Bli barnehagelærer og sykepleier uten studiekompetanse:
Enorm interesse for alternativ vei til bachelor-grad
På ett døgn har nesten 40.000 lest saken om at du kan bli barnehagelærer og sykepleier uten å ha studiekompetanse.
titti.brun@fagbladet.no
På Høyskolen i Oslo og Akershus (HIOA) er de gledelig overrasket over den store interessen og ønsker alle søkere velkommen.
– Dette er forsøksklasser, og det er spennende at interessen er så stor. Vi ønsker selvfølgelig flest mulig søkere for å få best mulig kvalifikasjoner, sier Martin Halvorsen, som er seksjonssjef for opptak og veiledning på Høgskolen i Oslo og Akershus.
– Ordningene for barnehagelærer og sykepleie gjelder for dem under 25 år, og er et forsøk ved HIOA, sier Halvorsen. Han oppfordrer alle som har spørsmål til å kontakte HIOA.
• Stipend: Fulgte drømmen – hevet lønnen
Stor interesse
Behovet for informasjon om alternative veier til høgskolestudier er enormt, skal vi tro interessen på Facebook. I løpet av siste døgn er Fagbladets nettsak om yrkesfaglige veier til å bli barnehagelærer og sykepleier lest av nesten 40.000.
Flere veier til høgskolestudier
Noen av dem som har kommentert på Fagblad-saken på Facebook har hjelpepleierutdanning. Disse og mange helsefagarbeidere har mange års erfaring.
For disse søkerne er det mer aktuelt å søke seg til sykepleierstudiet på bakgrunn av realkompetanse. Alle utdanningsstedene for sykepleiere er forpliktet til å vurdere realkompetanse ved det ordinære opptaket.
Vurderer helhet
Da vurderes yrkespraksis (realkompetanse), motivasjon, eventuelle tilleggskurs og fagskoler. Dette er kanskje veien til sykepleie for deg som er helsefagarbeider/hjelpepleier med lang yrkeserfaring. Det blir en helhetsvurdering av din søknad. Hvert studiested har sine egne opptaksvurderinger, kontakt lærestedene der du vil gå for mer informasjon.
Y-veien (yrkesfaglig vei):
• høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev, som ikke har full studiekompetanse fra videregående.
Tres (tre-semesterordningen)
• høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev. I tillegg må fagbrevstudentene ta ett eller flere ekstra intensivkurs som til sammen utgjør et semester. For det nye forsøket på sykepleierstudiet må fagarbeiderne ta ett seksukers kurs før og ett etter det første studieåret.
Dette er en fagarbeider
• Yrkesutøver som i det norske utdanningssystemet har avlagt og bestått fag- eller svenneprøve og har mottatt fagbrev eller svennebrev.
• I Norge er det ni utdanningsprogram og en stor bredde av programområder.
• Fullført opplæring skjer etter tre til fem år. Fag- svennebrev gir mulighet for lønn som fagarbeider i yrkeslivet.
• Den vanligste veien til fagbrev er det ordinære løpet med 2 år i videregående skole og 2 år som lærling.