Fagforbundet fordømmer Israels nye anti-boikottlov
FORDØMMELSE: – Fagforbundet fordømmer den nye loven, sier Stein Guldbrandsen, som har ansvar for Fagforbundets solidaritetsarbeid internasjonalt og nasjonalt. – Dette er et ledd til i okkupasjonsmaktens innstramminger mot det internasjonale samfunnet som støtter arbeidet for palestinsk selvstendighet, mener han.
Werner Juvik
Det er skremmende at den norske regjeringen ikke reagerer i det hele tatt på den nye israelske loven som vil hindre boikott-tilhengere innreise i Palestina, mener Fagforbundet.
yngvil@lomedia.no
Fagforbundet, den største fagorganisasjonen i landet med sine 350.000 medlemmer, forventer at den norske regjeringen kommer med en fordømmelse av loven den israelske nasjonalforsamlingen vedtok forrige uke.
Loven vil nekte innreise for personer som offentlig tar til orde for boikott av Israel, israelske institusjoner og israelske bosettinger. Innreiseforbudet skal ifølge lovteksten også gjelder personer som jobber for en organisasjon som oppfordrer til boikott. Disse skal nektes visum til Israel og dermed også innreise til Palestina. Israel har full kontroll over alle grenseoverganger og okkuperer Palestina.
• Her lager den italienske kokken pizza i Gaza
– Okkupasjonsmakten strammer grepet
– Fagforbundet fordømmer den nye loven, sier Stein Guldbrandsen, som har ansvar for Fagforbundets solidaritetsarbeid internasjonalt og nasjonalt.
Fagforbundet er et av sju LO-forbund som oppfordrer til boikott av varer fra israelske bosettinger og industrisoner på den okkuperte Vestbredden. LO-kongressen, den øverste myndighet i Landsorganisasjonen, vedtok det samme i 2013.
– Dette er et ledd til i okkupasjonsmaktens innstramminger mot det internasjonale samfunnet som støtter arbeidet for palestinsk selvstendighet, sier Guldbrandsen om loven.
– Det er uforståelig at den norske regjeringen ikke fordømmer en lov som skal gi innreiseforbud for folk som arbeider for at Israel, en stat Norge har normal omgang med, skal følge Folkeretten, mener Guldbrandsen i Fagforbundet.
• Fattigdom er det eneste alternativet i Gaza
UD følger med på hvordan loven praktiseres
Utenriksdepartementet sier i en kommentar til uttalelsene fra Fagforbundet at de forstår bekymringene til den nye loven.
– Vi forstår bekymringene knyttet til den nye loven, men det er for tidlig å si hvilke konsekvenser loven vil få for norske organisasjoners virksomhet. Vi vil følge med på hvordan loven praktiseres og ta opp enkeltsaker på samme måte som tidligere, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet.
Fagforbundet var nettopp i Palestina og Israel
Fagforbundets ledelse og medlemmer har vært på jevnlige reiser til Palestina siden 2010. Sist ute var en delegasjon fra Fagforbundet som besøkte Vestbredden og Gaza forrige uke. Delegasjonen, ledet av Guldbrandsen, landet på flyplassen i Tel Aviv i Israel dagen før de israelske lovgiverne endelig godkjente den nye boikottloven. De fikk ingen spørsmål om sin holdning til boikott verken ved inn- eller utreise.
• Israels nye boikottlov kan nekte LO-lederen og alle LO-ansatte innreise til Palestina
– Boikott-tilhengerne fornekter Israels rett til eksistens
Fra den israelske ambassaden i Oslo heter det at oppfordringene til boikott mot Israel ofte kamuflerer fornektelse av Israels rett til å eksistere.
– Israel anser det som sin rett å nekte innreise for dem som fornekter Israels rett til å eksistere og som aktivt deltar i forsøkene på å få Israel til å opphøre og eksistere, sier Israels ambassade i en generell kommentar om loven til FriFagbevegelse.
