Supermandag for kommunereformen
Folkeavstemning i 23 kommuner
Sissel Røgh Stakvik og Tor Gunnar Johansen i Fagforbundet Fræna vil beholde dagens kommune og håper folk gir politikerne et klart råd om det i folkeavstemningen.
Kathrine Geard
I dag sier folk på Nordvestlandet hva de mener om å slå sammen kommuner. Sissel Røgh Stakvik og Tor Gunnar Johansen i Fræna håper på et klart nei.
Med folkeavstemning i 23 kommuner er 25.april betegnet som den første av tre supermandager som vil avgjøre framtidas kommune- og fylkesgrenser. De to neste blir 23. og 30.mai da hele 43 og 45 kommuner arrangerer rådgivende folkleavstemninger. Tyngdepunktet i dag er på Nordvestlandet der folk i 16 kommuner i Møre og Romsdal, sør-Trøndelag og Sogn- og Fjordane går til urnene for å avklare sitt syn på kommunesammslåing. I Møre og Romsdal er Fræna en nøkkelkommune.
Håper på nei
– Vi håper på et klart nei til sammenslåing. Slik fagbevegelsen ser det er null-alternativet best for Fræna, vi er store nok til å klare oss sjøl, sier lederduoen i Fagforbundet Fræna, Sissel Røgh Stakvik og Tor Gunnar Johansen.
De legger ikke skjul på at de er svært spente på resultatet av dagens folkeavstemning om kommunesammenslåing der folk i Fræna kommune har fire alternativer å velge mellom. Beholde dagens kommune, slå seg sammen med naboen Eide, eller med Eide og Averøy. Det siste alternativet, storkommunen Romsdalshalvøya, innebærer sammenslåing av hele åtte kommuner: Fræna, Eide, Aukra, Gjemnes, Midsund, Nesset, Rauma og Molde. Denne siste konstruksjonen er Fagforbundets tillitsvalgte særlig skeptiske til. Det vil gå ut over arbeidsplasser og svekke lokaldemokratiet, mener de.
Noen tilhengere
Blant politikerne i Fræna er meningene delte. Senterpartiordfører Tove Henøen (SP) vil beholde Fræna kommune som i dag, men har også tro på å få til en god kommune sammen med Eide. Blant tilhengere av stor-kommunen er to av KrFs tre kommunestyrerepresentanter, Kjell Lode og Oddvar Myrseth. De mener framtidas utfordringer best løses i et større fellesskap.
Stakvik og Johansen håper den rådgivende folkeatstemningen gir en tydelig retning, og aller helst et klart nei til sammenslåing.
– Men det er også akseptabelt om Eide og Fræna slår seg sammen. Vi har allerede mye interkommunalt samarbeid i dag.
Nye regioner
Rådmann i Fræna, Anders Skipenes, opplyser at den videre politiske behandlingen etter folkeavstemningen formelt skjer i formannskapsmøte 30.mai og i kommunestyret 13.juni.
– Det er da kommunestyret vil gjøre endelig vedtak i saken. Men politikerne kan naturligvis diskutere avstemningsresultat og andre forhold rundt kommunesammenslåing også tidligere, sier Skipenes.
Ny kommunestruktur kan også påvirke fylkesgrensene. Flere alternativer innebærer at kommuner i ulike fylker slår seg sammen. For eksempel skal folk Vanylven i Møre og Romsdal stemme over om de skal slå seg sammen med Vågsøy og Selje i Sogn og Fjordane. Regjeringen har som mål å redusere dagens 19 fylker til ti regioner.
Ifølge Kommunal Rapport skal det være tilsammen 163 folkeavstemninger fra nå og fram til fristen 1.juli. Fra før har 29 kommuner avholdt avstemning.