka 15.00. Men er du omfattet av tariffavtalen mellom Fagforbundet og KS, skal du imidlertid ha "rød betaling" fra klokka 12 til 24.

1. pinsedag, 2. pinsedag er røde dager - du skal altså ha 1 1/3 lønn i tillegg per time begge disse dagene. 1. pinsedag utløser også lørdags- og søndagstillegget, mens 2. pinsedag kun utløser helligdagstillegg, siden det er en mandag.

Se om du har krav på tillegg julaften

Tillegget på 1 1/3 av timelønnen er hentet fra hovedtariffavtalene mellom Fagforbundet og KS, og Spekter Helse område10 og Fagforbundet. Er du på en annen avtale, kan tillegget være mindre, men du har krav på minst 100 prosent tillegg. Er du derimot ikke omfattet av en tariffavtale, har du som hovedregel kun krav på vanlig timelønn. Nederst i artikkelen finner du lenke til oversikt over de viktigste tariffavtalene - også for privat sektor.

Hva skjer hvis jeg er syk på en rød dag?

Hvis du jobber turnus og er satt til å jobbe på en rød dag, har du rett til full lønn. Det inkluderer tillegget på 1 1/3 av ordinær timelønn. Dette ifølge tariffavtalen med KS. Dette er hjemlet i Hovedtariffavtalen Kapittel 1, § 8 Lønn under sykdom …. punkt 8.1.2 Full lønn. Med full lønn i § 8 menes ordinær lønn, faste årsbeløp og variable tillegg etter oppsatt turnusplan.

Hvis arbeidsstedet ikke har den sykelønnsbestemmelsen gjennom tariffavtale eller arbeidsavtale, vil arbeidsgiver i større grad definere hva som skal beregnes for utbetaling av sykepenger.

Dette har du krav på når du jobber røde dager i påsken

Se hva sjefen bestemmer

Men hva sjefen kan tvinge deg til, og hva du har krav på hvis du må jobbe helligdagene, er det ikke alle som har oversikt over.

Sjefen kan tvinge deg til å ta fri

Hvor mange røde dager kan jeg jobbe?

Du kan bli pålagt å jobbe høytidsdager, såkalte røde dager. Da må i så fall arbeidets art gjøre arbeid på disse dagene nødvendig. Jobber du for eksempel turnus på et sykehjem eller i en bolig, inngår som regel arbeid på helligdager.

Kan jeg bli tvunget til å jobbe flere dager på rad?

Det finnes selvsagt unntak. Dersom du (eller tillitsvalgt) og arbeidsgiver har avtalt å gjennomsnittsberegne ”røde” dager, kan du som arbeidstaker jobbe tre søndager eller helligdager på rad, så lenge du i gjennomsnitt har hatt fri annenhver søndag eller helligdag over en periode på 26 uker.

Men dersom det ikke eksisterer en slik avtale på din arbeidsplass, skal du bare kunne jobbe annehver rød dag. For eksempel vil dette si at du skal ha fri 1. mai, dersom du jobber søndag 30. april.

Er det frivillig å jobbe røddager?

Noen vil kanskje jobbe mye i pinsen eller på de andre røddagene for å tjene ekstra penger, eller av andre grunner, men det er ikke vanlig å bli tvunget til å jobbe alle helligdager, eller at samme person jobber kveldsvakt på de samme røde dagene hvert år.

– Det løser seg som regel når turnuslistene settes opp. Det er god praksis å fordele dagene, og at ikke de samme jobber kveld påskeaften år etter år, sier Arne Løseth, rådgiver i forhandlingsavdelingen i Fagforbundet.

Her finner du lenker til de viktigste tariffavtalene for flere områder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Youtube