Slipper ikke inn av «sikkerhetsgrunner»
FriFagbevegelse fortalte tidligere denne uka om to norske fagorganiserte som ble nektet innreise, og utvist og deportert fra Israel i helgen. I fjor ble over 16.000 utlendinger nektet innreise til Israel, ifølge Israels statistiske sentralbyrå. Nesten 3000 av dem slapp ikke inn fordi israelske myndigheter vil hindre ulovlig innvandring eller av ulike sikkerhetsårsaker, rapporterte den israelske avisen Haaretz forrige måned. Avisen skriver at dette ikke nødvendigvis er den virkelige årsaken, og viser til en av lederne i Verdens kirkeråd, Isabel Apawo Phiri, som ble nektet innreise i desember i fjor og sendt ut av landet.
Grensekontrollen på flyplassen i Tel Aviv oppga som grunn til henne av de ville hindre ulovlig innvandring. Det kom imidlertid raskt fram at avgjørelsen om å deportere kirkelederen var tatt av Israels innenriksminister og grunnen var at hun støtter boikottbevegelsen BDS.
BDS er en internasjonal bevegelse som jobber for boikott, de-investering og sanksjoner mot Israel. Boikotten som norske LO-forbund vil ha begrenser seg til koloniene på Vestbredden som alle er etablert i strid med Folkeretten.
Israel deporterte HK-tillitsvalgt
Samme begrunnelse som kirkelederen fikk Berit Aaker, fra Palestina-komiteen ogt tillitsvalgt i Handel og Kontor-klubben i Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening. For rundt fire uker siden var hun på vei til Palestina med sju andre nordmenn. På flyplassen i Tel Aviv ble Aaker tatt til side og avhørt.
– Avhørslederen sa at det er greit å vise solidaritet med palestinerne, forteller Aaker, men så kom det:
– Vi har fulgt med på deg over flere år, og vi lar gruppa di få reise, men vi holder deg tilbake fordi du støtter BDS og kaller Israel for en apartheidstat. Så fikk jeg dokumentet der det står at innenriksdepartementet nekter meg innreise for å hindre ulovlig innvandring og av sikkerhetsårsaker, forteller Berit Aaker til FriFagbevegelse.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
NEKTET INNREISE: Berit Aaker i Palestinakomiteen var på vei til Palestina, men israelske myndigheter på flyplassen i Tel Aviv nektet henne innreise og sendte hennne ut av landet. Her er passet med stempelet "nektet innreise" opp ned.
Privat
FriFagbevegelse har henvendt seg til Israels ambassade i Oslo for å få svar på hvilken måte Berit Aaker og Petter Thoresen, som ble nektet innreise forrige helg, skulle utgjøre en sikkerhetsrisiko for Israel.
– De fikk meg til å føle meg som en kriminell. Og jeg ble også behandlet som en kriminell: fratatt tingene mine, de tok passet mitt, de fotograferte meg og tok fingeravtrykk, og transporterte meg til et interneringssenter der jeg satt innesperret i sju timer, forteller hun.
– Det eneste jeg gjør er å vise solidaritet med palestinerne. Vi har en plikt til å si fra når Folkeretten blir brutt. Det gjør Israel, og jeg boikotter den israelske staten og støtter BDS, sier Aaker.
– Jeg skal reise tilbake så raskt som mulig, sier Berit Aaker.
Dette står i det nye innreiseforbudet:
• «Ingen visum eller oppholdstillatelse av noen type vil bli gitt til en person som ikke er israelsk statsborger eller som ikke har permanent oppholdstillatelse i staten Israel hvis han, eller organisasjonen eller enheten han jobber for, bevisst har utstedt en offentlig oppfordring om å innføre boikott mot staten Israel (…)», ifølge den israelske boikottloven fra 2011. Den omfatter enhver for boikott mot Israel eller områder under israelsk kontroll (les: bosettingene).
• Ble endelig vedtatt i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset 6. mars i år.
• Det er ifølge Israels ambassade i Oslo ikke bestemt når loven trer i kraft.
Kilde: Menneskerettsorganisasjonen Adalah (2017)
• LO krever boikott av bosettingsvarer
• Palestinske fagforeningsfolk oppfordrer LO til å boikotte Israel