JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik får du 12 dager fri ved å bruke bare fem feriedager

FERIE: Du kan skaffe deg 12 dager fri ved å ta ut fem feriedager i mai.

FERIE: Du kan skaffe deg 12 dager fri ved å ta ut fem feriedager i mai.

yayimages.com

I år får du maks antall inneklemte dager. I mai venter tre mulige langhelger på rad.

2018021513030920230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Er du lei snø og hålke? Kanskje på tide å vende blikket mot lydere tider og tenke på ferie, inneklemte dager og en langhelg i mai? Eller kunne du tenkt deg sammenhengende fri i 12 dager – uten på bruke mer enn fem feriedager?

Når en arbeidsdag havner mellom to fridager, kaller vi det en inneklemt dag. I 2018 faller de offentlige fridagene særlig gunstig om du jakter på mye sammenhengende fri ved bruk av få feriedager.

Det skyldes to ting. Det ene er at 1. mai og 17.mai ikke havner på dager der de fleste allerede har fri fra før. Det andre at de samtidig ligger på ukedager som skaper et maksimalt antall inneklemte dager.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRI: Mai måned har rekordgod plassering av fridager i 2018.

FRI: Mai måned har rekordgod plassering av fridager i 2018.

Pixabay

Dette har du krav på når du jobber røde dager i påska

Kom mai du skjønne milde

• For når 1. mai faller på en tirsdag, slik som i år, blir det en langhelg om du tar mandagen fri.

• Samtidig faller 17. mai på torsdag. Kan du ta denne fredagen fri varer helga til og med i fem dager ettersom andre pinsedag er mandag 21. mai.

• Også helga mellom de to nevnte kan bli en langhelg fordi Kristi Himmelfartsdag – som alltid er på torsdag – er den 11. mai. Slik kan man få tre langhelger på rad.

• Du kan også få deg en 12 dagers ferie i 2018 fra og med torsdag 10.mai til og med mandag 21.mai bare ved å ta ut fem feriedager: 11., 14., 15., 16. og 18. mai.

Dette må du huske på om du blir syk i ferien

Maks røde hverdager

Til sammenlikning var det «bare» sju av ti bevegelige helligdager som falt på en hverdag i 2016. Blant annet ble romjulsferien kort for mange fordi julaften var på lørdag.

I 2017 ble uttellingen bedre med ni røde hverdager, men aller best er 2018 med ti av ti. Eller tolv for deg som også har fri julaften og nyttårsaften.

I 2018 er julaften en mandag. Dermed får mange fem dagers sammenhengende juleferie uten å ta ut noe ekstra fri. For dem som har vanlig arbeidstid på julaften, er denne en inneklemt dag som gir fem dagers juleferie hvis du tar fri.

Kan ikke kreve

Har ansatte rett til å ta avspasering eller feriedager på innklemte dager? Nei, er det korte svaret. Dersom inneklemte dager ikke er regulert i den enkeltes arbeidsavtale eller i tariffavtale gjelder ferieloven, som gir arbeidsgiver styringsrett. Ansatte kan naturligvis be om fri og arbeidsgiver og arbeidstaker står fritt til å avtale dette. Mange ledige seter på busser og tog på inneklemte dager tyder på at mange arbeidsgivere er fleksible dersom det ikke skaper problemer for virksomheten Men jobber du i turnus eller i servicenæringer er det ikke så vanlig å få fri.

Sjefen bestemmer når du får avspasere

Dette er de inneklemte dagene i 2018

• 1. mai havner på en tirsdag. Dermed blir mandag 30. april klemt inne mellom helga og arbeidernes dag.

Kristi himmelfartsdag havner – som alltid – på en torsdag (10. mai). Fredagen etter er fridag for de fleste skoler, altså blir det langhelg.

• 17. mai havner på en torsdag. Dermed er fredag 18. mai inneklemt.

• 2. pinsedag havner som alltid på en mandag, men neste år blir det mer enn to uker tidligere enn i år. Dermed vil fridagen 21. mai skape en enda mer komprimert periode med mye fri i mai.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy