Forsvarsrenholderne mot ISS i retten
For renholder Inger Synnøve (59) står 1,3 mill. i pensjon på spill
Renholder Inger Synnøve Bratt, her med ektemannen Bjørn Bratt, har tatt ut tre dagers ferie for å følge rettssaken mot ISS fra tilhørerbenken i Oslo Tinghus.
Ole Palmstrøm
– Hvorfor skal vi som ikke har så mye utdanning, men har jobbet hele livet, måtte kjempe for hver krone? Jeg har vært i arbeid siden jeg var 16 år, sier renholder Inger Synnøve Bratt.
may.berg@lomedia.no
61 renholdere som ble overført fra Forsvarsbygg til ISS våren 2016 har saksøkt sin nye arbeidsgiver for å beholde sine gamle rettigheter, som særaldersgrense, AFP, stillingsvern og smusstillegg.
På tilhørerbenken sitter Inge Synnøve Bratt. Hun har jobbet som renholder ved Hovedarsenalet på Lillehammer siden 1999, med Forsvarsbygg som arbeidsgiver inntil i fjor.
Arbeidsplassen er den samme i dag, men med ISS som arbeidsgiver og med dårligere lønns- og arbeidsforhold.
• Renholdere får en million i etterbetalt lønn
Ferie i tingretten
Nå pågår et etterspill i Oslo tinghus som Bratt har tatt ut tre dager ferie for å følge.
Hun er en av dem som kom veldig dårlig ut av virksomhetsoverdragelsen. 59-åringen mistet retten til AFP, og hun er for gammel til å rekke å opptjene rettigheter i den private AFP-ordningen som ISS er tilsluttet.
For henne står ca 1,3 millioner kroner i pensjonsinntekt på spill.
– Jeg opplever det som veldig urettferdig. Hvorfor skal vi som ikke har så mye utdanning, men har jobbet hele livet, måtte kjempe for hver krone? Jeg har vært i arbeid siden jeg var 16 år, sier hun.
25. april 2016 var hun en av 210 ansatte som ble overført til ISS etter reglene om virksomhetsoverdragelse. Det var siste kapittel i en politisk prosess fra regjeringens side om å konkurranseutsette renholdet i Forsvaret.
Renholdernes krav
ISS' og renholdernes prosessfullmektiger er enige om at det har skjedd en virksomhetsoverdragelse. Det er konsekvensene av den, og hvilke rettigheter de ansatte har rett til å ta med seg over i det nye arbeidsforholdet, som tvisten handler om, og som fagdommeren og de to meddommerne i tingretten skal ta stilling til.
Renholdernes prosessfullmektig, LO-advokat Alexander Cascio prosederer på at rettigheter som følger av lov og/eller som har blitt individuelle rettigheter skal videreføres i det nye arbeidsforholdet.
Rettighetene som kreves videreført er:
– stillingsvernrettigheter, herunder oppsigelsesfrister, etter tjenestemannsloven,
– særaldersgrense på 65 år, samt offentlig avtalefestet pensjon (AFP),
– arbeidstidsavtale og godtgjørelse for smussig arbeid,
– at lønn skal utbetales den 12. i hver måned, dels forskuddsvis og dels etterskuddsvis, som i Forsvarsbygg.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Avviser alle krav
Advokat Eva Schei i NHO Service representerer ISS. I tingretten avviser Schei i sitt innledningsforedrag at reglene for virksomhetsoverdragelse innebærer at ISS er forpliktet til å videreføre renholdernes gamle lønns- og arbeidsvilkår. Schei avviser at kravene kan kalles rettigheter, og at de kan overføres. Hun mener at offentlig AFP og særaldersgrensene faller utenfor det som ifølge reglene for virksomhetsoverdragelse skal videreføres til ny arbeidsgiver, og at overenskomsten for renholderne i NHO ble gjort gjeldende fra 25. april i fjor, da virksomhetsoverdragelsen ble gjennomført.
• Debattinnlegg: – Hvorfor herjer dere med renholderne?
Dette står på spill for renholderne:
• Stillingsvernet: Stillingsvernet er sterkere i tjenestemannsloven enn i arbeidsmiljøloven.
• Oppsigelsestid: Tjenestemenn har ifølge tjenestemannsloven seks måneders oppsigelsestid så lenge de har to års ansiennitet. Etter AML må en arbeidstaker ha mer enn ti års ansiennitet og være over 60 år for å ha rett til like lang oppsigelsestid.
• AFP-ordningen og særaldersgrensen: Som tjenestemenn i Forsvarsbygg var renholderne omfattet av førtidspensjonsordninger. Renholderne hadde en særaldersgrense på 65 år og kunne fratre med pensjon senest ved 65 år. I praksis kunne de gå av med særalderspensjon tre år før aldersgrensen, det vil si ved 62 år.
• Så lenge lever folk i ditt yrke
Store konsekvenser
For ansatte over 55 år får overføringen til ISS særdeles store konsekvenser. De mister retten til AFP, og har heller ingen mulighet til å opptjene rettigheter i den private AFP-ordningen som ISS er tilsluttet fordi de er over 55 år. De får et pensjonstap på opp mot en 1,3 millioner kroner.
Når det gjelder smusstillegg og arbeidstidsavtalen, prosederes det på at disse skulle vært videreført fram til avtalenes utløp høsten 2016.
Renholdernes fagforeningsmedlemskap er overført fra NTL til Norsk Arbeidsmandsforbund etter virksomhetsoverdragelsen, og de to forbundene følger sammen opp denne saken.
Saken startet i Oslo tingrett i går og vil gå over tre dager.
Les mer:
• Renholderne reddet jobben i Tromsø - kontrakten annulleres
• (09.09.2014:) Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret
• Forsvarsbygg-renholderne protesterer i sinne og avmakt
• Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere
• Kun renholdere over 60 får bli i Forsvarsbygg