EØS-debatten: Ja-siden mobiliserte – nei-siden tatt på senga
Boye Ullmann mener ja-siden mobiliserte på LO-kongressen.
Tri Nguyen Dinh
Ja-siden mener EØS-motstanden var overraskende tam. Nei-siden mener ja-siden mobiliserte.
helgelomedia.no
Flere EØS-tilhengere mener nei-siden var overraskende tamme under debatten om handlingsprogrammet, en debatt som varte til langt på natt. Nei-tilhengere hadde også ønsket et større trøkk fra talerstolen.
• Les alle sakene våre fra LO-kongressen her
Mindre aggressive
– Jeg synes nei-siden var mindre aggressive enn forventet. Det er bra at både motstandere og tilhengere i stor grad har felles beskrivelse av utfordringene i arbeidslivet og hvilke tiltak kongressen bør gå for. For eksempel i forhold til begrensning av bemanningsbransjen, sier Steinar Krogstad til LO-Aktuelt.
Kanskje skyldes det at noen av de mest hardtslående EØS-motstanderne satt på tilhørerbenken denne gang, uten talerett.
Men det skyldes også at mange av de som man forventet skulle fronte EØS-motstanden valgte å snakke om andre temaer i løpet av sine tre tilmålte minutter.
Fagforeningsveteranen Størk Hansen fra Oppland brukte for eksempel 20 sekunder på EØS og handlingsrommet, og resten på sykehusenes foretaksmodell.
Bygget på skremsler
Boye Ullmann satt denne gang på tilhørerbenken, men fulgte debatten nøye.
– Det var de som holdt gode EØS-innlegg også, mener jeg. Men noen ville se pensjon som viktig, ledighet og foretaksmodellen. Noen hadde fått i oppdrag å prate om andre ting. Det er også andre viktige saker å ta opp. Jeg kan ha meninger om det, men det var slik det ble. Når det er sagt, er det ingen tvil om at EØS-tilhengerne har mobilisert. Det kunne jeg forvente, men jeg tror kanskje mange andre ikke hadde forventet det voldsomme trøkket fra tilhengerne. Heller ikke at de spilte kortet fra 1972 og 1994 om at arbeidsplasser skulle forsvinne hvis man ikke gikk inn i EU, sier Ullmann.
Ingen oversvømmelse
Kommentator Magnus Takvam i NRK fulgte debatten.
– På forhånd var det flere av de som er imot å gå ut av EØS-avtalen eller en reforhandling som spådde at nei-siden så å si ville oversvømme debatten. De ventet at de hadde koordinert seg og at det var en strategi for å vinne debatten og få flest stemmer. I motsetning til det, var debatten mye mer jevn i forhold til hvor mange som forsvarte og angrep EØS-avtalen, sier Magnus Takvam.
Takvam poengterer også at det ble mye forhåndskrevne manuser og kjente argumenter i debatten, som var uten overraskelser.